to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 17.02.2020

Πολιτική

Παπαδημούλης: Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες

Συνέντευξη στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό του Ευρωκοινοβουλίου Newshound, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, ως Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα.


O Δημ. Παπαδημούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως “το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ομόφωνα την πρότασή μου για πιο φιλόδοξους στόχους για τη τωρινή κοινοβουλευτική περίοδο. 50% των προϊστάμενων και των διευθυντών και 40% των γενικών διευθυντών να είναι γυναίκες έως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας το 2024.” Επίσης επισήμανε πως έχοντας η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα ως πρόεδρο έναν άνδρα, είναι ένας ισχυρός συμβολισμός πως η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες.”

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη:

Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πώς τα προσεγγίζει και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τα επόμενα χρόνια;

Πράγματι, η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου (Ο.Υ.Ε.) έχει ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων και έχουμε προτεραιότητες για κάθε θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας μεταξύ των φύλων, της ταυτότητας φύλου / σεξουαλικού προσανατολισμού, της αναπηρίας και του αντιρατσισμού.

Έχω την τιμή να προεδρεύω την Ο.Υ.Ε. για δεύτερη θητεία, έχοντας αυτά τα καθήκοντα από το 2014. Κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, εγκρίναμε δύο εκθέσεις: την «έκθεση Παπαδημούλη» για την ισότητα των φύλων και μια ακόμα έκθεση για τη διαφορετικότητα για λόγους εκτός του φύλου. Και οι δύο εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Ο.Υ.Ε. και το Προεδρείο, δίνοντάς μας μια πολύ ισχυρή συναίνεση σε όλο το πολιτικό φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Το κυριότερο είναι τώρα να επιτύχουμε: έχουμε συμφωνήσει σε πολύ θετικούς στόχους, αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε στην πράξη την ισότητα, και το σεβασμό της διαφορετικότητας. Όσον αφορά τη διαφορετικότητα για λόγους εκτός του φύλου, κάναμε ορισμένα βήματα, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση για το 2019/2020 θα τεθούν σε εφαρμογή φέτος και η Ο.Υ.Ε. θα προτείνει πιο φιλόδοξους στόχους για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία.

Για την ισότητα των φύλων, πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση για τις γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποια είναι τα κύρια επιτεύγματα και τι άλλο πρέπει να γίνει;

Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θέσαμε φιλόδοξους στόχους και προσπαθήσαμε να αυξήσουμε την παρουσία γυναικών στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του Ευρωκοινοβουλίου: 40% γυναίκες προϊστάμενοι, 35% διευθυντές και 30% γενικοί διευθυντές. Πετύχαμε στους 2 πρώτους στόχους, αλλά αποτύχαμε στους Γενικούς Διευθυντές, όπου η πολιτική επιρροή είναι ισχυρότερη. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα.

Στη τωρινή κοινοβουλευτική περίοδο, το Προεδρείο υποστήριξε ομόφωνα την πρότασή μου για πιο φιλόδοξους στόχους: το 50% των προϊστάμενων και των διευθυντών και το 40% των γενικών διευθυντών να είναι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των γυναικών στις θέσεις γενικών διευθυντών. Η δέσμευση της διοίκησης και των πολιτικών ομάδων μου δίνει ελπίδα ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό. Επίσης, τα ποσοστά επί του συνόλου είναι σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στις γενικές διευθύνσεις που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες.

Η έκθεση για τη διαφορετικότητα για λόγους εκτός του φύλου περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για να καταστεί το ΕΚ πιο ανοικτό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του LGBTI + προσωπικού του. Ποια είναι η έως τώρα κατάσταση;

Η έκθεση για τη διαφορετικότητα για λόγους εκτός του φύλου πρότεινε μια σειρά μέτρων για να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές του Ευρωκοινοβουλίου στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως. Θέλουμε όλοι οι προϊστάμενοι και διευθυντικά στελέχη να έχουν επίγνωση των θεμάτων LGBTI + και θέλουμε σύγχρονες προσεγγίσεις από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για αυτά τα ζητήματα.

Για να σηματοδοτήσουμε τη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, στις 10 Μαΐου θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης, όπου θα κάνουμε επίσης απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί.

