to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:57 | 29.05.2017

Πολιτική

Παπαδημούλης σε Ντράγκι: Ως πότε ο ελληνικός λαός θα πληρώνει την ανελαστικότητα και την αναβλητικότητα ΔΝΤ και Βερολίνου;

«Έχουμε φτάσει στη στιγμή που τα δυο μέρη, κράτη μέλη και ΔΝΤ, θα πρέπει να βρουν ένα κοινό σημείο. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μια συμφωνία για τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο για την Ελλάδα» η απάντηση Ντράγκι στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τις καθυστερήσεις στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης και Οικονομικού διαλόγου με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

 Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε τα εξής:

«Κύριε Ντράγκι, θα σας ρωτήσω για τη χώρα μου την Ελλάδα. Η ΕΚΤ ανήκει στο κουαρτέτο των δανειστών και όλες οι επίσημες δηλώσεις -και οι δικές σας- αναφέρουν πως διαφαίνεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και καθαρός οδικός ορίζοντας, έτσι ώστε να μπορέσει μετά τον Αύγουστο του 2018 και η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια, χωρίς μνημόνια και συναφή δάνεια.

Το ερώτημά μου είναι: από τη στιγμή που εκφράσατε τη λύπη σας γιατί δεν ολοκληρώθηκε αυτή η συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, τι περιμένει η ΕΚΤ -και εσείς προσωπικά, από το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσει και να αποσαφηνιστεί αυτός ο οδικός χάρτης για το χρέος, όπως τον έχετε υποσχεθεί, για να μπορέσετε και εσείς να κάνετε τη δική σας αξιολόγηση και να εντάξετε στο άμεσο μέλλον και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Ως πότε η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός, θα πληρώνουν την ανελαστικότητα και την αναβλητικότητα του ΔΝΤ και της κυβέρνησης του Βερολίνου;

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το Ευρωκοινοβούλιο, το Eurogroup και η Ελληνική κυβέρνηση, θέλουν συμφωνία και καθαρό οδικό χάρτη. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η διαρκής αναβολή;»


Ο Μάριο Ντράγκι απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Να σας πω τι περιμένουμε από το επόμενο Eurogroup. Η συμφωνία σχετικά με το χρέος -δηλαδή το ποια είναι τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο για την Ελλάδα- είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί, από τη μια μεταξύ των κρατών μελών, και από την άλλη από το ΔΝΤ.
Φτάσαμε λοιπόν στη στιγμή που τα δυο μέρη θα πρέπει να βρουν ένα κοινό σημείο, να κάνουν μία συμφωνία. Αυτό χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.
Να προσθέσω επίσης, ότι η ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να κάνουμε κι εμείς τη δική μας ανεξάρτητη αξιολόγηση και βάσει αντίξοων σεναρίων βιωσιμότητας. Πρέπει λοιπόν, να λάβουμε υπόψη διάφορα στοιχεία. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι η αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους που κάνει η Κομισιόν, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, δε σημαίνει ότι και η επόμενη αξιολόγηση θα είναι η ίδια».

Ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε συναφείς ερωτήσεις άλλων Ευρωβουλευτών (Γ. Κύρτσος. Ν. Μαριάς) συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα δε συζητήθηκε ξεκάθαρα σε καμία από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών κινδύνων πρόσφατα. Στον τραπεζικό τομέα, έχει γίνει σημαντική, αξιοπρόσεκτη πρόοδος, ειδικά αν δούμε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σήμερα -δεν έχω τώρα ακριβώς το νούμερο- όμως είναι πολλαπλάσια απ’ ότι ήταν πριν. Εν τούτοις, έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων, κάτι που εν μέρει οφείλεται στην κρίση αλλά και σε προϋπάρχουσες αδυναμίες του πιστωτικού τομέα.

Υπάρχουν πολλές δράσεις που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και είναι απαραίτητες για να είναι επιτυχημένη η κατάληξη της αξιολόγησης. Αυτές οι δράσεις αφορούν σε πράγματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, οι τράπεζες... Να υπάρξει ένα εξωδικαστικό πλαίσιο για τη διάθεση των κόκκινων δανείων. Παρεμπιπτόντως, οι χώρες που δεν έχουν πλαίσιο για τη εύκολη διάθεση των κόκκινων δανείων ή που έχουν μια δικαστική διαδικασία, βραδεία και αναποτελεσματική, μια νομοθετική διαδικασία που επιβραδύνει, είναι εκείνες που έχουν και τα υψηλότερα επίπεδα κόκκινων δανείων.

Σε πολλές χώρες είναι ένα πρόβλημα που παραμένει εδώ και χρόνια. Επειδή στο παρελθόν δημιουργήθηκε σε αυτές απόθεμα τέτοιων κόκκινων δανείων ώστε τώρα αποτελούν πρόσκομμα στις δραστηριότητες των τραπεζών. Και υπάρχουν και χώρες που λύνουν το πρόβλημα των καινούριων κόκκινων δανείων και όχι των παλιών. Αυτή όμως δεν είναι η περίπτωση της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε και το όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Υπήρξε εξαιρετικός Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εξαιρετικός πρωθυπουργός και υπήρξε πολύ καλός μου φίλος. Και θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τα τρυφερά μου συναισθήματα, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του Εκτελεστικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)