to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 31.03.2020

Πολιτική

Δώρο - σκάνδαλο της κυβέρνησης στους «πειρατές» της εκπαίδευσης

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν καταδέχτηκε να δώσει εξηγήσεις στην ΟΙΕΛΕ, που δηλώνει αποφασισμένη να θα κινηθεί νομικά εναντίον όλων των ιδιωτικών σχολείων - Έντονη η αντίδραση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κ. Ζαχαράκη όχι μόνο ανέχεται την κατάσταση αυτή αλλά εξ αντικειμένου την υποστηρίζει εν ονόματι μιας ακατανόητης εμμονής σε κάποια "κανονικότητα"»


Για «σκάνδαλο μεγατόνων» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της (30/3/20) η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) αναφερόμενη στην έμμεση «δωρεά» εκατομμυρίων ευρώ «του εξαφανισμένου και άφωνου Υπουργείου Παιδείας» στους «πειρατές» της εκπαίδευσης εις βάρος των δημόσιων ταμείων, των γονέων, των εργαζόμενων και των πολλών νόμιμων ιδιωτικών σχολείων.

«Αν και η ένταξη εκπαιδευτικών με διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας (της μόνης αρχής που μπορεί με απόφασή της, μέσω των οικείων Διευθύνσεων, να αναστείλει τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών) στο μηχανισμό στήριξης της Εργάνης είναι παράνομη, οι συνεχείς προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με την πολιτική ηγεσία για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη στάθηκε αδύνατη. Η μόνη παρέμβαση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζαχαράκη ήταν να καλέσει γονείς να πληρώσουν δίδακτρα, χωρίς φυσικά να γίνει αντίστοιχη μνεία για τους μισθούς μας. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του», τονίζει η ΟΕΙΛΕ.

Και παίρνουν δίδακτρα και γλιτώνουν τους μισθούς!

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σημαντικό, πλέον, αριθμό εκπαιδευτηρίων πιέζονται να ενταχθούν στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων (800 ευρώ, δηλαδή 533 ευρώ το μήνα). «Πέρα από παράνομο, αυτό που συμβαίνει είναι και ανήθικο, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα αυτών των σχολείων οι συνάδελφοι εργάζονται κανονικά εξ αποστάσεως».

Επομένως, τονίζει η ΟΙΕΛΕ, οι συγκεκριμένοι «πειρατές» ιδιοκτήτες:

  • Εισπράττουν κανονικά δίδακτρα (σε πολλά σχολεία τα δίδακτρα της χρονιάς έχουν ήδη προπληρωθεί), διαφημίζοντας μάλιστα την εξ αποστάσεως διδασκαλία

  • Γλιτώνουν την καταβολή μισθών

  • Αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

  • Ενισχύονται με τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων

«Πάρτι, λοιπόν, εις βάρος των κορόιδων», σχολιάσει καυστικά η ΟΙΕΛΕ: «Των γονέων, των εργαζόμενων και των δημόσιων ταμείων που «ξαλαφρώνουν» για να χαρίσουν ζεστό χρήμα σε κάποιους επιτήδειους. Κορόιδα πιάνονται και τα πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που πλήρωσαν κανονικά τους εκπαιδευτικούς τηρώντας τη νομοθεσία».

Η τελευταία προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ για επικοινωνία με την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας έγινε τη Δευτέρα μέσω επιστολών και απόπειρας τηλεφωνικής επικοινωνίας. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση. «Πλέον, η μετατροπή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο νομικό πεδίο μάχης με πλήρη διατάραξη της εκπαιδευτικής ειρήνης είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη», επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ, η οποία συγκαλεί εκτάκτως την Τρίτη ΔΣ σμέσω τηλεδιάσκεψης για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με νομικούς και εργατολόγους εξετάζονται οι νομικές ενέργειες της Ομοσπονδίας για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Η απόφαση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ

Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συνεκλήθη εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης για να εκτιμηθεί η τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση. Η ΟΙΕΛΕ καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να τηρηθεί η νομοθεσία και τα χρήματα που θα αποσπούσαν παρανόμως και χαριστικά ορισμένοι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης να δοθούν για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας.

