to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:48 | 03.02.2019

πηγή: news247.gr

Οικονομία

Παραδοχή: Η Ευρώπη δεν μπορεί να φορολογήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Στην παραδοχή πως πολύ δύσκολα η ΕΕ θα καταφέρει να φορολογήσει επαρκώς τους κολοσσούς παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου όπως η Google και η Facebook προχώρησαν Έλληνες ευρωβουλευτές μιλώντας στο News 24/7. Στοίχημα, να "κλείσει" ο προϋπολογισμός μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου


Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ενόψει των τελικών συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα φτάνει μέχρι το 2027.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου συνεχίζονται, με το ευρωκοινοβούλιο να πιέζει για πιο "κοινωνικά προσανατολισμένο" προϋπολογισμό με ίδιους πόρους της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται σε 145 δισ. ευρώ (στοιχεία του 2015) – ένα σημαντικό ποσό σε απόλυτες τιμές, που όμως αντιστοιχεί μόνον στο 1% του ετήσιου πλούτου που παράγουν οι χώρες της ΕΕ. Πρόθεση του ευρωκοινοβουλίου θα ήταν να φτάσει το ποσό αυτό τουλάχιστον στο 1,3% ή στο 1,6% (1,3 τρις ευρώ), και να βασίζεται κυρίως σε ίδιους πόρους της Ένωσης.

Βασικός πυλώνας και ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η βελτίωση της παραγόμενης από την ΕΕ τεχνολογίας, σε ψηφιακό επίπεδο, σε διαστημικά προγράμματα καθώς και η ενίσχυση των προγραμμάτων για τους νέους (Erasmus+ και μέτρα για την ανεργία των νέων), με παράλληλη ενίσχυση των δομών και των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, για την ώρα δεν έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις του Συμβουλίου το οποίο δεν εμφανίζεται τόσο "γενναιόδωρο". Έτσι, αυτή την περίοδο αναζητείται μια συμβιβαστική λύση. Ιδανικά, όπως τονίζουν Ευρωπαϊκοί θεσμικοί παράγοντες, το στοίχημα θα ήταν ο προϋπολογισμός να έχει "περάσει" μέχρι τον Μάιο, κάτι που θα έδινε ένα θετικό "σήμα" ενόψει ευρωεκλογών. Κάτι τέτοιο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το  ισχύον πλαίσιο καλύπτει την περίοδο 2014-2020 και πλέον αναζητείται λύση για την περίοδο έως το 2017, με τη Βρετανία εκτός ΕΕ (καλώς εχόντων των πραγμάτων).

Ένα βασικό πρόβλημα είναι πως πολλές δαπάνες μεταφέρονται προς τον νέο ταμείο για την αμυντική πολιτική, κάτι που πλήττει κυρίως τους πυλώνες της κοινής αγροτικής πολιτικής και των πολιτικών συνοχής, κόντρα σε όσα αξιώνει μεγάλο μέρος του Ευρωκοινοβουλίου. Η "άμυνα" αποτελεί άλλωστε αξίωση της γαλλικής προεδρίας (αναλυτικά εδώ).

Στοίχημα, είναι το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για δράσεις που αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, στην ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), και στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Europe 2020 για αισθητή μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέχρι το 2020. Αυτό, γιατί θα λείπουν και οι προερχόμενοι από τη Βρετανία, πόροι.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν σε εκπροσώπους των media, Έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Το News 24/7, ήταν εκεί.

Για τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι η καλύτερη καθώς όπως είπε, "προσπαθεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα λεφτά αλλά δεν είναι ο Ιησούς στον γάμο της Κανά".

"Ζητήθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, χωρίς να κοπούν κονδύλια απ' τη συνοχή, να μην υπάρξουν μειώσεις στην ΚΑΠ και να δοθούν περισσότερα για την έρευνα, την καινοτομία και το Erasmus+. Η θέση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με πλειοψηφία ευρύτατη, όχι όμως στο Συμβούλιο το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμη και δείχνει αναβλητικότητα, ενώ υπάρχουν εσωτερικές πιέσεις για περικοπές", σημείωσε για να προσθέσει:

"Το Συμβούλιο θέλει περαιτέρω στρατικοποίηση, μια Ευρώπη φρούριο. Κινδυνεύουμε με δραματική καθυστέρηση στις τελικές αποφάσεις γιατί η αυστριακή προεδρία ροκάνισε τον χρόνο καθώς ζητά μια ΕΕ με περικοπές. Οι αντιθέσεις αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με αύξηση ίδιων πόρων, όπως ο φόρος στη ψηφιακή οικονομία, στις βραχυχρόνιες συναλλαγές κλπ", ανέφερε.

Μιλώντας όμως για ίδιους πόρους, και σχετικά με το φλέγον ζήτημα φορολόγησης των λεγόμενων "τεχνολογικών κολοσσών", οι ευρωβουλευτές διαπιστώνουν πως υπάρχουν αναχώματα.

Έλληνες ευρωβουλευτές ενημερώνουν για τον προϋπολογισμό της ΕΕΈλληνες ευρωβουλευτές ενημερώνουν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ  NEWS 24/7

Απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 για το πώς σκέφτεται η ΕΕ να κινηθεί σχετικά με τη φορολόγηση των ψηφιακών πλατφορμών την ώρα που οι φορολογικοί παράδεισοι εντός των συνόρων της ζουν και βασιλεύουν, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν:

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, "υπάρχουν εταιρείες οι οποίες βγάζουν δισεκατομμύρια και πληρώνουν φόρο 1% και λιγότερο από 1%, την ώρα που ένας επαγγελματίας και ένας μισθωτός πληρώνουν 30 φορές παραπάνω. Δεν πάει πουθενά αυτό και δυστυχώς δεν έχουμε πρόταση ως κομμάτι εγκεκριμένο του προϋπολογισμού. Έχουμε μια πρόταση από την Κομισιόν, την οποία και ενθαρρύνει το Ευρωκοινοβούλιο για να γίνει πιο δραστική και στο Συμβούλιο διάφοροι την εμποδίζουν. Ποιοι; Αυτοί που έχουν κρυφούς ή φανερούς φορολογικούς παραδείσους, οι οποίοι επωφελούνται στην πλάτη του Ευρωπαίου πολίτη. Αν συνεχιστεί αυτό, μαζί με τον φόβο "του διαφορετικού", το όλο οικοδόμημα πάει για διάλυση".

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, αναφέρει πως πράγματι, η ΕΕ δεν φορολογεί τις ψηφιακές πλατφόρμες. "Ωστόσο, το σημαντικό των πλατφορμών αυτών είναι και αυτό που θα διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, δηλαδή τα fake news. Σε αυτά έπρεπε να παρέμβουμε και προσπαθούμε να κινηθούμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση με εργαλεία επαλήθευσης και ελέγχου των προερχόμενων διαφημίσεων, αν προέρχονται για παράδειγμα από τη Ρωσία. Για τη φορολόγηση μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις, για την επίθεση όμως στη δημοκρατία που απειλεί τα φιλελεύθερα πολιτεύματα μέσα από τις ψευδείς ειδήσεις, δεν έχουμε άλλο χρόνο".

 Marché unique numériqueDeuxième priorité: Marché unique numérique  EU/AFP-SERVICES/ CHRISTOPHE MAOUT

Ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρει από τη δική του μεριά πως τα κονδύλια της ΕΕ έχουν πάει πράγματι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στις λαϊκές ανάγκες με τον τρόπο που θα έπρεπε να έχουν διοχετευθεί. "Τα περισσότερα κονδύλια διατίθενται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και όχι σε σταθερή δουλειά, διαιωνίζοντας την εργασιακή ανασφάλεια την ώρα που οι κολοσσοί συνεχίζουν να πλουτίζουν. Στο άμεσο μέλλον θα δίνονται σε σεμινάρια επενδυτικότητας, μόνο σε επιχειρηματικά project, ενώ οι προϋποθέσεις εξ αντικειμένου πετάνε έξω τους μικρούς που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν".

