to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πανστρατιά για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να ξαναγίνει φορέας ελπίδας και κοινωνικής κινητοποίησης με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική. Αυτή είναι η μεγάλη συλλογική μας πρόκληση»


Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ολοφάνερη κεντρική πολιτική ευθύνη του Μητσοτάκη για τον παρακρατικό ζόφο και την εξοργιστική συγκάλυψη, καθώς και για το εξωφρενικό σκάνδαλο Πάτση, που είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, έρχονται να προστεθούν στην συνολική πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μετά από 3.5 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι 26η στους 27 της ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών! H κυβέρνηση της ΝΔ έχει προκαλέσει: Ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων με πριμοδότηση των ισχυρών, κρεσέντο αισχροκέρδειας που φουντώνει την ακρίβεια, αύξηση της διαφθοράς, πάρτι με το δημόσιο χρήμα, αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, κουκούλωμα σκανδάλων με τη συνδρομή μιας αργοκίνητης και πολιτικά εξαρτημένης κορυφής της δικαιοσύνης, περαιτέρω υποχώρηση του ισχνού κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, καταποντισμό στην Ελευθερία του Τύπου, ενίσχυση του κρατικού αυταρχισμού και του πελατειακού κράτους.

Η δική μας όμως ευθύνη δεν είναι απλά να περιγράφουμε και να καταγγέλλουμε. Οφείλουμε να νικήσουμε και να κυβερνήσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και δικαιοσύνη. Για το καλό της χώρας και της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτή είναι η ιστορική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Η νίκη, η πολιτική αλλαγή και η δίκαιη και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια πλήρως αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Πρέπει να ηττηθεί και να φύγει, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό είναι το κεντρικό μας καθήκον ενόψει των αγώνων που έχουμε μπροστά μας και των εθνικών εκλογών, που θα γίνουν σε λίγους μήνες.

Η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια προκαλεί και εντεινόμενη κυβερνητική φθορά. Όμως, ενώ η ΝΔ φθείρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ως τώρα τουλάχιστον- δεν έχει διαμορφώσει ακόμη μια ισχυρή ανοδική δυναμική. Σε αυτή την πρόκληση οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε συλλογική και νικηφόρα απάντηση, χωρίς καμία επανάπαυση και απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη θεωρία του «ώριμου φρούτου».

Η νίκη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με βάση ένα προοδευτικό πρόγραμμα ριζικών αλλαγών, αποτελούν τον κεντρικό μας στόχο και την απόλυτη προτεραιότητά μας.

Με μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση κατά της ΝΔ, με εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, πολιτική συμμαχιών και πρόταση για την Προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις στο Συνέδριο και την Κεντρική μας Επιτροπή. Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ισχυρότερη παρουσία στα κοινωνικά κινήματα, να συνδυάσουμε το ριζοσπαστικό όραμα για την υπέρβαση του καπιταλισμού και για Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, με ένα προοδευτικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα τετραετίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να ξαναγίνει φορέας ελπίδας και κοινωνικής κινητοποίησης με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική. Αυτή είναι η μεγάλη συλλογική μας πρόκληση.

  • Με σαφή φυσιογνωμία σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα
  • Με ριζοσπαστικό όραμα και στρατηγική για Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία
  • Με προοδευτικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα τετραετίας
  • Με πολιτικό σχέδιο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, ικανές να εμπνεύσουν και να μεγαλώσουν το κόμμα μας και την απήχησή του

Για να πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους, είναι αναγκαία η διαρκής βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ποσοτική του ανάπτυξη και η ποιοτική του αναβάθμιση. Για να γίνεται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο, ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, με δημοκρατική συλλογική ζωή, ικανό να προσελκύει νέα μέλη, να αξιοποιεί αξιοκρατικά νέα και παλαιά μέλη, και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους στη λήψη των αποφάσεων, να θέτει στόχους και να τους υλοποιεί. Ένα κόμμα που να χαίρεσαι να μετέχεις σε αυτό.

Για να πείσουμε και να νικήσουμε, οφείλουμε να περιγράψουμε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια τί σκοπεύουμε να κάνουμε, αν είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Οι προγραμματικές θέσεις που εγκρίναμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Ιούλιο του 2021, η πολιτική απόφαση στο 3ο Συνέδριό μας, καθώς και οι 6 προγραμματικοί άξονες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, είναι πολύ σημαντικά και θετικά κείμενα. Χαράσσουν ορθά τη στρατηγική μας μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν αρκούν. Πρέπει να αποτελέσουν το βάθρο για την άμεση επεξεργασία του εκλογικού-κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η οποία έχει καθυστερήσει.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον απολογισμό της κυβερνητικής μας περιόδου, που ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το 2020. Για να συμπεριλάβουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας τον εμπλουτισμό των σημαντικών θετικών επιτευγμάτων της διακυβέρνησής μας. Αλλά και για να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια και τόλμη τα λάθη και τις αδυναμίες μας, ώστε να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά καλύτερα από την περίοδο 2015-2019.

Η σύγχρονη αριστερή φυσιογνωμία, η ενίσχυση της συλλογικότητας, το σαφές πρόγραμμα, το πολιτικό σχέδιο και η διαρκής εξωστρέφεια αποτελούν όλα μαζί προϋποθέσεις -και όχι περιττή πολυτέλεια ή εμπόδιο- για την πολιτική αντεπίθεση και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έχουμε ιστορική ευθύνη. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ηττηθεί και να φύγει. Πανστρατιά για τη νίκη στις εκλογές που κοντοζυγώνουν. Έχουμε υποχρέωση να νικήσουμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε!

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής στις 13 Νοεμβρίου 2022

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)