to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:42 | 27.09.2013

Οικονομία

Παντελονιάζουμε το μαύρο χρήμα, απ’ όπου κι αν προέρχεται

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


Όντας φανατικός οπαδός του Γιώργου Νταλάρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου θυμήθηκε το «καράβια βγήκαν στη στεριά/ και πιάσανε τα όρη» και έβαλε αυθωρεί την τροπολογία των εφοπλιστών στο νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ. Δεν μπορεί, για να το λέει ο βάρδος της εργατιάς, κάτι παραπάνω θα ξέρει από εμάς.

Η τροπολογία, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, μετά από μαζική κατακραυγή, προέβλεπε ότι όσοι υποβάλλουν «πόθεν έσχες» δεν θα είναι εφεξής υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις μετοχές από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Θα πρέπει δηλαδή να δηλώσεις το ρημαδοχώραφο που σου άφησε ο παππούς σου, αν όμως έχεις δέκα εκατομμύρια σε μετοχές της «Σκυλοπνίχτης LTD», μπορείς νομίμως να τις χιονίσεις ή, όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, να τις κάνεις αβαβά. Γιατί, ρε παιδιά, ντροπή είναι να έχεις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών; Εγώ, αν ήμουνα εφοπλιστής, θα αισθανόμουν βαθύτατα προσβεβλημένος.

Πολύ κακό για το τίποτα, θα πείτε. Πόσοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν «πόθεν έσχες»; Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες, οι δικαστικοί, οι εφοριακοί, οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτά προς το παρόν. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιοι υπουργοί, σύντομα θα υποχρεούνται να καταθέτουν «πόθεν έσχες» όλοι οι φορολογούμενοι, θα μπορούν δηλαδή όλοι να βάζουν τα χρήματά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες και να μην το μαθαίνει κανένας.

Όποιος έχει χρήμα και θέλει να το κρατήσει κρυφό, να μην του το φορολογούν, να μην του το δημεύει το κράτος, να μην του το δεσμεύουν οι τράπεζες, θα το επενδύει σε μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών. Τουτέστιν, ο πακτωλός του μαύρου χρήματος που διακινείται εν Ελλάδι θα ποτίσει οσονούπω τα ήδη αφράτα περιβόλια των εφοπλιστών. Ενθυλακώνουμε το μαύρο χρήμα απ' όπου κι αν προέρχεται, από ναρκωτικά, από τράφικινγκ, από όπλα, από τη μαφία της νύχτας. «Ναυτιλιακό κέντρο δεν γινόμαστε επειδή κάνουμε τρισάγιο», δήλωσε ο κυνικός Βορίδης -για καλό και για κακό πάντως, κύριε Μάκη, κάντε και κανένα τρισάγιο.

Είναι τόσο ξεδιάντροποι, που κατέθεσαν την τροπολογία της ακραίας διαφθοράς τις ημέρες που πάνε υποτίθεται να ξηλώσουν τη Χρυσή Αυγή, η οποία, μεταξύ άλλων, θρέφεται από την απέχθεια των πολιτών για την διαφθορά. Κατέθεσαν την τροπολογία που θρέφει τις ναυτιλιακές εταιρείες τώρα που αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ ότι οι εφοπλιστές είναι από τους βασικούς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής, μαζί με επιχειρηματίες, προέδρους ΠΑΕ, ακόμα και μητροπολίτες.

Ο Αθανασίου ανακοίνωσε ότι θα ξαναφέρει την τροπολογία των εφοπλιστών, αυτή τη φορά υπό τη μορφή νομοσχεδίου. Μετά και τη δήλωση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο μόνος τρόπος για να περάσει είναι να το ψηφίσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα προσφέρουν ανταποδοτική υπηρεσία στους χρηματοδότες τους.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)