Περί αύξησης των κονδυλίων

Για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, "στην ΕΕ πρέπει όλα να μπαίνουν σε προγράμματα και μετά όλα εξαρτώνται από την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Στόχος είναι να σταματήσουμε τη διαχείριση και να παράγουμε πλούτο. Δεν χρειαζόμαστε μονάχα μια πολιτική προστασίας, αλλά να δίνουμε περισσότερα σε εκείνον που θα δημιουργεί εταιρεία παράγοντας αυτό τον πλούτο, και όχι να δίνουμε μόνο στον παππού και στη γιαγιά".

Ακόμη τάχθηκε υπέρ μιας ενίσχυσης των συνόρων "καθώς αποτελούν τα σύνορα της Ευρώπης συνολικά", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως "η Ευρώπη κινδυνεύει να πάθει ό,τι παθαίνει όποιος δεν εκσυγχρονίζεται. Βιώνει όλες τις κρίσεις στο χειρότερο βαθμό. Οι ΗΠΑ διαχειρίζονται το 6,4% του ΑΕΠ των Πολιτειών, έχουν κοινή τράπεζα, κοινό ομόλογο. Αυτά δεν ισχύουν για την ΕΕ. Στην Ελλάδα μας έδωσαν μαξιλάρι για να περπατήσουμε αλλά το '22 δεν θα μπορούμε να είμαστε στις αγορές. Θα έχουμε φάει τα λεφτά, θα ψάχνουμε μνημόνιο και δεν θα βρίσκουμε. Αν η ΕΕ κλωνίζεται και τότε, τίποτα δεν θα είναι δεδομένο και για την Ελλάδα. Η Ευρώπη ζει σε μια φούσκα εσωστρέφειας. Πρέπει να σκεφτούμε ριζοσπαστικά. Να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, ο οποίος δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Ο δεξιός Όρμπαν, η κεντρώα Λεπέν, ο φιλελεύθερος Φάραζ και οι πιο επικίνδυνοι από όλους οι αριστερόστροφοι Podemos, αυτοί είναι ο κακός μας εαυτός".

Για κακή διαχείριση κονδυλίων μίλησε και ο Μίλτος Κύρκος. "Πήραμε 1,5 δις και δεν εκταμιεύσαμε ούτε το μισό. Έγινε λάθος διαχείριση. Θέλουμε έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Οι πόροι να προέρχονται μεν από τα κράτη-μέλη αλλά να υπάρχει ένας κοινός υπουργός Οικονομικών, ένα ευρωομόλογο και να συμβαδίζουν σταδιακά όλα τα κράτη". "Ο Μακρόν έχει μιλήσει σωστά για τον φόρο στον άνθρακα, είναι ένα σωστό μέτρο. Επίσης, όπως είπαμε, η Google πληρώνει ελάχιστα μαζί με τις ανάλογες εταιρείες κάτι που δεν βοηθά στα έσοδα της ΕΕ".

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ζήτησε "αειφόρα προγράμματα που να μη βασίζονται μόνο σε τετράμηνα και εξάμηνα. Πρέπει να συνδεθεί η εκπαίδευση και η έρευνα με την αγορά". Κατέληξε δε λέγοντας πως στην Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπιστεί το πελατειακό κράτος, "πράγμα που αν δεν γίνει δεν θα αλλάξει τίποτα".

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να μην κοπούν κονδύλια από τη συνοχή, την αγροτική πολιτική και το κοινωνικό κράτος. "Στην Ελλάδα πρέπει να φτιάξουμε μια διοίκηση που θα βασίζεται στην αυτοδιοίκηση με ευρείες συμμαχίες κόντρα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η διάλυση είναι άποψη της Λεπέν και του Σαλβίνι. Θέλουμε έναν προϋπολογισμό με αύξηση ίδιων πόρων που επιστροφή πόρων σε αυτούς που παράγουν. Πιέζουμε να κλείσει η συμφωνία όσο πιο κοντά στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και όχι της Κομισιόν που εισηγείται μείωση 10% στα κονδύλια συνοχής". Κατέληξε δε λέγοντας πως η χώρα μας θα έχει μια "αύξηση 8% γιατί μπήκαν κριτήρια για την ανεργία και το προσφυγικό".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)