Η ανακοίνωση για την απόφαση του ΔΣ αναφέρει:

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κρατώντας όρθια την κοινωνία.
Στηρίζουν τον αγώνα των δημόσιων λειτουργών της υγείας για την ηρωική τους προσπάθεια μέσα στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Επαναλαμβάνει, δε, ότι η κρίση αυτή ανέδειξε τις ολέθριες επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών και την αναγκαιότητα αποφασιστικής ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας.
Δηλώνουν ότι η ΟΙΕΛΕ θα συνεχίζει, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, τη συνδικαλιστική της δράση αταλάντευτα στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το δημόσιο συμφέρον, την εκπαίδευση και την κοινωνία.
Αποφασίζει, δε, ομόφωνα τα ακόλουθα:
Η αναστολή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που έχουν διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας είναι παράνομη και αλλοιώνει το Σύνταγμα και την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία. Αποτελεί, δε, ποινικό αδίκημα για όσους ιδιοκτήτες επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν. Η ΟΙΕΛΕ θα κινηθεί νομικά εναντίον όλων των ιδιωτικών σχολείων που θα προχωρήσουν στην παράνομη ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο μηχανισμό στήριξης των εργαζόμενων.
Τονίζουμε στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Κανείς δεν αποδέχεται την ένταξή του στο μηχανισμό στήριξης των 800 (533 το μήνα) ευρώ. Οι κίνδυνοι για το εργασιακό καθεστώς μας είναι πολύ μεγάλοι.
Για τα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών η θέση μας είναι η ακόλουθη: Είτε αναστέλλουν εντελώς τη λειτουργία τους και οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στην Εργάνη χωρίς να παρέχουν καμιά υπηρεσία, είτε λειτουργούν με εξ αποστάσεως υπηρεσίες και με τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε πλήρη ισχύ.
Η μέχρι στιγμής αφωνία των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας δίδει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικές μονάδες που εισπράττουν δίδακτρα (στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς ήδη έχουν προκαταβάλει τα δίδακτρα του έτους και καλούνται να δώσουν προκαταβολή για την επόμενη χρονιά) να κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρος της κοινωνίας, των γονέων, των εργαζόμενων. Η ΟΙΕΛΕ καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να τηρηθεί η νομοθεσία και τα χρήματα που θα αποσπούσαν παρανόμως και χαριστικά ορισμένοι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης να δοθούν για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα γίνει το Ελντοράντο των επιχειρηματιών της

Στο φαινόμενο της εργοδοτικής ασυδοσίας αντιδρά με ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ (31/3/20) τονίζοντας ότι «η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη όχι μόνο ανέχεται την κατάσταση αυτή αλλά εξ αντικειμένου  την υποστηρίζει εν ονόματι μιας ακατανόητης εμμονής σε κάποια "κανονικότητα"».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στην εποχή του κορωνοϊού η ιδιωτική εκπαίδευση δεν παύει να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους. Αυτό δεν γίνεται πάντα κατανοητό από  όλους τους ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων, φαίνεται όμως πως  το υπουργείο Παιδείας δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη του.

Ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αναστέλλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Πρόκειται περί ποινικού αδικήματος, διότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δεν μπορούν να μπουν στο μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων, δηλαδή να λάβουν το επίδομα Εργάνη και μάλιστα τη στιγμή που οι σχολάρχες έχουν ήδη εισπράξει ή πρόκειται να εισπράξουν από τους γονείς πλήρη τα ανάλογα δίδακτρα.

Παράλληλα, ορισμένα φροντιστήρια-σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων- αναστέλλουν εικονικά τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών, τους παραπέμπουν στο πρόγραμμα Εργάνη, ενώ τους επιβάλλουν τη διαδικτυακή εργασία. Με τον τρόπο αυτό  εισπράττουν δίδακτρα από τους γονείς, δεν πληρώνουν μισθούς στους εκπαιδευτικούς, δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και λαμβάνουν την έκτακτη εισφορά ενίσχυσης του κράτους.

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη όχι μόνο ανέχεται την κατάσταση αυτή αλλά εξ αντικειμένου  την υποστηρίζει εν ονόματι μιας ακατανόητης εμμονής σε κάποια «κανονικότητα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απαράδεκτη η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κρίσιμων στιγμών της πανδημίας που πλήττει την ανθρωπότητα για να προωθηθούν από ορισμένους επιχειρηματικούς κύκλους σχέδια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Η ανόρθωση της πατρίδας μας δεν θα γίνει πάνω στις πληγές των εργαζομένων, αλλά με ένα σχέδιο δίκαιης κατανομής των βαρών και με την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων».

Η αποτρεπτική παρέμβαση του ΥΠΑΙΘ σε τέτοιου είδους επιδιώξεις και πρακτικές απαιτούμε να είναι άμεση και αποφασιστική. Έστω και τώρα, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ας επιδείξει στοιχειώδη κοινωνική ευθύνη».

Την παράνομη πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και οι τομεάρχες Παιδείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Έφη Αχτσιόγλου, καταγγέλλουν την παράνομη πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να αναστέλλουν εικονικά τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συνεχίζουν να διδάσκουν εξ αποστάσεως τους μαθητές τους και στη συνέχεια τους αναγκάζουν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα των 800 Ευρώ. (αναλυτικά η ερώτηση)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)