to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 15.10.2018

Κοινωνία

«Παραδικαστικό»: Πρόταση ενοχής για Π. Μαντούβαλο, Ι. Γιοσάκη και Γ. Ευσταθίου

Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη της δίκης, ο εισαγγελέας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων ζήτησε από τους εφέτες να κηρύξουν ένοχο τον άλλοτε συνάδελφο τους Γιώργο Ευσταθίου, τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή, Πέτρο Μαντούβαλο και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη


Πρόταση ενοχής για τους τρεις θεωρούμενους ως βασικούς κατηγορούμενους σε σκέλος της υπόθεσης του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», υπέβαλε στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ο εισαγγελέας έδρας, Νίκος Δεγαΐτης.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη της δίκης, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τους εφέτες να κηρύξουν ένοχο τον άλλοτε συνάδελφο τους Γιώργο Ευσταθίου, τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή, Πέτρο Μαντούβαλο και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Η υπόθεση για την οποία κάθονται στο εδώλιο συνολικά εννέα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι δύο εφέτες, δικηγόροι και άλλοι, αφορά καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, επίσης κατηγορούμενου στην παρούσα δίκη, ο οποίος μέχρι πρότινος φυγοδικούσε. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το 2010, πως ο Γιοσάκης τον εκβίασε να πληρώσει με 60 χιλιάδες ευρώ τους εφέτες Γιώργο Ευσταθίου και Αθανάσιο Μουστάκα, προκειμένου να τον αθωώσουν σε δίκη για το «παραδικαστικό 1».

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι δύο κατηγορούμενοι εφέτες φέρονται να έχουν λάβει από τον - συγκατηγορούμενό τους πλέον - δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, το ποσόν των 600 χιλιάδων ευρώ κατά το διάστημα 2009-2010, μέσω Γιοσάκη, προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος αλλά και συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου από την υπόθεση του «παραδικαστικού 1».

Ο κ. Δεγαΐτης, δέχθηκε πως η κακουργηματική δωροδοκία των 600 χιλιάδων ευρώ όντως υφίσταται, και αφορά τον κ. Μαντούβαλο και τον Γιάννη Ευσταθίου, των οποίων ζήτησε την ενοχή.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης είναι ένοχος εκβίασης του επιχειρηματία Μπολέτση. Ωστόσο, όπως είπε ο εισαγγελέας, η διαμεσολάβηση του ιερωμένου για την δωροδοκία των 60 χιλιάδων ευρώ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα (σ.σ. λόγω του ποσού που είναι μικρότερο των 120 χιλιάδων ευρώ) και έχει παραγραφεί το αδίκημα λόγω παρέλευσης 5ετίας.

Ενοχή ζήτησε και για έναν ακόμη κατηγορούμενο, πολιτικό μηχανικό, που φέρεται εμπλεκόμενος στην κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία δικαστή.

Η εισαγγελική πρόταση για τον δεύτερο κατηγορούμενο εφέτη, Αθανάσιο Μουστάκα, ήταν απαλλακτική, όπως επίσης και για δύο ακόμη κατηγορούμενους, έναν ακόμη ιερέα και έναν δικηγόρο. Επίσης ζήτησε αθώωση λόγω αμφιβολιών για έναν ακόμη δικηγόρο, που φέρεται εμπλεκόμενος σε παραδόσεις χρημάτων.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Γιάννη Μπολέτση, επισημαίνοντας ότι δεν έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο αφού «τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε, καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης. Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί, ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού».

Τέλος, ο εισαγγελέας έκανε απαλλακτική πρόταση για όσους κατηγορούμενους βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)