to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 12.02.2014

πηγή: ertopen.com

Κοινωνία

Το παράφωνο τραγούδι των σκουπιδιών της Ηλείας

«Εν έτει 2014 βασανιζόμαστε ακόμα και βασανίζουμε το ευλογημένο τούτο χώμα, με κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση να φέρουν σοβαρές ευθύνες»



To σήριαλ με την ανορθόδοξη και λανθασμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία φαίνεται να έχει δυστυχώς πολλά επεισόδια ακόμη, αν και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν χρόνια για το καλό του τόπου μας, για το καλό όλων μας. Και φυσικά δεν αφορά μόνο τον δήμο Πύργου. Εκεί όπου έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Και δικαίως, αφού μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων είχαμε μεταξύ άλλων μια πόλη «πνιγμένη» στα απορρίμματα, αστυνομικές επιχειρήσεις για να μεταφερθουν σκουπίδια, δυναμικές κινητοποιήσεις κατοίκων αλλά και προφυλακίσεις φερόμενων μελών εγκληματικής οργάνωσης, με δράση που έχει άμεση σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων. Και το θέμα με τη διαχείριση απορριμμάτων του δήμου Πύργου αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί φορείς και πολίτες.

 

Σήμερα όμως θα κάνουμε μια βόλτα λίγο πιο βόρεια, στους δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Εκεί όπου εγώ και άλλοι καλοί συνάδελφοι έχουμε βρεθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν  για να αναδείξουμε τα προβλήματα που δημιουργούσε σε περιβάλλον και ανθρώπους η λειτουργία των ΧΑΔΑ της περιοχής, προβλήματα που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν εκλείψει ακόμα.

Ζητήσαμε από ενεργούς πολίτες που μένουν μόνιμα στην περιοχή να μας περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση και να μας ενημερώσουν για τις λύσεις που προτείνουν. Ακόμη, καλέσαμε τους δημάρχους των τριών δήμων να τοποθετηθούν και να μιλήσουν ξεκάθαρα για το τι κάνουν και τι προτίθενται να κάνουν στο άμεσο μέλλον, ώστε να εκλείψουν επιτέλους οι εικόνες ντροπής των «υπερχειλισμένων» και καιόμενων ΧΑΔΑ,  κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Λογοκρισία στα λεγόμενα τους δεν νοείται να υπάρξει. Υπήρξε όμως παράκληση από μέρους μου εκ των προτέρων για μια συνοπτική τοποθέτηση τους, σεβόμενος τον χώρο της εφημερίδας όπως πάντα σεβόμουν τον χρόνο της τηλεόρασης.  Με λίγα λόγια θέλω να ενημερώσω τους αναγνώστες πως οι συνεντευξιαζόμενοι είχαν πολλά ακόμη να πουν για το θέμα, γι’ αυτό και θα επανέλθουμε σε αυτό στο μέλλον.

Σας αφήνω λοιπόν να διαβάσετε τις δηλώσεις πολιτών και δημάρχων, αφού πρώτα σας μεταφέρω και μερικές δικές μου σκέψεις: Εν έτει 2014 βασανιζόμαστε ακόμα και βασανίζουμε το ευλογημένο τούτο χώμα, με κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση να φέρουν σοβαρές ευθύνες. Οι δημοτικοί άρχοντες καταβάλλουν μεν προσπάθειες για να ξεφύγουμε από την κατάντια των ΧΑΔΑ, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση; Διότι οι δήμαρχοι του νομού (αλλά και πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι) περιμένουν πως και πως το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς. Είναι όμως αυτή η ιδανική λύση ή μήπως πρόκειται για μια κοστοβόρα μη-λύση, παρωχημένης τεχνολογίας, όπως καταγγέλει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσα από το ντοκιμαντέρ «Εργοστάσια απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων»; Απόψεις και απαντήσεις λίαν συντόμως αναλυτικά.

Σπύρος Ηλιόπουλος – Μέλος Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδας

«Η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και ΧΥΤΑ του νομού στη θέση «Τριανταφυλλιά» (μόλις 5 χλμ. από την Αμαλιάδα), εκεί όπου έχει βρεθεί σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος της Μυκηναϊκής περιόδου, είναι ένα διαρκές έγκλημα που επιχειρείται να τελεστεί εδώ και 20 χρόνια από τους δημάρχους της Ηλείας σε βάρος του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των συμφερόντων της πόλης. Η επιλεγμένη μέθοδος της βιολογικής επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, είναι μια μέθοδος που στην προοδευμένη ανθρωπότητα έχει εγκαταλειφθεί τουλάχιστον πριν από 30 χρόνια, διότι η μόλυνση που προέρχεται από αυτήν είναι τόσο μεγάλη που δεν γίνεται πλέον αποδεκτή. Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την χωροθέτηση σύγχρονων εγκαταστάσεων στο εσωτερικό του νομού, όπου υπάρχει κατάλληλη μορφολογία του εδάφους και πληθυσμιακή αραιότητα.»

 

Διονύσης Κράγκαρης - Μέλος ΕΠΟΠ και ΟΠ

«Αναζητώντας , επί δεκαετίες, λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών: Μελέτες, νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες , καταγγελίες, δικαστήρια, πού οδήγησαν όλα αυτά; Στις περιβόητες χωματερές των Δήμων, τη δόξα της Ηλείας του 21ου αιώνα. Και στους εργολάβους των μεταφερομένων σκουπιδιών. Και στην ανεξέλεγκτη και καταστροφική ρύπανση ποταμών, δασών, λιμνοθαλασσών, νερών, εδάφους, καλλιεργειών και αέρα.Προσεχώς δεματοποιητές. Αργότερα Εργοστάσιο ΣΔΙΤ και ΧΥΤΥ. Και εκλογές ταλαιπωρημένων δημάρχων. Από δεκαετίες η λύση: Μείωση σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση. Και κυρίως συμμετοχή των πολιτών. Αλλιώς, το τίμημα θα είναι βαρύ και για το περιβάλλον και για την τσέπη μας.»

