to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάρ’ τους μέτρα για …Νόμπελ!

Η μάχη για το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας ανάμεσα στα τζιμάνια των αρίστων μαίνεται με σφοδρότητα, παρά το γεγονός ότι, λόγω προεκλογικών αναγκών, έχουν κατεβάσει τα μολύβια.


Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι, κάποια στιγμή, η αριστεία θα χτυπούσε την πόρτα του βραβείου Νόμπελ στην Οικονομία. Είχαν βουίξει τα στέκια της Στοκχόλμης μέχρι που πάει να γίνει πράξη, μέσω όμως ενός εκρηκτικού ανταγωνισμού για το ποιός θα κόψει πρώτος το νήμα. Εκτός αν οι σοφοί της Στοκχόλμης επιλέξουν την Σολομώντεια λύση της μοιρασιάς του βραβείου, όπως έχουν πράξει σε άλλες περιπτώσεις. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα ταίριαζε στον εφευρέτη του επιτελικού κράτους, που αποδείχθηκε από τα πιο κερδοφόρα στην ιστορία: τέσσερεις-πέντε έμπιστοι να κάνουν κουμάντο και καμμιά εξηνταριά υπουργοί να διεκπεραιώνουν τα ντηλς. Ως προς την εκρηκτικότητα του ανταγωνισμού, όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά και δίνει άλλο πρεστίζ στο βραβείο Νόμπελ για την Οικονομία. Άλλωστε, και ο Άλφρεντ Νόμπελ εμπορευόταν εκρηκτικές ύλες και αυτό δεν τον εμπόδισε να δώσει το όνομά του στο περιώνυμο Βραβείο.


Έχουμε και λέμε λοιπόν για τον ανταγωνισμό:


Πρώτος εμφανίσθηκε στην κούρσα ο Κώστας Σκρέκας, αυτό το κρυφό ταλέντο, ο Μαραντόνα της πολιτικής, που αναγκάζεται να παίζει μπάλα στο σχεδόν ξερό γήπεδο των Τρικάλων, τα οποία έπεσαν στην Γ’ Εθνική. Με την ανακάλυψή του ότι το θέμα του ενεργειακού κόστους λύνεται με ένα απλό κατέβασμα του διακόπτη του θερμοσίφωνα, έβαλε φωτιά στα τόπια για το Νόμπελ Οικονομίας.  


Μέχρι που παρενέβη ο ιδρυτής του επιτελικού κράτους και πρώην Μωυσής, με μία λιτή ανακάλυψη, που προς στιγμήν φάνηκε να βάζει τέρμα στον ανταγωνισμό: «Η πιό φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται», είπε η μεγαλοφυία του Χάρβαρντ και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά σταυροκοπήθηκαν: «Λες αν κατεβάσουμε τον γενικό διακόπτη να πληρώσουμε φθηνότερα τον λογαριασμό του ρεύματος;»


Η ιστορία, όμως, πάντα κρύβει εκπλήξεις, με αποτέλεσμα να εισέλθει στην κονίστρα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, με την ανακάλυψη ότι μία σόμπα-τέρας, που διαφημίζεται μάλιστα, είναι υπεύθυνη για το ψηλό ενεργειακό κόστος και πρέπει να εξοντωθεί. Έστω και με τον κίνδυνο να πληγεί το τηλε-μάρκετινγκ. Κι εμείς που νομίζαμε ότι η σόμπα χρησιμεύει μόνο για να ρουφάει το επιτελικό κράτος με το μπουρί το αίμα της Οικονομίας…


Λιτός και απέριττος ήταν αυτή την φορά ο Άρης Πορτοσάλτε: «Όταν κάτι είναι ακριβό, μειώνεις την κατανάλωσή του», είπε και έπεσαν τα φώτα στο πλατώ.


Η μάχη για το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας ανάμεσα στα τζιμάνια των αρίστων μαίνεται με σφοδρότητα, παρά το γεγονός ότι, λόγω προεκλογικών αναγκών, έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Κάποια στιγμή εμφανίσθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, μιλώντας για τις αμερικάνικες βάσεις, δήλωσε: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος», αλλά κρίθηκε ότι δεν επηρεάζει το σκηνικό για το Νόμπελ Οικονομίας διότι “χτυπάει” το Νόμπελ Ειρήνης.


Όλοι τους μαζί προορίζουν για τον ελληνικό λαό το βραβείο της ανοιχτής παλάμης…

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)