Πολλά μέλη του προσωπικού πιστεύουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο και τα ευρύτερα θεσμικά όργανα της ΕΕ στερούνται εθνικής πολυμορφίας. Τι μπορεί να γίνει ώστε να δούμε ένα εργασιακό περιβάλλον με μεγαλύτερη πολυμορφία;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Γραμματεία του ΕΚ πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολυμορφία της ευρωπαϊκής κοινωνίας μας και η έκθεση για τη διαφορετικότητα για λόγους εκτός του φύλου προτείνει μέτρα σχετικά με την εθνική πολυμορφία.

Στις 19 Μαρτίου, θα διοργανώσουμε την πρώτη εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η παρενόχληση βρίσκεται στο προσκήνιο και το ΕΚ έχει πολιτική «μηδενικής ανοχής» σε αυτό το θέμα. Είναι οι υπάρχουσες διαδικασίες επαρκείς για την υλοποίηση αυτού του στόχου και για την υποστήριξη όλων των καταγγελλόντων;

Αναλύουμε τακτικά τις δομές και τις πολιτικές του Ευρωκοινοβουλίου και συνεργαζόμαστε με τους Κοσμήτορες, για να διασφαλίσουμε ότι καταπολεμούμε κάθε είδους παρενόχληση και εφαρμόζουμε την πολιτική μηδενικής ανοχής. Έχουμε επανεξετάσει και κυκλοφορήσει τον κώδικα δεοντολογίας σε όλους τους νέους ευρωβουλευτές. Διοργανώσαμε σεμινάρια για τους ευρωβουλευτές και το προσωπικό του Ευρωκοινοβουλίου και ξεκίνησε να λειτουργεί και ένα δίκτυο εμπιστευτικών συμβούλων. Παρακολουθούμε επίσης τις εργασίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών κατά της παρενόχλησης και είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και βελτιώσεις.

Επίσης, οργανώσαμε ακροάσεις, παρέχοντας χώρο σε κινήματα όπως το «Me Too» και ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες με άλλες οργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων. Φυσικά, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα κανόνων, αλλά και αλλαγής κουλτούρας. Δεν είμαι επίσης ικανοποιημένος από τον αριθμό των συνάδελφων Ε/Β που έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Πώς λειτουργεί η Ο.Υ.Ε. με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες σχετικά με την ένταξη, την ισότητα και τη διαφορετικότητα στο Ευρωκοινοβούλιο, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και εκτός αυτών;

Η Ο.Υ.Ε συνεργάζεται στενά με διάφορα τμήματα της Γραμματείας του ΕΚ και είμαστε σε επαφή με διάφορες ομάδες του προσωπικού. Κάθε φορά που συναντιόμαστε, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η ατζέντα μας αντανακλά τα ζητήματα που τους απασχολούν και αναζητάμε συγκεκριμένες λύσεις.

Έχουμε επίσης διοργανικό διάλογο, όπως για παράδειγμα συμφωνήσαμε πριν από δύο χρόνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα. Με το Συμβούλιο μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, και αισθάνομαι αισιόδοξος ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα λειτουργήσει ως παράγοντας “έλξης” ή “ώθησης” για τα θεσμικά όργανα. Έχουμε επίσης ανοιχτά τα μάτια και αυτιά μας στα εθνικά κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών και άλλους οργανισμούς.

Εξίσου σημαντικό, να ενημερώνουμε τους πολίτες της ΕΕ για το έργο μας. Είμαστε εκλεγμένοι από τους πολίτες και αν θέλουμε το ΕΚ να πρωτοπορεί στη διαφορετικότητα, πρέπει να προωθήσουμε τα θετικά μας επιτεύγματα αλλά και να πληροφορήσουμε τους πολίτες για τα αδύνατα σημεία μας και το έργο που πρέπει ακόμα να γίνει.

Τέλος, ως πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου από το 2014, υπάρχει κάτι για το οποίο είστε υπερήφανος;

Είμαι υπερήφανος που προεδρεύω την Ο.Υ.Ε. και εργάζομαι με ενθουσιώδεις συναδέλφους ευρωβουλευτές και μέλη του προσωπικού του ΕΚ. Πιστεύω επίσης ότι έχοντας η Ο.Υ.Ε. ως πρόεδρο έναν άνδρα, είναι ένας ισχυρός συμβολισμός πως η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες.

Έχουμε δει πολλές θετικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή στο προσωπικό που θέλει να φέρει ζητήματα στην προσοχή μου – μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μου.

Στη συνέντευξη συμμετείχε και η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ewa Kopazc.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)