to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 15.05.2020

Οικονομία

Παραδοχή Κομισιόν ότι δεν διαθέτει στοιχεία για τις εντοπισθείσες περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τις απώλειες λόγω διαφθοράς στον προϋπολογισμό.


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου της για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς και πρακτικές κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων που καταγράφονται από κράτη-μέλη της ΕΕ στην τελευταία σχετική έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

“Τα 2/3 των 180 χωρών που εξετάζει ο σχετικός δείκτης (2019 Corruption Perceptions Index) βρίσκονται κάτω από το 50% όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα καταπολέμησης του φαινομένου”, επεσήμανε στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως “μεταξύ τους βρίσκονται και πέντε ευρωπαϊκές χώρες -οι Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα”.

Όπως τόνιζε “δεδομένου ότι από το 2020 υποθέσεις που αφορούν στην αθέμιτη απόκτηση και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων περνούν στο πεδίο δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO)”, ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν “ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει, αξιοποιώντας το νεοπαγή θεσμό της EPPO, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η κακοδιαχείριση πόρων στην ΕΕ”.

Ο Επίτροπος απαντά ότι η Κομισιόν μεριμνά ώστε η EPPO “να αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη του 2020”, σημειώνοντας πως “είναι ανεξάρτητη”. Την ίδια ώρα, προτρέπει ώστε να υπάρξει “στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται όλες οι απαραίτητες εθνικές προσαρμογές για την αποτελεσματική λειτουργία της”, ενώ “ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προσχωρήσουν σ’ αυτήν”. Εξάλλου, υπογραμμίζει ότι “η Ένωση και όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προστατεύουν αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης”.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Ρέιντερς σημειώνει ότι “η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στα κράτη μέλη τα οποία επί του παρόντος δεν συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τον ίδιο τρόπο όπως και σήμερα, θα στηρίζει και θα συμπληρώνει τη δράση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα συμμετέχοντα κράτη μέλη και θα διατηρήσει την εντολή της όσον αφορά τις παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για τον οποίο δεν είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία”.

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη αναφορικά με το “σε ποιο ύψος υπολογίζονται οι απώλειες σε επίπεδο ευρωπαϊκών πόρων λόγω διαφθοράς και οικονομικής απάτης, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων”, η Κομισιόν αναφέρει ότι “οι εντοπισθείσες περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2018 ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. Ευρώ, και ορισμένες περιπτώσεις απάτης ενέχουν διαφθορά”. Παραδέχεται ωστόσο ότι “δεν έχει στη διάθεσή της παρόμοια οικονομική εκτίμηση του ποσού που επηρεάστηκε από διαφθορά”.

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

 

Θέμα:         Φαινόμενα διαφθοράς και πρακτικές κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα κράτη μέλη της ΕΕ

 

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας [1] υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς στις επτά ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως (G7) «λιμνάζει», ενώ τα 2/3 των 180 χωρών που εξετάζει ο σχετικός δείκτης (2019 Corruption Perceptions Index) βρίσκονται κάτω από το 50% όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα καταπολέμησης του φαινομένου. Μεταξύ τους πέντε ευρωπαϊκές χώρες, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα [2] , όπου «διαπιστώνονται πολλές οικονομικές απάτες, που σχετίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια», σύμφωνα με τον M. Hulten, Διευθυντή της Διεθνούς Διαφάνειας [3] . Σημειώνεται ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών που έχασαν τρεις μονάδες σε ένα χρόνο.

Δεδομένου ότι από το 2020 υποθέσεις που αφορούν στην αθέμιτη απόκτηση και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων περνούν στο πεδίο δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) [4] , ερωτάται η Επιτροπή:

1     Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει, αξιοποιώντας το νεοπαγή θεσμό της EPPO, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω φαινόμενα στα κράτη μέλη;

2     Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία της EPPO με τις εθνικές αρχές, ειδικά στα κράτη μέλη όπου εντοπίζονται εντονότερα τέτοια φαινόμενα;

3     Σε ποιο ύψος υπολογίζονται οι απώλειες σε επίπεδο ευρωπαϊκών πόρων λόγω διαφθοράς και οικονομικής απάτης, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων;        

      

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(12.5.2020)

 

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι αρμόδια για την έρευνα, τη δίωξη και την εκδίκαση αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των αδικημάτων διαφθοράς. Το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939[5] ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητη. Η Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία σύστασης, μεριμνά ώστε η υπηρεσία να αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη του 2020. Αυτό περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται όλες οι απαραίτητες εθνικές προσαρμογές για την αποτελεσματική λειτουργία της.

 

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συστάθηκε στο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας με 22 κράτη μέλη. Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προσχωρήσουν σ’ αυτήν. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 παρέχει μια βάση για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των μη συμμετεχόντων κρατών μελών, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 325 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, η Ένωση και όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προστατεύουν αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στα κράτη μέλη τα οποία επί του παρόντος δεν συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τον ίδιο τρόπο όπως και σήμερα. Η OLAF θα στηρίζει και θα συμπληρώνει τη δράση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα συμμετέχοντα κράτη μέλη και θα διατηρήσει την εντολή της όσον αφορά τις παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για τον οποίο δεν είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

 

Σύμφωνα με την 30ή ετήσια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ[6], οι εντοπισθείσες περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2018 ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ορισμένες περιπτώσεις απάτης ενέχουν διαφθορά, ωστόσο η Επιτροπή δεν έχει στη διάθεσή της παρόμοια οικονομική εκτίμηση του ποσού που επηρεάστηκε από διαφθορά.

 

15-05-2020                                                                               

 


[2]Η Ελλάδα σημείωσε βελτίωση κατά 3 μονάδες το 2019.

[3]https://www.euronews.com/2020/01/27/the-brief-corruption-still-a-major-issue-in-european-union

[4]https://www.consilium.europa.eu/el/policies/eppo/

[5]Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1-71.

[6]http://ec.europa.eu/anti-fraud/sites/antifraud/files/pif_report_2018_el.pdf

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)