to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 05.12.2021

Κοινωνία

Πάπας Φραγκίσκος: Το προσφυγικό είναι πρόβλημα του κόσμου - Τέλεση Θείας Λειτουργίας στο Μέγαρο Μουσικής

«Είμαι εδώ για να σας πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες


(EUROKINISSI)

Με επευφημίες και αισθήματα αγάπης υποδέχθηκαν τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.

«Σε αγαπάμε, καλωσορίσατε του φώναζαν»

Ο Πάπας Φραγκίσκος αφού χαιρέτισε τους πρόσφυγες, με ιδιαίτερη στοργή αγκάλιασε ένα ένα τα παιδιά που τον περίμεναν.

«Είμαι εδώ για να σας πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του, από το ΚΥΤ Μαυροβουνίου όπου έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί.

«Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει δει στα μάτια. Δεν έχει δει τα μάτια των παιδιών σας», σημείωσε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τόνισε ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα του κόσμου.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «Αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία». «Είναι τραγικό που κάποιοι στην Ευρώπη κάνουν σαν να μην τους αφορά το προσφυγικό».

«Τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, διότι στον σημερινό κόσμο οι αποσπασματικές λύσεις είναι ανεπαρκείς. Ενώ όμως προωθούνται με κόπο οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, και φαίνεται κάτι να κινείται, παρά τις πολλές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές, όλα δείχνουν μια τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις. Και όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές! Εδώ πρόκειται για το μέλλον όλων, που θα είναι γαλήνιο μόνο εάν ενταχθεί. Μόνο εάν συμφιλιωθεί με τους πιο αδύναμους το μέλλον θα είναι αίσιο. Διότι όταν απωθούνται οι φτωχοί, απωθείται η ειρήνη», υπογράμμισε με νόημα.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / EUROKINISSI)

Ο Πάπας  στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συντονισμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας ότι «δεν χρησιμεύουν οι μονομερείς ενέργειες, αλλά πολιτικές ευρείας πνοής. Η ιστορία, το επαναλαμβάνω, μας το διδάσκει, αλλά ακόμη δεν το μάθαμε. Ας μη γυρίσουν οι πλάτες προς την πραγματικότητα, ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών, ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Αδελφοί ας μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ το Θεό να μας αφυπνίσει. Να αφυπνίσει τις κωφές μας καρδιές. Ευχαριστώ τους κατοίκους του νησιού αυτού και της χώρας  για όλα όσα κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ / EUROKINISSI)

Θερμό καλωσόρισμα του πάπα από πρόσφυγα του Καρά Τεπέ

Ένας 30χρονος πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, ο Κριστιάν Τάνγκο Μουγιάκα που έφθασε στη Λέσβο πριν ένα χρόνο, στις 28 Νοεμβρίου με τις δυο του κόρες, μια επτάχρονη και μια εξάχρονη, έχοντας χάσει στο δρόμο την 28χρονη γυναίκα του και την οκτάχρονη, τρίτη κόρη του, υποδέχτηκε σήμερα τον Πάπα στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ εκ μέρους της κοινότητας των χριστιανών καθολικών προσφύγων.

   Αφού ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την πατρική του ανησυχία για τα παιδιά του, τους πρόσφυγες στο νησί, και του ευχήθηκε «ο Θεός να τον ανταμείψει εκατονταπλάσια», ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας «για τον ανθρωπισμό τους, για το ότι με καλωσόρισαν παρέχοντάς μου ειρήνη, καταφύγιο και τα απαραίτητα για την επιβίωση».

   Ο Κριστιάν, του οποίου οι κόρες προσέφεραν στον Πάπα ένα λεύκωμα με ζωγραφιές και μηνύματα που είχαν φιλοτεχνήσει με τα άλλα παιδιά του καταυλισμού, αναφέρθηκε «στις τεράστιες δυσκολίες ως εδώ» και κατέληξε λέγοντας πως «δεν ζητά τίποτα άλλο παρά ένα καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος, ειρήνη για την επιβίωση του και την επιβίωση αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών του».

   «Σας ευχαριστούμε που γίνεστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή. Είσαστε η φωνή της ειρήνης. Σας ευχαριστούμε που μας θυμίζετε ότι στο πρόσωπο του κάθε πρόσφυγα καλούμαστε να βλέπουμε το πρόσωπο του Χριστού» τόνισε απευθυνόμενος προς τον Πάπα ο εθελοντής Λένχιμ, που εργάζεται με την τοπική καθολική κοινότητα για την περίθαλψη των προσφύγων.

