to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:25 | 07.11.2017

Οικονομία

#ParadisePapers: 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος - Διευκρινίσεις από τη ΝΔ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» που είχε πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες - Το ερώτημα αν «υπάρχουν ονόματα στα Paradise Papers που σχετίζονται με τη ΝΔ;», απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών


Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς. Επίσης, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund. Και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Δημ. Τζανακόπουλος: Υπάρχουν ονόματα στα Paradise Papers που σχετίζονται με τη ΝΔ; (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ: Ας μας διαφωτίσει η ΝΔ για την αγωνία της για τα ονόματα των Paradise Papers

- «Προσεκτικά» παρακολουθεί η ΝΔ τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers, αλλά...

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα. Η πλειονότητα αυτών των διευθύνσεων, οι οποίες είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες, εντοπίζονται γεωγραφικά στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία που έχουν διαρρεύσει από την Appleby είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, τα βριλήσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Αναζητώντας τη λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κούκ, η Ντομίνικα, η Λαμπουάν, τα νησιά Μάρσαλ, το νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Πολλές φορές, σε αυτού του είδους τα έγγραφα που προέρχονται από εταιρικά μητρώα ο όρος Ελλάδα συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέιντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα νησιά Μάρσαλ (8 έγγραφα), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1).

Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiaciti Trust. Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι μεταξύ άλλων μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και συμβάσεις δανειοδότησης και άλλου τύπου συμβόλαια.

Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που στα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Επίσης, οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν τους φορολογικούς παράδεισους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν διαφάνεια στις δικαιοδοσίες τους. Πιέζουν ώστε οι δικηγορικές εταιρείες και οι μεσάζοντες για τη δημιουργία offshore να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους στους πελάτες τους ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση χρήματος από εγκληματίες ή και διεφθαρμένους πολιτικούς. Πιέζουν ώστε να σταματήσουν τα νομότυπα τεχνάσματα των πολυεθνικών προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία των κερδών τους.


Η δήλωση του πρωθυπουργού για τις αποκαλυψεις των Paradise Papers

«Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χτες για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας. Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων.

Και αυτό, την στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης. Την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι και τα θύματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

Πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό, που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας, και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες. Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν.

Τα οποία προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους. Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, είναι μια πρόκληση για την Παγκόσμια Κοινότητα.

Και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης, που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης.

Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών.

Εμείς είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.»


Υπάρχουν ονόματα στα Paradise Papers που σχετίζονται με τη ΝΔ; 

Το ερώτημα αν «υπάρχουν ονόματα στα Paradise Papers που σχετίζονται με τη ΝΔ;», απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. «Αυτό που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με τις αποκαλύψεις των PanamaPapers είναι η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «διαβεβαιώνουμε τη ΝΔ ότι όλα τα ονόματα που εμπεριέχονται στα Paradise Papers θα ελεγχθούν εξονυχιστικά με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο». «Αν η ΝΔ μπορεί να μας διαφωτίσει προκαταβολικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις την καλούμε να το πράξει άμεσα και χωρίς μισόλογα», συμπλήρωσε.

Σε ανακοίνωση του επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη ΝΔ να μας διαφωτίσει για την αγωνία της, σχετικά με τη λίστα ονομάτων που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers.


Στ. Κούλογλου: Στο περιβάλλον Μητσοτάκη ονόματα από τα Paradise Papers, η ΝΔ «καρφώθηκε» μόνη της

Το περιβάλλον Μητσοτάκη αγγίζουν οι αποκαλύψεις από τα Paradise Papers, δείχνουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου Στο Κόκκινο και τους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο. «Καρφώθηκε» μόνη της η ΝΔ με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από τα Paradise Papers θα βγουν «χρήσιμα και πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και πολιτικά», εκτίμησε ο κ. Κούλογλου, «είναι προφανές από την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στην πραγματικότητα "καρφώθηκε" μόνη της».

«Λέει προκαταβολικά να κοιτάξει η κυβέρνηση να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις καλές και τις κακές off-shore. Άρα, σημαίνει ότι κάποιοι από τη ΝΔ είναι μέσα στα Paradise Papers, έχουν off-shore και η ΝΔ ζητάει να καταχωριστούν στις καλές, όχι στις κακές», όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς, δεν πρόκειται για τίποτε μικροστελέχη ... έχω την εντύπωση και τις πληροφορίες ότι αγγίζουν το περιβάλλον Μητσοτάκη», εκτίμησε ο ίδιος.


Επείγον αίτημα Δ. Παπαδημούλη για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ζήτημα των  Paradise Papers

Με αίτημά του προς την Πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Gabi Zimmer, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτριος Παπαδημούλης ζητάει να μεταφερθεί στη Σύνοδο των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αίτημα για επείγουσα συζήτηση των Paradise Papers στην ερχόμενη Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής και να σχεδιάσει αποτελεσματικά μέτρα φορολογικής εναρμόνισης και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, ζητεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, σχετικά με τη διαρροή των Paradise Papers.

Αυτή αφορά 13,4 εκατομμύρια φορολογικά αρχεία προερχόμενα από φορολογικούς παραδείσους. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ονόματα πολιτικών, βασιλικών οικογενειών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που συνεχίζουν και κρύβουν τα υπέρογκα κέρδη και τις περιουσίες τους με σκοπό να μην πληρώνουν φόρους. Έτσι η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή δημιουργεί τεράστια φορολογικά κενά τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην Κομισιόν αναφέρει ότι «η διαρροή 13,4 εκατομμυρίων αρχείων από μεγάλες διεθνείς εταιρίες νομικής εκπροσώπησης που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, δείχνει για άλλη μία φορά το μέγεθος της φορολογικής απάτης που λαμβάνει χώρα διεθνώς». Προσθέτει ότι «η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης, ωστόσο η μεγάλη διαρροή των paradise papers αποδεικνύει ότι οι υφιστάμενες πράξεις δεν είναι επαρκείς».

Πληροφορίες: paradisepapers.news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)