to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:17 | 30.04.2018

Οικονομία

Παραγωγικότερο και δικαιότερο κοινωνικό κράτος

Το αναπτυξιακό μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας - Ευνοϊκή υποδοχή από πλευράς Ευρωπαίων του σχεδίου που παρουσίασε ο Ευ. Τσακαλώτος


 - ΑΥΓΗ

Στη δημιουργία μιας νέας -τριπλής- ταυτότητας του ελληνικού κράτους, ως κοινωνικά ευαίσθητου, δικαιότερου και ταυτόχρονα παραγωγικότερου, στοχεύει το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του της Ευρωζώνης στο προχθεσινό Eurogroup στη Σόφια.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι συντάκτες του σχεδίου, το οποίο σημειωτέον έτυχε ευμενούς υποδοχής εκ μέρους των ομολόγων του Ευ. Τσακαλώτου, απαριθμούν μια πλειάδα εργαλείων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, η επανέναρξη του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης, η σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας και η εμπέδωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος.

Πέραν όμως των εργαλείων αυτών, το αναπτυξιακό σχέδιο περιγράφει και την όλη «φιλοσοφία» που θα διαπνέει τον παραγωγικό και ανταγωνιστικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, προσδιορίζοντας προς τούτο 11 συγκεκριμένους τομείς της που θα στηρίξουν τον στόχο αυτόν. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι Μεταφορές, Επιμελητεία (Logistics), Ενέργεια, Γεωργικά Τρόφιμα, Μεταποίηση, Ναυτιλία, Φάρμακα, Υγεία, Περιβάλλον, Τουρισμός και Πολιτισμός.

Πιο αναλυτικά, η τριπλή «ταυτότητα» που επιδιώκεται να δημιουργηθεί θα προβλέπει:

1. Κοινωνικά ευαίσθητο κράτος

Στο σχέδιο επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ έχασε σωρευτικά από το 2008 ποσοστό 25%, εκτινάχθηκε η ανεργία -και ειδικά των νέων- ενώ ζει το ένα τρίτο των Ελλήνων στο κατώφλι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για τον λόγο αυτό περιγράφει σειρά μέτρων ανακούφισης, όπως επίδομα αλληλεγγύης, Κέντρα Υποστήριξης Οικογενειών, Προστασία μητρότητας, μέτρα για ευπαθείς ομάδες (Ρομά, υπερήλικοι, άστεγοι), ψηφιοποίηση του μηχανισμού κοινωνικής προστασίας και άλλα.

2. Δικαιότερο κράτος

Η «δίκαιη ανάπτυξη» αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης. Υπό την ευρεία έννοια, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της Δικαιοσύνης, οι κυριότερες αδικίες που επιχειρείται να αρθούν στη μεταμνημονιακή Ελλάδα αφορούν τις απώλειες των εισοδημάτων των εργαζομένων. Έτσι το σχέδιο κάνει λόγο για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας και τη βαθμιαία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Υπό τη στενή έννοια του δίκαιου κράτους, στο σχέδιο περιγράφεται η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, η οποία θα περιλαμβάνει και την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ώστε να απαλλαγεί η Δικαιοσύνη από το σημερινό χαρτοβασίλειο.

3. Παραγωγικότερο και επενδυτικά φιλικότερο κράτος

Απλοποίηση - διαφάνεια - αποτελεσματικότητα - ταχύτητα θεωρείται το «τετράπτυχο της επιτυχίας» για τη δημιουργία ενός παραγωγικότερου και επενδυτικά φιλικότερου κράτους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα υλοποιηθούν τα «one stop shops», που θα επιτρέπουν την ίδρυση επιχείρησης εντός 24 ωρών σε σύνδεση με το Taxis και το ΓΕΜΗ, λιγότερη γραφειοκρατία, μείωση φορολογικών βαρών, αντιμετώπιση λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.

Το στοιχείο που επιτρέπει βάσιμες προσδοκίες για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Eurogroup της Σόφιας ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η παρουσίασή του έγινε αποδεκτή με θετική πρόθεση σημειώνοντας: «Στόχος από την αρχή των προγραμμάτων του ESM προς την Ελλάδα είναι η επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα, ώστε κάποια στιγμή να αποπληρωθούν τα δάνεια που της έχουν χορηγηθεί». Καλωσόρισε δε τις ελληνικές προτάσεις για ανάπτυξη λέγοντας ότι «...δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο στόχος όλων των προγραμμάτων ενίσχυσης των τελευταίων οκτώ ετών είχαν έναν ξεκάθαρο σκοπό: να δημιουργηθεί η βάση για καλή, υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτή η αλλαγή είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και του ESM».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)