to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 11.06.2020

Οικονομία

Παραδοχή ESM κατόπιν εορτής: Έγιναν λάθη στην Ελλάδα με τα μνημόνια

«Αυτοκριτική εκ των υστέρων, αλλά το οικονομικό-κοινωνικό κόστος το πλήρωσε ο ελληνικός λαός!», το καυστικό σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη


Δόθηκε «έμφαση στην σταθερότητα της Ευρωζώνης, έναντι των επιδιώξεων της Ελλάδας στα πρώτα 2 μνημόνια», αναγνωρίζει κατόπιν εορτής η αναλυτική, ανεξάρτητη μελέτη «Lessons from Financial Assistance to Greece», η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και αναδεικνύει τα λάθη, τις αστοχίες αλλά και τις στρατηγικές επιδιώξεις του δεύτερου και του τρίτου μνημονίου – των οποίων η διάσωση της Ελλάδας δεν ήταν αναγκαστικά η πρώτη προτεραιότητα (διαβάστε αναλυτικά).

Στα θετικά της έκθεσης καταγράφονται «η αποφυγή εξόδου της χώρας από το ευρώ» και «η αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», με οικονομικό και κοινωνικό όμως κόστος.

«Μόνο στο τρίτο πρόγραμμα» – σημειώνει η έκθεση – περιλαμβάνεται ως στρατηγικός στόχος «η ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνική δικαιοσύνη» στην Ελλάδα.

Με καυστικό τρόπο υποδέχτηκε τη μελέτη ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για αυτοκριτική εκ των υστέρων, ενώ ο ελληνικός λαός πλήρωσε το βαρύ κόστος:

«Οι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας αειφόρου αναπτυξιακής πορείας». Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί, σύμφωνα με την έκθεση, μέσω των δημόσιων επενδύσεων, ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλειας και με παράλληλη τήρηση των μεταπρογραμματικών στόχων.

Στην έκθεση εκτιμάται ακόμη ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί λόγω της πανδημίας, καθώς τα φορολογικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα, ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν. Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εδραιωθούν τα επιτεύγματα του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)