to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 23.01.2020

Πολιτική

Παπαδημούλης στο CNN Greece: Πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική (βίντεο)

«Ο προϋπολογισμός που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν για τα επόμενα 7 χρόνια είναι μικρότερος από τον προηγούμενο» και ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου συστήνει στον Κ. Μητσοτάκη, «με την στήριξη και του Τσίπρα, να ζητήσει να μην περικοπεί ούτε ένα ευρώ τόσο από τη συνοχή, όσο κι από την κοινή αγροτική πολιτική».


Σε συνέντευξή του στο CNN Greece και τον δημοσιογράφο Κ. Πλιάκο, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του Βερολίνου, στα πρώτα δείγματα της νέας Κομισιόν, στο ενδεχόμενο απώλειας κονδυλίων λόγω Brexit, αλλά και στο GreenNewDeal. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

Για τη Σύνοδο του Βερολίνου
Δεν ήταν καθόλου καλό το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη Σύνοδο του Βερολίνου για τη λιβυκή κρίση. Και πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι για να αλλάξει, καθώς αντανακλά μια υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Δεν είναι, επίσης, αλήθεια ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, όπως ακούγεται από την εγχώρια φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. Ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος κάποιες συγκυρίες, έχει γίνει περιφερειακός παίκτης.

Σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα της Συνόδου, πρόκειται για μια συμφωνία-πλαίσιο, που μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί. Με αυτήν οι ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις μεταξύ τους διαφορές, εγκαθιδρύοντας όμως ως ισχυρούς παράγοντες στο παιχνίδι και τη Ρωσία και την Τουρκία.

Αντί να προσποιούμαστε, λοιπόν, ότι όλα είναι καλά, θα πρέπει να δούμε πώς θα διορθώσουμε τα πράγματα και πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει μια πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική, διεκδικώντας αυτό που της αναλογεί και από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και από το γεγονός ότι είμαστε μέλος της ΕΕ από το 1981.
Είναι ώρα, με εθνική ομοψυχία και συνεννόηση στην Ελλάδα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου -και πρωτίστως μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Α.Τσίπρα-να χαραχθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα υπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Αν περιμένουμε από τους ξένους να δουλέψουν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, ζήτω που καήκαμε.

Για τη νέα Κομισιόν
Η νέα Κομισιόν θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, ωστόσο το ξεκίνημά της είναι χλομό και φοβάμαι ότι θα νοσταλγήσουμε τον κ. Γιούνκερ.
Κι αυτό γιατί σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, τα πράγματα είναι φρακαρισμένα, καθώς δεν προχωρά η οικονομική, νομισματική, κοινωνική και πολιτική ενοποίηση. Ο δε προϋπολογισμός που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν για τα επόμενα 7 χρόνια είναι μικρότερος από τον προηγούμενο.
Δεν έχει προχωρήσει τίποτα για μια ευρωπαϊκή λύση με αλληλεγγύη στο προσφυγικό, που -πέρα από τους ίδιους τους πρόσφυγες- το πληρώνει η Ελλάδα ως κύρια πύλη εισόδου.
Εξίσου στάσιμα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη μετάβαση από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, την αύξηση των ιδίων πόρων και την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας.
Νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα ΕΚ που θα πιέζει την Κομισιόν για πράγματα που πρέπει να γίνουν κι ένα Συμβούλιο που θα πατάει φρένο. Δεν μπορεί, κάτω από αυτές τις ασταθείς συνθήκες, η Ευρώπη να είναι κομπάρσος στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Για το Brexit και την απώλεια κονδυλίων
Το ΕΚ ζητά αύξηση των κονδυλίων, ώστε να μην περικοπεί ούτε ένα ευρώ ούτε από τη συνοχή, ούτε από την κοινή αγροτική πολιτική. Τα κονδύλια των Βρετανών που θα φύγουν μπορούν να αντικαταστήσουν νέοι ίδιοι πόροι της ΕΕ, με τις πλούσιες χώρες που ωφελούνται από το ευρώ και την ένωση να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Σε αυτά τα θέματα η Ελλάδα πρέπει να είναι ενεργός παίκτης και οι Έλληνες ευρωβουλευτές οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή συμμαχία εδώ, ώστε να διεκδικήσουμε όσα είναι καλά και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Η σύστασή μου στον Κ. Μητσοτάκη είναι να σηκώσει ως σημαία της Ελλάδας, ζητώντας και την στήριξη του Τσίπρα, τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου.

Για το GreenNewDeal
Για να υλοποιηθεί το GreenNewDeal, το σχέδιο μιας πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, χρειάζονται περισσότερα χρήματα και να αλλάξουμε -με επενδύσεις, κίνητρα και σχέδιο- τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε κ.λπ..

Αυτό θέτει επί τάπητος και το θέμα των εξορύξεων, ενώ ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για το πώς μπορούμε να πάμε σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Πρέπει να μας ενδιαφέρει το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)