to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 27.10.2022

Κοινωνία

Παπίκιο όρος: Μάχη με τις φλόγες για έκτη ημέρα - Καίγεται παρθένο δάσος

H φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου καίει δυσπρόσιτη περιοχή παρθένου δάσους με δρυς και οξιές


(Φωτογραφία αρχείου)

Για έκτη ημέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην ορεινή Ροδόπη κοντά στην κορυφή του Παπίκιου όρους.

Πρόκειται για δύσβατη και δυσπρόσιτη περιοχή παρθένου δάσους με δρυς και οξιές, περιοχές οι οποίες είχαν αναδασωθεί μετά το 1940.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή επιχειρούν 75 πυροσβέστες και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος έχουν επιχειρήσει δύο αεροπλάνα πετζετέλ, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν μιλώντας στο ethnos.gr δήλωσε ότι «η φωτιά εξαπλώνεται από τα πυκνά φυλλώματα στο έδαφος και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο κατάσβεσης διότι δεν υπάρχει πρόσβαση».

«Προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο αλλά δεν είναι εύκολο διότι υπάρχουν απόκρυμνες περιοχές και περιορισμένες οδικές προσβάσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Ιάσμου, κάνοντας λόγο για «διάσπαρτα μέτωπα» και ότι σήμερα η εικόνα της φωτιάς είναι λίγο καλύτερη «αλλά συνεχίζει να καίει».

Το Παπίκιο Όρος βρίσκεται πάνω από τα ορεινά χωριά της Κομοτηνής και ανήκει στο Δήμο Ιάσμου. Δύο κορυφές του βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους και έχουν υψόμετρο 1.510 μ. και 1.460 μ. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ανεξερεύνητα βουνά της χώρας, στο οποίο ζουν και άγρια άλογα.

Παράλληλα το Παπίκιο Όρος διαθέτει πλούσια χλωρίδα, ενώ οι μεγάλοι βράχοι που απαντώνται στην περιοχή, έχουν δώσει το προσωνύμιο θρακικά Μετέωρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)