to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 07.02.2015

Πολιτική

Παπανδρέου κατά Σαμαρά στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΔΗΣΟ

Η μάχη για την πατρίδα τώρα αρχίζει, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή 2.500 στελεχών.


Τώρα, πρόσθεσε, που δικαιώνονται όλα όσα έχουμε πει, τώρα που ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοί μας παραδέχονται ότι, ο πραγματικός εχθρός δεν είναι οι μύθοι και οι συνωμοσιολογίες, αλλά τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους- και η συντήρηση. 

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Σαμαρά, τον οποίο, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε ότι υπονόμευσε την προοπτική της νέας κυβέρνησης με την παράταση του προγράμματος για δύο μήνες, δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση ζητώντας από το Σώμα να στηρίξει και εκείνο την κυβέρνηση, κάτι που επιδοκιμάστηκε. 

Ωστόσο δεν άφησε στο απυρόβλητο τον κ. Τσίπρα, στον οποίο υπενθύμισε τη στάση του στο παρελθόν και διατύπωσε τις απόψεις και τις προτάσεις του για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. 

Η κυβέρνηση Σαμαρά, παρά την πρωτοφανή συναίνεση που είχε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απέτυχε. Δεν κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή έξοδο, απέτυχε να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων και απέδειξε ότι η δεξιά δεν πιστεύει στις μεγάλες αλλαγές. 

Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι υπονόμευσε την επόμενη κυβέρνηση αφήνοντας τη χώρα χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και πέταξε την «καυτή πατάτα» στο 2015, για να πετύχει την «αριστερή παρένθεση». 

Τον κατηγόρησε επίσης για τη φράση του ότι παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα, τονίζοντας ότι χάος παρέλαβε ο ίδιος από τη ΝΔ και παρέδωσε χώρα με όλες τις προϋποθέσεις για να πάει καλά, απευθύνοντας και νέα κατηγορία προς τον κ. Σαμαρά ότι εκείνος δημιούργησε χάος με την επιμονή του για διπλές εκλογές το 2012. Και σήμερα, όπως είπε, εύχεται να αποτύχει η κυβέρνηση, όπως εύχονταν το 2009, το 2010 και το 2011, όσο, δηλαδή, δεν ήταν εκείνος στην εξουσία. 

«Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει», είπε ο κ. Παπανδρέου «και γι αυτό εμείς βάζουμε πλάτη, αυτήν τη δύσκολη ώρα», υποσχόμενος ότι και ο ίδιος προσωπικά και στην Ελλάδα και διεθνώς θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. 

Εμείς, πρόσθεσε, ήμασταν μόνοι το 2010 και δεν εύχομαι να συμβεί το ίδιο με τη σημερινή κυβέρνηση, για το καλό της πατρίδας και του λαού και υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι εκείνος είχε πολεμήσει τις προσπάθειες της δικής του κυβέρνησης για μείωση του τεράστιου ελλείμματος. 

Τόνισε ότι το «Κίνημα» πρέπει να έχει ως έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους, «να αποτελέσει μόνιμη πίεση σε μια κυβέρνηση που πολιτεύτηκε - όπως ο κ. Σαμαράς, με το δίλλημα: μνημόνιο ή αντιμνημόνιο. Δηλαδή, που δεν άγγιξε τα πραγματικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας». 

Το δεύτερο κυρίαρχο ζήτημα, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση. Έχουμε χρέος, τόνισε, να στηρίζουμε, αλλά και η κυβέρνηση, η οποία τώρα συνειδητοποιεί τη δύσκολη πραγματικότητα, έχει χρέος να στηρίζει τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια. 

Ίσως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να ήταν ιστορικά αναγκαίο να διαχειριστεί την κρίση όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, ώστε να καταλάβει τη δυσκολία της κατάστασης. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με σκληρό, αλλά ομαλό τρόπο και να καταλήξει στην οποιαδήποτε συμφωνία, προσθέτοντας ότι σήμερα οι συνθήκες είναι κατά πολύ καλύτερες από εκείνες του 2010. 

Σημείωσε ότι μετά την απόφαση της ΕΚΤ πρέπει να υπάρξει σύνεση και επανέφερε την πρότασή του για τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου εμπειρογνωμόνων και ασκώντας κριτική στην μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι ένα τέτοιο συνέδριο είναι πολύ προτιμότερο από το να πετάμε διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μετά να τις παίρνουμε πίσω. Επανέφερε επίσης και την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επικυρώσει την όποια συμφωνία πετύχει η κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος του «Κινήματος» ζήτησε από την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα να αποκαταστήσουν την αλήθεια, Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διέσυρε την αλήθεια» και έχει χρέος ως πρωθυπουργός να την αποκαταστήσει. 

