to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:13 | 06.02.2014

Κοινωνία

Μετά τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ: Απεργία επ' αόριστον από τους γιατρούς

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο που διαλύει την περίθαλψη και θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά στους ασθενείς - Απεργία επ' αόριστον από τους γιατρούς του οργανισμού - Ρεπορτάζ του left.gr από το συλλαλητήριο της Πέμπτης


(η φωτογραφία από το πανυγειονομικό συλλαλητήριο της Πέμπτης)

Παρασκευή 7/2

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων επ’ αόριστον αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας. Την Πέμπτη, με 151 ψήφους υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ΕΟΠΥΥ μετά από ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία συνέδραμαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αν. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης και Γ. Κασαπίδης. Με το νομοσχέδιο ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας και οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας του συγχωνεύονται στο ΕΣΥ, με χιλιάδες υπαλλήλους του οργανισμού να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Τρίτη θα διεξαχθεί νέα ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 16 και 17 του νομοσχεδίου που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, όπως και για την τροπολογία σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, πάλι μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

"Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται τη πιο βάρβαρη επίθεση και γίνεται ακόμα  πιο δύσκολη η πρόσβαση στη δημόσια υγεία για κάθε εργαζόμενο, άνεργο και ηλικιωμένο, κλείνοντας τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και οδηγώντας σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και τελικά στην απόλυση 8.500 εργαζόμενους, για να υπηρετηθούν οι μνημονιακοί στόχοι", τονίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ψηφιζόταν επί της αρχής το νομοσχέδιο - έκτρωμα, στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αντίθεσης στα σχέδια Γεωργιάδη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ του left.gr από την κινητοποίηση).

Πέμπτη 6/2

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη. Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε και επί των άρθρων η συζήτηση του νομοσχεδίου. Η μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων υπερψηφίστηκε με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, τα άρθρα για την διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και μία τροπολογία που αφορά τις συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, παραπέμπονται σε ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν την Τρίτη. Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δέκα τροπολογίες, εκ των οποίων η μία ομόφωνα (μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς).

Η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας (δείτε φωτογραφίες εδώ):

Στο φακό του left. gr μίλησαν οι: Λεωνίδας Βιτωράτος, aντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΕΟΠΥΥ και ο υπεύθυνος από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία και το κοινωνικό κράτος και αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Γιάννης Μπασκόζος: 

Ενημέρωση από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και την πορεία στη Βουλή (via @dromografos):

14:30 Ολοκληρώθηκε το πανυγειονομικό συλλαλητήριο - ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο στη Βουλή

13:40 Στη Βουλή πορεία:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

12:40 Έχει ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

11:45 Το Κοινωνικό Φαρμακείο Αθήνας και το Κίνημα «Δεν πληρώνω» στο υπ. Υγείας:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

11:25 Συγκεντρώνεται σιγά - σιγά κόσμος:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

11:10 Τα πρώτα πανό στο υπουργείο Υγείας:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

*******

Η ομόφωνη απόφαση των υγειονομικών φορέων:

1.- Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που διαλύει την περίθαλψη και θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά στους ασθενείς.

2.- Τη μέρα της απεργίας συλλαλητήριο στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή.

3.- Μέχρι τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου να υπάρξουν επαφές τα σωματεία μέλη μας και με όλους τους κοινωνικούς φορείς της χώρας και να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε πόλη.

Το πανυγειονομικό μέτωπο θα συνεχίσει τη δράση του και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε μέσα στην τεράστια κρίση να προασπίσει την περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση

ΠΙΣ,  ΕΟΟ, ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε επίσης το Κάλεσμα των Κοινωνικών Ιατρείων φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο και το κάλεσμα του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε - κάλεσμα στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο της Πέμπτης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)