to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάολο Φερέρο: Η ενότητα της Αριστεράς προϋπόθεση αλλαγής σε Ιταλία και Ευρώπη

Πρέπει να οικοδομήσουμε με όλους μια πολιτική πρόταση που να βρίσκεται στο ύψος της αντιπαράθεσης με την Ευρώπη της Μέρκελ και αυτής της Λεπέν, του Όρμπαν και του Σαλβίνι. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο


Την ενότητα της Αριστεράς ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση για την αντιμετώπιση του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των λαϊκισμών προτείνει ο απερχόμενος γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Πάολο Φερέρο στο 10ο Συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να υφάνει τον ιστό της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο. Στο 10ο Συνέδριο της Επανίδρυσης που ξεκινά και τελειώνει την Κυριακή στο Σπολέτο της κεντρικής Ιταλίας, θα συμμετέχει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας και το μέλος της Κ.Ε. Λευτέρης Στουκογιώργος.

* Πώς είδατε τη σύνοδο κορυφής;

Η σύνοδος κορυφής αποτέλεσε μια άλλη αποτυχία της Ευρώπης, της Μέρκελ και των δεξιών κυβερνήσεων και το είδαμε λίγες ημέρες αργότερα, γιατί η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων αποτελεί μια ανοησία. Πρέπει να αλλάξουμε αμέσως κατεύθυνση. Η έναρξη της διαδικασίας του Brexit και οι θέσεις της κυβέρνησης της Αυστρίας για τους πρόσφυγες, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, επιβεβαιώνουν ότι χάνουμε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, είδαμε την αδυναμία των κινημάτων, γιατί δεν είχαμε τεράστιες διαδηλώσεις στη Ρώμη. Επείγει ένα άλμα ποιότητας για να ανοικοδομήσουμε μια προοπτική για την Ευρώπη. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρέπει να υφάνει μια νέα σχέση με τους πάντες, με το Podemos και το Diem. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός Φόρουμ για την Αλλαγή που προωθήσαμε στο συνέδριο του ΚΕΑ στο Βερολίνο μου φαίνεται πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε με όλους μια πολιτική πρόταση που να βρίσκεται στο ύψος της αντιπαράθεσης με την Ευρώπη της Μέρκελ και αυτής της Λεπέν, του Όρμπαν και του Σαλβίνι. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο.

* Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία;

Η πολιτική σκηνή στην Ιταλία βρίσκεται σε ένα είδος αναστολής. Όλοι κινούνται με άξονα τη δύναμη της... αδράνειας. Στα αριστερά είχαμε πριν από ενάμιση χρόνο το τραγικό λάθος της Ιταλικής Αριστεράς να απορρίψει ένα ενωτικό δημιούργημα που θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα ένα σημείο συσπείρωσης, αλλά κομμάτια και κομματάκια διασπαρμένα. Από τα κομμάτια του Ντ’Αλέμα και του Πιζαπία έως την Κομμουνιστική Επανίδρυση, την Ιταλική Αριστερά και την Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα. Η Επανίδρυση υποστηρίζει την άμεση δημιουργία ενός ενωτικού σχήματος στα πρότυπα της δημιουργίας του ενωτικού σχήματος της Αριστεράς της Καταλωνίας, χωρίς να απαιτεί κανείς τη διάλυση των άλλων και να συμμετέχουμε όλοι με την αρχή ο κάθε σύντροφος να έχει δικαίωμα ψήφου. Σε αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν όσοι αντιμάχονται τον νεοφιλελευθερισμό στην Ιταλία και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλικής Αριστεράς και της ομάδας Δυνατόν του Τσιβάτι, του δημάρχου της Νάπολης Ντε Ματζίστρις, των ενωτικών δημοτικών ψηφοδελτίων της Αριστεράς. Είναι προφανές ότι όποιος στηρίζει σήμερα την κυβέρνηση Τζεντιλόνι, όπως ο Ντ’ Αλέμα και ο Μπερσάνι, δεν μπορεί να συμμετέχουν στο εγχείρημα, γιατί απλώς έχει ξεκόψει από τον Ρέντζι, αλλά ενστερνίζεται βασικά στοιχεία της πολιτικής του. Είναι θετικό το γεγονός ότι επιτέλους η Ιταλική Αριστερά εγκατέλειψε τις αυταπάτες για τους σοσιαλιστές και επιλέγει την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, που αποτελεί μια ένδειξη αναζήτησης της ενότητας, γιατί οι δυνάμεις που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να συνεργάζονται για να οδηγηθούμε σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.

* Ο Τζεντιλόνι θα καταργήσει τα voucher για να αποφύγει το δημοψήφισμα;

Το Δημοκρατικό Κόμμα και η κυβέρνηση, μετά το ράπισμα που δέχθηκαν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προσπαθούν με κάθε κόστος να αποφύγουν άλλη μια ήττα στις κάλπες. Προσπαθούν να αποφύγουν την ψήφο των πολιτών για θέματα που αφορούν τη ζωή τους, γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν, γιατί οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι μειοψηφικές στην Ιταλία. Το θέμα είναι εάν η Αριστερά θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς αυτών των πολιτών. Η ενότητά της αποτελεί ίσως προϋπόθεση. Υπάρχει μια μεγάλη δυνατότητα που χάνεται...

* Κερδίζουν όμως οι λαϊκιστές του ρατσιστή Σαλβίνι και του Γκρίλο;

Τον Σαλβίνι τον υποστηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα τον χρησιμοποιεί ως σκιάχτρο. Μου φαίνεται ότι ο Σαλβίνι έχει φτάσει στα όριά του. Ο Γκρίλο ασχολείται με τα πάντα, εκτός από τα σημαντικά θέματα. Δεν θέτει το πρόβλημα της εξόδου από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως φαίνεται ξεκάθαρα πλέον από τις πόλεις που διαχειρίζονται οι δήμαρχοί του με άξονα τη Ρώμη και το Τορίνο. Στη Ρώμη ακολουθούν μια καταστροφική πολιτική και έχουν βουλιάξει στα σκάνδαλα, ενώ στο Τορίνο, όπου υποτίθεται ότι πάνε καλά, κάνουν τα ίδια που έκανε το Δημοκρατικό Κόμμα με τον Φασίνο.

* Την Παρασκευή αρχίζει το 10ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης...

Το συνέδριο της Επανίδρυσης αποτελεί ένα θαύμα για την κατάσταση της ιταλικής Αριστεράς, γιατί κάναμε 700 προσυνεδριακές ολομέλειες, με τα κομματικά μέλη να φτάνουν τις 17.000. Το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στα εργοστάσια, αγωνιζόμαστε εναντίον των εξώσεων, διοργανώσαμε δίκτυα λαϊκών αγορών. Θέσαμε τρεις προτεραιότητες, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού ως εναλλακτικής λύσης στον εκβαρβαρισμό του καπιταλισμού με τη λιτότητα και τους πολέμους, την πρόταση εξόδου από την κρίση και την οικοδόμηση ενός ενωτικού υποκειμένου της εναλλακτικής Αριστεράς. Εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια είμαι γραμματέας του κόμματος και θα μπορούσα να παραμείνω ακόμη έναν χρόνο. Νομίζω όμως ότι έφτασε η στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ανανέωσης. Ως αντιπρόεδρος του ΚΕΑ θα στηρίζω την ευρωπαϊκή πολιτική μας, συμμετέχοντας παράλληλα και στις δραστηριότητες της Επανίδρυσης στην Ιταλία. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση συνεχίζει την πορεία της και δεν είναι μόνο ο Φερέρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)