to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 11.06.2021

Κοινωνία

Παρά τις εκκλήσεις για δίκαιη δίκη: Χωρίς δημοσιογράφους η δίκη των 4 της Μόριας στη Χίο

Χωρίς την τήρηση του θεμελιώδους κανόνα της δικαιοσύνης, την εξασφάλιση της δημοσιότητας, άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2021, η δίκη των τεσσάρων μεταναστών που κατηγορούνται για τον εμπρησμό της Μόριας - Ήδη πριν από τη δίκη, περισσότερες από 70 οργανώσεις είχαν ζητήσει διασφάλιση των κανόνων της δίκαιης δίκης - Απουσιάζει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, το δικόγραφο είναι στα ελληνικά, γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν οι κατηγορούμενοι


Δικάζονται σήμερα στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Χίου, τέσσερις μετανάστες, κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά που κατέστρεψε το καμπ της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστ(ρι)ες είχαν εκφράσει ήδη από μέρες την βαθιά ανησυχία τους για την επερχόμενη δίκη, τονίζοντας ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Ωστόσο, και παρά τη θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης δημοσιογραφικής κάλυψης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, επικαλούμενος τα μέτρα για τον κορωνοϊό,  απέρριψε το αίτημα των δημοσιογράφων που υποστήριξε ο διευθυντής του τοπικού astraparis.gr, Γιάννης Στεβής, να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία τέσσερις εκπρόσωποι του τύπου (δυο από τοπικά μέσα ενημέρωσης και δυο από διεθνή).

Ο διευθυντής του astraparis.gr υποστήριξε ενώπιον το δικαστηρίου ότι η παρουσία των δημοσιογράφων εξασφαλίζει τη δημοσιότητα της δίκης, που είναι όχι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό ζητούμενο για τη συγκεκριμένη αλλά και κάθε δίκη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επικαλέστηκε τα μέτρα για τον covid-19, λέγοντας ότι ήδη έχουν υπερβεί τον αριθμό που επιτρέπεται από την ισχύουσα ΚΥΑ με τον κ. Στεβή να υποστηρίζει ότι η δημοσιότητα είναι υπέρτερο αγαθό, αλλως, πρόσθεσε, πρόκειται επί της ουσίας για μια δίκη «κεκλεισμένων των θυρών» .

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε επίσης το αίτημα να παραστούν στη δίκη δυο διεθνείς παρατηρητές. Έξω και μέσα στο δικαστήριο είναι έντονα τα αστυνομικά μέτρα τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο παρά μόνο στους μάρτυρες και στους παράγοντες της δίκης. Την ίδια ώρα έξω από το δικαστήριο βρίσκονται πολίτες από τη Χίο και από άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν έρθει για να υποστηρίξουν και να συμπαρασταθούν στους δικαζόμενους μετανάστες, σημειώνει το astraparis.gr, που σε ζωντανή μετάδοση από το δικαστήριο φιλοξένησε και σχετικές δηλώσεις των συγκεντρωμένων σε ένδειξη αλληλεγγύης στους «4»

Απουσιάζει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών και ο Γ. Παγούδης,  οι δικηγόροι των τεσσάρων κατηγορούμενων υπέβαλλαν τρεις ενστάσεις, με την πρώτη εκ των οποίων επικαλούνται τη μη καταλληλότητα του δικαστηρίου σημειώνοντας πως πρόκειται για εφήβους και θα έπρεπε να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων.

Η δεύτερη ένσταση αφορά τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στην ελληνική, την οποία δεν καταλαβαίνουν οι κατηγορούμενοι, και η τρίτη την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας. Πρόκειται για Αφγανό πρόσφυγα από αντίπαλη φυλή, που κατονόμασε τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα της επιβαρυντικής για εκείνους κατάθεσης, πήρε άσυλο κι έφυγε για την Αθήνα. Από τότε παραμένει άφαντος, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε στη δίκη των δύο άλλων ανήλικων προσφύγων, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο σε ποινή φυλάκισης. Το δικαστήριο διέκοψε για να εξετάσει την πρώτη ένσταση.

Δίκαιη δίκη ζητούν δεκάδες οργανώσεις

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες οργανώσεις επισημαίνουν σε δήλωσή τους μέρες πριν από το δίκη ότι από την στιγμή της σύλληψής τους και πριν από οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία νόμου, οι έξι έχουν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι από τους 6 που κατηγορούνται, έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης τον περασμένο Μάρτιο.

Και προσθέτουν: Από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, οι 6 είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία ότι το δικαίωμά των κατηγορουμένων, για δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι εγγυημένο και ότι αντ’ αυτού γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος (διαβάστε αναλυτικά εδώ)

tags: Μόρια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)