to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 29.01.2013

left.gr

Κοινωνία

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 31/1 ενάντια στη στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ).


Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι η απεργία καλύπτει όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη απεργία που διατρέχει σε όλο το φάσμα των εργαζομένων στο ΕΣΥ και θέτει καίρια αιτήματα που αφορούν στην επιβίωση και επαγγελματική αξιοπρέπεια των υγειονομικών, κυρίως όμως αφορούν στην επιβίωση του ίδιου του δημόσιου συστήματος Υγείας.
 
Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στη στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, στα σφαγιαστικά οργανογράμματα των νοσοκομείων, στην πενιχρή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες.
 
 
Σε συνέντευξή του στη Σαββατιάτικη ''Αυγή'', ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας τόνισε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι "να καταργήσουν 11.000 νοσηλευτικά κρεβάτια και να κλείσουν 660 τμήματα".  "Έχουν ήδη κλείσει αρκετά νοσοκομεία του ΙΚΑ και πολλά τμήματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (...) Με τις λεγόμενες συγχωνεύσεις, αρκετά νοσοκομεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και ο κίνδυνος να μεταπέσουν σε Κέντρα Υγείας ή (το χειρότερο) να κλείσουν είναι υπαρκτός", σημείωσε - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι "ήδη παρουσιάζεται ένα τεράστιο κενό στελέχωσης του ΕΣΥ, το οποίο φτάνει στους 6.000 γιατρούς". 
 
 
 
Δελτίο Τύπου της ΟΕΝΓΕ
 
Υπερασπίζουμε το Ε.Σ.Υ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής από τις ανελέητες μνημονιακές πολιτικές  
 
Τα αιτήματα είναι:
 
-Υπεράσπιση του θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος για προάσπιση της Υγείας  στη περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης 
 
-Στήριξη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε κατάρρευση, λόγω υποχρηματοδότησης. 
 
-Να μην υλοποιηθούν τα νέα Οργανογράμματα Νοσοκομείων που οδηγούν σε συγχωνεύσεις κατάργησης  11000 κλινών και 660 Κλινικών-Τμημάτων
 
-Αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας 
 
-Ασφαλές, ποιοτικό και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών, αποζημίωση των απλήρωτων εφημεριών-υπερωριών
 
-Στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που ερημώνουν από προσωπικό, καθώς έχουν μηδενιστεί οι προσλήψεις 
 
Τα αιτήματα αφορούν όλη τη κοινωνία, όλους του κλάδους εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που βιώνουν τις τραγικές επιπτώσεις μιας ανελέητης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, που αυξάνει τρομακτικά τους ανέργους και τους ανασφάλιστους, ακρωτηριάζει μισθούς –συντάξεις –εισοδήματα, υπονομεύει κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μια ολόκληρη 100ετία, αποσαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λεηλατεί τη δημόσια περιουσία, φτωχοποιεί τους έλληνες, οδηγεί σε αυτοκτονίες….
 
Η Κυβέρνηση των προθύμων επιδιώκει να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της δια «πυρός και σιδήρου», επιχειρώντας να συντρίψει κάθε εστία κοινωνικής  αντίστασης ακόμη και με επιστρατεύσεις.
 
Δεν πρέπει να της επιτρέψουμε να ποδοπατήσει την κοινωνία, χαριζόμενη στην ελίτ του χρήματος, στους φοροφυγάδες, στους μεγαλοκαταθέτες των τραπεζικών «παραδείσων», στους  διαπλεκόμενους, στους τραπεζίτες, στα κοράκια της αγοράς…
 
ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ καλούμε τα Σωματεία εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους αγρότες , τους ελεύθερους επαγγελματίες, όλους όσους υποφέρουν από τις μνημονιακές επιλογές της ύφεσης, της εσωτερικής πτώχευσης, της κοινωνικής εξαθλίωσης σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου κάτω από το υπουργείο Υγείας.
 

Συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας 
 
Στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας θα συμμετασχουν γιατροι από πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας και επίσης θα συμμετάσχουν οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι του Λεκανοπεδίου μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει στάση εργασίας.
 
 
Συνέντευξη Τύπου
 
Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 11 πμ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καλούν σε συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ με θέμα: Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και η απεργία της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου. 
 
 
Συνέντευξη του left.gr με τον αντιπροέδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιάννη Μπασκόζο 


Πριν λίγες μέρες, ο Γιάννης Μπασκόζος μίλησε στο left.gr - μεταξύ άλλων - για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στις υπηρεσίες υγείας της Ελλάδας των μνημονίων αλλά και για τις αντιστάσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη μνημονιακή βαρβαρότητα, που στο χώρο της υγείας μεταφράζεται σε ανθρώπινες ζωές. Δείτε το βίντεο: 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)