to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:22 | 22.01.2014

Διεθνή

Παρά τις «ειρηνευτικές συνομιλίες»: Το Ισραήλ σχεδιάζει και νέα επέκταση παράνομων εποικισμών

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια ανέγερσης 381 νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, ανακοίνωσε σήμερα μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που τάσσεται κατά της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, η «Ειρήνη Τώρα». Την ίδια ώρα, διαδήλωση ισραηλινών εποίκων κατά του Τζον Κέρι πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη


Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει τη συνέχιση των ισραηλινών εποικιστικών σχεδίων, εκτιμώντας ότι υπονομεύουν το ενδεχόμενο επιτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται με τη μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση δημοσίευσε χθες «σχέδια για την κατασκευή 381 επιπλέον κατοικιών στο Γκιβάτ Ζεέβ», οικισμό σε μια περιοχή στα νότια της Ραμάλας, δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Λιόρ Αμιχάϊ.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ «καταδίκασε σθεναρά» την απόφαση αυτή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με την απόφαση αυτή «επιβεβαιώνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν επιθυμεί κάτι άλλο από την συνέχιση των εποικισμών, κάτι που καταστρέφει κάθε προοπτική ειρήνευσης».

Aμπάς: Δεν θα παραταθούν πέραν του Απρίλη οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απέκλεισε την επιμήκυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών πέρα της καθορισμένης ημερομηνίας, στα τέλη Απριλίου, διαβεβαιώνοντας ότι κανένα ανάλογο αίτημα δεν κατατέθηκε, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να «επικεντρωθούν στην περίοδο που απομένει προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου στη Ραμάλα, ο Αμπάς χαιρέτισε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «είτε με δηλώσεις ή με αποφάσεις επιβεβαιώνει τη σημασία της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών και το παράνομο καθεστώς των εποικισμών».

Διαδήλωση ισραηλινών εποίκων κατά του Τζον Κέρι

Την ίδια ώρα Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Όχθη διαδήλωσαν εναντίον της προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Ο Κέρι είναι «ένα πρόσωπο που δρα ενάντια στις θέσεις των τωρινών και πρώην Ισραηλινών ηγετών» υποστήριξε ο Γιγκάλ Ντιλμόνι, ένας εκπρόσωπος των εποίκων, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Εκτιμάμε πολύ την καλή του πρόθεση να βοηθήσει, πληγώνει όμως το Ισραήλ» πρόσθεσε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)