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ρωτήσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ποιο ήταν το έλλειμμα του 2009, ποιος έφταιγε για τα χάλια της χώρας, αν ρώτησε τον κ. Γιούνκερ, για παράδειγμα, να μάθει τελικά ποια κυβέρνηση έπαιξε εγκληματικά παιχνίδια με το έλλειμμα της χώρας; Και ρώτησε τον κ. Τσίπρα, αν φοβόταν την απάντηση, γιατί μετά από αυτή δεν θα έβρισκε υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Του ζήτησε επίσης να ρωτήσει τους υπεύθυνους του ΔΝΤ και να τους ζητήσει να του πουν την αλήθεια «για το άλλο παραμύθι που κυκλοφόρησε και ο ίδιος στην Ελλάδα, ότι όλα ήταν δήθεν προσχεδιασμένα από τον Παπανδρέου»; 

Και συνέχισε: «Γιατί δεν τους ρωτάει πότε αποφασίστηκε το Μνημόνιο, ποια βοήθεια είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2010; 

Γιατί δεν τους ρωτάει αν υπήρχε τότε, με τα τότε δεδομένα, άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε; 

Να τους ρωτήσει - και να έρθει να μας πει τι του απάντησαν. 

Και να ρωτήσει όποιον θέλει αν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε - ακόμα ένα παραμύθι που διακίνησε με μεγάλη ευλάβεια για χρόνια ο κ. Τσίπρας. 

Να ρωτήσει αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή. 

Να τους ρωτήσει. 

Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει. 

Και πού είναι τώρα όλοι αυτοί; 

Γιατί δεν έρχονται να στηρίξουν τη χώρα και υποχρεώνεται η κυβέρνηση να ζητά την έγκριση των Ευρωπαίων; 

Να εγγυηθούν αυτοί ότι θα αγοράσουν τα 15 δισ. έντοκα που θέλει να εκδόσει η κυβέρνηση. 

Για να μην στερηθεί η οικονομία από εγχώριους πόρους. 

Και να εξασφαλίσει και η κυβέρνηση τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσει τις προτάσεις που θέλει να καταθέσει στην Ευρώπη». 

Σκληρός ήταν ο κ. Παπανδρέου και σχετικά με τη διαπραγμάτευση και τον τρόπο που φαίνεται ότι έχει επιλέξει η κυβέρνηση όσον αφορά στην αλλαγή της Ευρώπης. Στην Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές, που «προϋποθέτουν ισχυρές εθνικές προοδευτικές κυβερνήσεις, που θα επιδιώξουν να συνεργαστούν με αντίστοιχες στην Ευρώπη. Όμως, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι όλα θα αλλάξουν μονομιάς. 

Όπως και δεν πρέπει να γίνουμε εμείς παρανάλωμα στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε την ΕΕ. 

Ούτε να περιμένουμε ότι άλλοι θα συμμαχήσουν εύκολα χωρίς να υπολογίσουν τα δικά τους στενά εθνικά συμφέροντα. Που επηρεάζονται από τις δογματικές πολιτικές της Γερμανίας για τη λιτότητα. 

Να δώσουμε τη μάχη για μια Ευρώπη διαφορετική, δημοκρατική, προοδευτική, σοσιαλιστική, χωρίς να χάσει η Ελλάδα και ο Έλληνας πολίτης. 

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες το «Κίνημα» κλήθηκε να δώσει την εκλογική μάχη, πετυχαίνοντας πολλά σε λίγο διάστημα και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι έμεινε εκτός Βουλής δεν απογοήτευσε όσους στρατεύθηκαν στις τάξεις του. Και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία ώστε το «Κίνημα» να οργανωθεί σε υγιείς βάσεις και όταν μπει στη Βουλή να έχει στενούς δεσμούς με τους πολίτες και να είναι ισχυρό. 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, έστω και έμμεσα, στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «ασφυξία του χώρου», που ταυτίστηκε με τη δεξιά και είχε αλωθεί από μηχανισμούς νομής της εξουσίας, αντί να προσπαθεί να αλλάξει τις δομές της εξουσίας. 

Εμείς, τόνισε, δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε απλά ένα άλλο κόμμα της κεντροαριστεράς, αλλά μια δύναμη αλλαγής, που ξεκινάει και οικοδομείται από τη βάση, με κινηματικά και συμμετοχικά χαρακτηριστικά. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)