 

Μένιος Πατσός – Δημοτικός σύμβουλος Πηνειού

΄«Στον δήμο Πηνειού, η κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι απαράδεκτη. Στον κλειστό, από τον Αύγουστο του 2010, ΧΑΔΑ των Θινών γίνεται εναπόθεση των σκουπιδιών όλου του δήμου. Μάλιστα τον Μάη του 2011 εντοπίστηκαν φορτηγά που μετέφεραν σκουπίδια από το Αίγιο! Περιμένοντας τον περίφημο δεματοποιητή έχουν περάσει ήδη 2,5 χρόνια (από τότε που εξαγγέλθηκε η εγκατάσταση του στην  Ήλιδα). Εντωμεταξύ η ανάπλαση του ΧΑΔΑ της Γαστούνης συνεχίζεται, σε αντίθεση με τον ΧΑΔΑ των Θινών, που αν και η χρηματοδότηση της ανάπλασης του έγινε ταυτόχρονα με αυτόν της Γαστούνης, συνεχίζει  να δέχεται ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών. Λύση πρέπει να υπάρξει άμεσα, παρόμοια με αυτές που εφαρμόζονται σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη.»

 

Γιάννης Λυμπέρης – Δήμαρχος Ήλιδας

«Στον δήμο μας δρομολογούνται αυτόν τον μήνα οι τελευταίες διαδικασίες για την  αξιολόγηση του προσωρινού αναδόχου του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας. Συγχρόνως υπογράφεται η σύμβαση για την εγκατάσταση του εργολάβου για το έργο: ΧΥΤΥ και λοιπές εγκαταστάσεις στην Τριανταφυλλιά. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών εντός του 2015, ο νομός θα έχει μια από τις καλύτερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον μονάδες διαχείρισης, με παράλληλη αξιοποίηση φυσικών πόρων, στην Ευρώπη. Το οξύ και χρονίζον πρόβλημα των στερεών αποβλήτων της Ηλείας προχωρά προς τη λύση του με τη συνεργασία όλων των δημάρχων και συμβούλων του ΦΟΔΣΑ και ιδιαίτερα των προέδρων κ. Βρυώνη και Κοκκαλιάρη, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Όσον αφορά  τα απορρίμματα του δήμου μας, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της πλήρους αποκατάστασης του ΧΑΔΑ των Κονιδεΐκων , ενώ μέχρι τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων η διαχείριση θα γίνεται με δεματοποίηση σε ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο, που ήδη ολοκληρώνεται η κατασκευή του.»

 

Δημήτρης Αρβανίτης- Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Χάρις στην επίπονη προσπάθεια που έχουμε κάνει καταφέραμε να φθάσουμε σε ένα καλό επίπεδο. Από τους 4 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους παραλάβαμε 4 ΧΑΔΑ. Έχουμε ήδη αποκαταστήσει τους 2 με ίδια μέσα και έχουμε λάβει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Σήμερα ένας ΧΑΔΑ είναι ανενεργός και ένας εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου, για τον οποίο έχει γίνει μελέτη αποκατάστασης και έχει ληφθεί απόφαση Δ.Σ. για το κλείσιμό του. Και για τους 2 ΧΑΔΑ έχει γίνει πρόταση χρηματοδότησης προς το ΥΠΕΚΑ για την αποκατάστασή τους και ταυτόχρονα τη δημιουργία ΣΜΑ ως προσωρινή λύση στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού, μέχρι την οριστική λύση της διαχείρισης. Εκτιμώ ότι η επίτευξη της οριστικής λύσης, που προτείνεται απ’ τον Κεντρικό Σχεδιασμό, καθυστερεί και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να βρούμε την βέλτιστη λύση, όπως επί παραδείγματι η υιοθέτηση της πυρόλυσης η οποία εφαρμόζεται σε προηγμένες χώρες, πράγμα που ο ίδιος έχω θέσει σε συνάντηση με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ.»

 

Αλέξης Καστρινός - Δήμαρχος Πηνειού

«Ο σχεδιασμός του δήμου Πηνειού για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνοπτικά ο εξής:

1. Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην Τ.Κ Κοροίβου μέσω ΕΣΠΑ (είναι σε εξέλιξη)

2. Σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με τον όμορο Δήμο Ήλιδας για χρήση του δεματοποιητή που θα προμηθευτεί μέσω ΕΣΠΑ (υπογράφηκε η σύμβαση στις 20-6-2013 &  εκκρεμεί η προμήθεια του δεματοποιητή).

3. Προμήθεια εξοπλισμού για συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων προς τον δεματοποιητή πχ Σταθμός μεταφόρτωσης, κοντέινερ, απορριμματοφόρο κλπ(εκκρεμεί)

4. Μεταφορά των απορριμμάτων στον δεματοποιητή για δεματοποίηση και αποθήκευση σε χώρο του Δήμου Πηνειού στην Γαστούνη έως ότου κατασκευαστεί και λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά όπου θα μεταφερθούν όλα τα συλεχθέντα δέματα.

5. Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Θινών Βαρθολομιού μέσω ΕΣΠΑ.»

Το ρεπορτάζ του Γιώργου Μαρινόπουλου, δημοσιογράφου της ΕΡΤ, δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" της Ηλείας (http://www.protinews.gr/)
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)