to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 27.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Πολιτική

Παραδοχή Ν. Μηταράκη: Με το σχέδιο της ΝΔ το πρώτο έτος θα προκύψει έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ

«Αμελητέο» χαρακτηρίζει το έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ που θα προκύψει στο ΕΤΕΑΕΠ το πρώτο έτος μίας εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού που προωθεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη Νότη Μηταράκη, όπως είπε ο ίδιος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Ο κ. Μηταράκης είπε ξεκινώντας ότι με το σχέδιο που προωθεί η ΝΔ, «η κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ δεν αλλάζει, η κύρια σύνταξη για το 90% των Ελλήνων πολιτών ... παραμένει κρατική, καθολική, διανεμητική και αναδιανεμητική. Παραμένει ο κοινωνικός πόρος και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Δεν υπάρχει αλλαγή», όπως υποστήριξε.

Στην επικουρική», κατά τον ίδιο «γίνεται όλη η αλλαγή ... δεν θα αφορά κανέναν που εργάζεται σήμερα ... από 1/1/2021 θα αφορά αυτούς που για πρώτη φορά στην ζωή τους παίρνουν το πρώτο τους ένσημο και το σύστημα γίνεται κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι τα 100 ευρώ π.χ. μηνιαίων κρατήσεων δεν πάνε στον γενικό κορβανά, αλλά σε ατομικό λογαριασμό στο όνομα του εργαζόμενου ... προστατευμένα από τον δημοσιονομικό κίνδυνο και τον δημογραφικό κίνδυνο», αν και όπως παραδέχθηκε «είναι σωστό ότι αποκτάμε τον κίνδυνο της αγοράς», υποστηρίζοντας ότι αυτός αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι «δεν θα είναι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι».

Όπως σημείωσε, «θέλουμε η επικουρική να παραμείνει στον έλεγχο και την διαχείριση του ΕΤΕΑΕΠ, του κρατικού φορέα, αλλά και να δώσουμε δικαίωμα επιλογής στους ασφαλισμένους, αν τελικά θέλουν οι λογαριασμοί τους να μείνουν στην επενδυτική διαχείριση του ΕΤΕΑΕΠ ... ή εναλλακτικές, όπως επαγγελματικά Ταμεία. Κανείς δεν θα υποχρεωθεί να πάει σε ιδιωτικό πάροχο … Τίποτα δεν ιδιωτικοποιείται, η μεγάλη επανάσταση είναι ότι το σύστημα της επικουρικής είναι κεφαλαιοποιητικό … αυτός που θα πάρει σύνταξη σε 30-40 χρόνια θα έχει δύο “καλάθια”, της κρατικής κύριας σύνταξης και της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής».

Προσέθεσε μάλιστα ότι «θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όποιον θέλει και μπορεί, να κάνει επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά του τα ασφάλιστρα. Και όταν πάρει την τρίτη σύνταξη, αυτή θα φορολογείται».

Για το τι τύχη θα έχει η δυνατότητα του δημόσιου ταμείου να χρηματοδοτεί τις υφιστάμενες συντάξεις εάν αφαιρεθεί από το σύστημα μέρος των εισφορών των σήμερα εργαζόμενων, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι από το σχέδιο αυτό προκύπτει ήδη για το το πρώτο έτος ένα έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ για το ΕΤΕΑΕΠ, που κατά τον ίδιο «μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας» και χαρακτήρισε «αμελητέο» το ποσό σε σχέση με το σύνολο του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος που φτάνει τα 25 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι «το συνολικό κόστος της μετάβασης είναι κάτω του 0,5% του ΑΕΠ, δεν δημιουργεί κανέναν κίνδυνο για τους σημερινούς συνταξιούχους».

Ερωτηθείς εξάλλου για τα σενάρια περί υποχρεωτικής εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, περιορίστηκε να πει ότι το βασικό είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν μείωση των εισφορών για την κύρια σύνταξη, κατά 25% και συνολικά χαμηλότερες εισφορές από αυτές που πληρώνουν σήμερα.

Για την δήλωση Μητσοτάκη περί κινδύνου νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο, τέλος, ο κ. Μηταράκης σημείωσε τον γενικότερο προβληματισμό για την συμμετοχή ήδη στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, λόγω της θερινής περιόδου.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)