to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 13.07.2016

Οικονομία

Παπαδημούλης προς Ντράγκι για την επιτάχυνση της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Ερώτηση προς την ΕΚΤ κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


Συγκεκριμένη αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στις 21 Ιουνίου, σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη, στις οποίες ανέφερε πως «είναι πιθανό σύντομα να υπάρξει απόφαση που θα εντάσσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», αλλά και πρόσφατη συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Στουρνάρα, όπου υποστηρίζει ότι «αναμένει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2016». Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως εκτός από το Eurogroup «η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει και από την ίδια την ΕΚΤ».

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις των κ. Ντράγκι και Στουρνάρα που συνδέονται με την πρόοδο της Ελληνικής Οικονομίας, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτάει την ΕΚΤ για το «αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα».

Ταυτόχρονα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από τον Διοικητή της ΕΚΤ να περιγράψει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μία κίνηση που θα ενισχύσει τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Eρώτηση με θέμα: Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Ο Διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιουνίου 2016, απαντώντας σε ερώτησή μου για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είχε σημειώσει πως ενδεχομένως σύντομα θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση, ενώ συνάρτησε για πρώτη φορά, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ελληνικό Τύπο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2016.

Ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε επίσης πως η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει από την ίδια την ΕΚΤ, και όχι απαραίτητα από το Eurogroup.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η ΕΚΤ:

1. Σκοπεύει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;

2. Με δεδομένη την ανάγκη για ένα θετικό σήμα της Ελληνικής Οικονομίας προς τις αγορές, πότε τοποθετεί η ΕΚΤ την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)