to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 07.03.2017

Πολιτική

Παπαδημούλης, Κούλογλου, Γραμματικάκης και Χριστοδουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς για το χρέος

Οι συζητήσεις της ημερίδας περιστράφηκαν γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τα μαθήματα που έχουμε λάβει από αυτή την εμπειρία. Ταυτόχρονα στις τοποθετήσεις τους οι προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες αναζήτησαν και λύσεις αναφορικά με την διαχείριση του προβλήματος, στον αντίποδα των αποτυχημένων πολιτικών των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.


Μετά την ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς για το χρέος στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Στ. Κούλογλου, Γ. Γραμματικάκης και ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης έκαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις ακόλουθες δηλώσεις :

 

Δ. Παπαδημούλης: Πρέπει η Ευρώπη να πάψε να στρουθοκαμηλίζει και να δώσει ευρωπαϊκές αοπαντήσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους

 

Την ανάγκη η Ευρώπη, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει μια οξεία, διαλυτική κρίση, πρέπει να παύσει να στουθοκαμηλίζει και να προχωρήσει σε ευρωπαϊκές απαντήσεις για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημόσιου χρέους, υπογράμμισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά το τέλος της ημερίδας της Ευρωαριστεράς για το ελληνικό χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

«Η ευρωομάδα της Αριστεράς οργάνωσε μια πρωτοβουλία όπου θέσαμε επί τάπητος το αυξανόμενο δημόσιο χρέος ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Η ελληνική περίπτωση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι και ευρωπαϊκό, και απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης και προσέθεσε:

 

«Κατατέθηκαν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της μερικής αμοιβαιοποίησης της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, με ολοκλήρωση της νομισματικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης, με στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την ανάπτυξη, μακριά από τις μονομερείς πολιτικές λιτότητας που στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει καθώς το δημόσιο χρέος από 125% που ήταν πριν από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων βρίσκεται τώρα 180%».

 

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στη σύνθεση των ομιλητών της ημερίδας, επισημαίνοντας πως στον διάλογο αυτό συμμετείχαν κορυφαίοι ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες, την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, και σημαντικές πρωσοπικότητες, πρώην υπουργοί, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Πέδρο Παέζ από τον Ισημερινό.

 

Στ. Κούλογλου: Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσα στον στενό κορσέ της λιτότητας

 

«Η προσπάθειά μας είναι να τεθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους σε ουσιαστική βάση, να μπορέσουν να γίνουν κατανοητές οι αιτίες του προβλήματος, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται για προεκλογικούς λόγους στη Γερμανία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας της ευρωομάδας της Αριστέρας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της επιτροπής Ανάπτυξης, Στέλιος Κούλογλου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι «βρίσκει θετικό αντίκτυπο» η πρωτοβουλία αυτή για το ελληνικό χρέος, καθώς ακούστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία του χρέους, έγινε ένας γόνιμος, διάλογος και συμμετείχαν παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ΕΕ.

 

Αναφερόμενος για το ελληνικό χρέος, τόνισε ότι εξακολουθεί και παραμένει ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα και υπογράμμισε πως δεν είναι βιώσιμο μέσα στο στενό κορσέ της λιτότητας.

Σχολιάζοντας την αναφορά ομιλητή για την αντιμετώπιση των δανεζόμενων παλαιότερα, ότι τους φυλακίζανε, παρατήρησε πως τώρα δεν τους φυλακίζουν πια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια νοοτροπία της τιμωρίας. Δηλαδή, η νοοτροπία της τιμωρίας μέσω της αφαίρεσης της δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους, συμπλήρωσε και σημείωσε πως αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, επισήμανε πως «έχουμε να κάνουμε με έναν αντίπαλο ο οποίος κινείται από καθαρά ιδεολογικούς λόγους». Πλέον η αντίθεση είναι ιδεολογικού χαρακτήρα, γιατί τα νούμερα είναι τελείως διαφορετικά, υπογράμμισε.

 

Γ. Γραμματικάκης: Ελπίζω να μείνουμε στις προτάσεις για λύση του ελληνικού χρέους

 

Η εκδήλωση σήμερα είχε ουσία, πολύ πίκρα για την τραγωδία για την ελληνική, αλλά και προτάσεις για λύσεις, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της ημερίδας ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης. «Ελπίζω να μείνουμε στις τελευταίες, στις προτάσεις για λύση», σημείωσε.

 

Ν. Χριστοδουλάκης: Ελάφρυνση του χρέους μέσω της ανάπτυξης

 

«Αν γίνονταν πιο συχνά τέτοιες ημερίδες θα λέγονταν λιγότερες γενοκολογίες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης αμέσως μετά την ημερίδα της ευρωομάδας της Αριστεράς για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Χριστοδουλάκης προέταξε την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε ότι αν μπούμε στην ανάπτυξη τότε και οι άλλοι θα δουν άλλα θέματα με ευνοϊκότερο τρόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)