to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 25.05.2021

Διεθνή

Πανό Black Lives Matter στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα

Δεν πρόκειται για ...ακτιβίστικη ενέργεια, αλλά για επίσημη πράξη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα - To ίδιο μπάνερ ανάρτησαν και άλλες πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό


Μάλλον έκπληξη προκάλεσε η εικόνα ενός πανό με το σύνθημα «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων έχουν αξία») που ανάρτησε στην πρόσοψή της η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα. Η κίνηση της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ γίνεται με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Την κίνηση γνωστοποίησε η ίδια η πρεσβεία με βίντεο στο λογαριασμό της στο Twitter:

«Αναρτούμε αυτό το πανό προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ,δολοφονημένου πριν από ακριβώς ένα χρόνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους ανθρώπους ανά τον κόσμο που θέλουν έναν κόσμο χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις και ένα μέλλον ίσων ευκαιριών για όλους», γράφει η πρεσβεία των ΗΠΑ

— US Embassy Madrid  (@USembassyMadrid) May 25, 2021

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. «Υψώνουμε αυτή τη σημαία για να σηματοδοτήσουμε τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ- τιμούμε τον κ. Φλόιντ και δείχνουμε την αλληλεγγύη μας μαζί με άλλα έθνη στην προώθηση της φυλετικής δικαιοσύνης, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει το προξενείο στο Twitter.

Και σε άλλες χώρες

Η κίνηση είναι προφανώς συντονισμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς παρόμοιο πανό αναρτήθηκε π.χ. και στην πρεσβεία στη Μαδρίτη της Ισπανίας:

Επί Τραμπ η πρεσβεία της Σεούλ είχε αναγκαστεί να το κατεβάσει

Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως, είναι ότι όταν τον Ιούνιο του 2020 η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ είχε αναρτήσει παρόμοιο πανό, είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω την πρωτοβουλία της και να το κατεβάσει καθώς η κίνηση δυσαρέστησε τον τότε πρόεδρο Τραμπ και τον τότε υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως έγραφε το CNN.

(το πανό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα που είχε τελικά κατέβει)

Συμβολισμοί

Είναι βέβαια ανοιχτή σε κάθε ερμηνεία η κίνηση των αμερικανικών πρεσβειών. Σηματοδοτεί αφενός τη ρήξη με το παρελθόν Τραμπ, που κάθε τέτοια κίνηση θα ήταν αδιανόητη, ωστόσο η πραγματική διάσταση της κίνησης καλών προθέσεων από την αμερικανική κυβέρνηση μένει να αποιδειχθεί στην πράξη αν θα συνοδευτεί από ρηξικέλευθα μέτρα αντιμετώπισης των ρατσιστικών διακρίσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Και αυτό είναι σίγουρα μια πολύ μακριά, και επίπονη, διαδικασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)