   Ανάλογος υπήρξε και ο χαιρετισμός του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου παντός Αιγαίου, Ιωσήφ, προς τον Πάπα. «Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες όπως της Λέσβου, που έχουν σηκώσει αυτό το δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής εισροής. Το 2016 είχατε επαινέσει τους κατοίκους της Λέσβου για την ανθρωπιά τους και το άνοιγμα της καρδιάς τους στους πρόσφυγες που κατέληξαν στις ακτές του νησιού μας. Μας τιμά αυτή η αναγνώριση και σας ευχαριστούμε» είπε ο κ. Ιωσήφ.

   Ας σημειωθεί ότι στην τέντα όπου μίλησε ο Πάπας, παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος εκ μέρους της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρόντες ήταν επίσης ο «οικοδεσπότης» υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Τέλος, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, απείχε ακόμα και από την υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, για λόγους που δεν έκανε γνωστούς προς το παρόν.

Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής από τον πάπα

Θεία Λειτουργία στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου «Χρήστος Λαμπράκης», όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο των Βαλκανίων, τέλεσε το απόγευμα ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος.

Τη Λειτουργία παρακολούθησαν στην κεντρική αίθουσα 800 - 900 Καθολικοί από όλη την Ελλάδα, ενώ σε όλες τις άλλες αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής 2.500 άτομα.

«Κατ' αυτή τη δεύτερη Κυριακή της Παρουσίας ο Λόγος του Θεού μας παρουσιάζει τη μορφή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Το Ευαγγέλιο υπογραμμίζει δύο όψεις: τον τόπο όπου βρίσκεται, την έρημο, και το περιεχόμενο του μηνύματός του, τη μεταστροφή. Έρημος και μεταστροφή: πάνω σ' αυτό επιμένει το σημερινό Ευαγγέλιο, και αυτή η μεγάλη επιμονή μας δίνει να καταλάβουμε ότι αυτά τα λόγια μας αφορούν άμεσα. Ας τα δεχτούμε και τα δύο», τόνισε στον λόγο του ο Πάπας.

«Ο Κύριος προτιμά τη μικρότητα και την ταπεινοφροσύνη»

(EUROKINISSI)

Επιπρόσθετα, ανέφερε: «Η έρημος. Ο ευαγγελιστής Λουκάς εισάγει αυτό τον τόπο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Μιλάει πράγματι για επίσημες περιστάσεις και για μεγάλες προσωπικότητες του καιρού εκείνου: αναφέρει το δέκατο πέμπτο έτος του αυτοκράτορα Τιβερίου Καίσαρα, τον κυβερνήτη Πόντιο Πιλάτο, τον βασιλιά Ηρώδη και άλλους ''πολιτικούς ηγέτες'' της εποχής* έπειτα αναφέρει τους θρησκευτικούς ηγέτες, 'Αννα και Καϊάφα, που ήταν στον ναό της Ιερουσαλήμ (βλ Λκ 3,1-2). Σε αυτό το σημείο δηλώνει ''Ο Λόγος του Θεού ήλθε στον Ιωάννη, υιό του Ζαχαρία, στην έρημο'' (Λκ 3,2). Μα πώς; Θα περιμέναμε να απευθυνθεί ο Λόγος του Θεού σε έναν από τους μεγάλους, που μόλις αναφέρθηκαν. Και όμως όχι. Από τις γραμμές του Ευαγγελίου προκύπτει μια λεπτή ειρωνεία: από τα υψηλά επίπεδα στα οποία κατοικούν οι κάτοχοι της εξουσίας περνάμε ξαφνικά στην έρημο, σε έναν άνθρωπο άγνωστο και μοναχικό. Ο Θεός μας εκπλήσσει, οι επιλογές του εκπλήσσουν: δεν εντάσσονται μέσα στις ανθρώπινες προβλέψεις, δεν ακολουθούν τη δύναμη και το μεγαλείο που Του αποδίδει συνήθως ο άνθρωπος. Ο Κύριος προτιμά τη μικρότητα και την ταπεινοφροσύνη. Η λύτρωση δεν αρχίζει στην Ιερουσαλήμ, στην Αθήνα ή στη Ρώμη, αλλά στην έρημο. Αυτή η παράδοξη στρατηγική μάς δίνει ένα μήνυμα πολύ ωραίο. Το να έχουμε εξουσία, να είμαστε μορφωμένοι και φημισμένοι δεν αποτελεί εγγύηση για να αρέσουμε στον Θεό* απεναντίας, θα μπορούσε να μας κάνει να υπερηφανευτούμε και να τον απωθήσουμε. Χρησιμεύει αντιθέτως το να είμαστε εσωτερικά φτωχοί, όπως φτωχή είναι η έρημος».

(EUROKINISSI)

Διαβάστε ακομα: Στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος: Ηχηρό μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώπιον Μητσοτάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)