to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:40 | 20.03.2015

πηγή: Ημερησία

Διεθνή

Πάνω από μισό εκατ. Σύροι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην ΕΕ εξαιτίας του πολέμου

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το 20% Σύροι, ζήτησαν πολιτικό άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ το 2014, ένας αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σύγκριση με το 2013 και ταυτόχρονα αποτέλεσε ιστορικό υψηλό, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για την παραγωγή των κοινοτικών στατιστικών στοιχείων.


Συνολικά εγγράφηκαν 626.000 αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου το 2014, δηλαδή 191.000 περισσότερες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ο αριθμός των Σύρων που αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί άσυλο αυξήθηκε κατά 72.000 πρόσωπα, φθάνοντας μέσα σε έναν χρόνο από τους περίπου 50.000 αιτούντες άσυλο στους σχεδόν 123.000.

Η Γερμανία παρέμεινε η χώρα που αποτελεί τον κυριότερο προορισμό των αιτούντων άσυλο, καθώς κατέγραψε το ένα τρίτο του συνόλου των αιτήσεων το 2014, ακολουθούμενη από την Ιταλία και τη Γαλλία (σε έκαστη καταγράφηκε περίπου ένα 10% του συνόλου των αιτήσεων).

Όμως λαμβανομένης υπόψη της αναλογίας με το μέγεθος του πληθυσμού, είναι η Σουηδία η χώρα η οποία κατατάσσεται πρώτη στον σχετικό κατάλογο, με 8,4 αιτούντες ανά 1.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (4,3/1.000), όπου έχουν μεταβεί πάρα πολλοί Κοσοβάροι, και κατόπιν τη Μάλτα και την Αυστρία (3,2 και 3,3 αντιστοίχως).

Αντιθέτως τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία και στη Ρουμανία. Το 2014 καταγράφηκε συνολικά 1,2 αίτηση ασύλου ανά χιλιάδα κατοίκων της ΕΕ.

Η μαζική αύξηση των πλοίων τα οποία αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία σήμανε τον υπερδιπλασιασμό των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία το 2014 (+143%) σε σύγκριση με το 2013.

Αντιθέτως στη Γαλλία, οι υποψήφιοι για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου μειώθηκαν, με τον αριθμό τους να συρρικνώνεται κατά 5%.

Η Συρία, από όπου προέρχονται οι 122.800 αιτούντες άσυλο, είναι η κυριότερη χώρα προέλευσης των προσφύγων, ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν (41.300 αιτούντες άσυλο, ή 7% του συνόλου).

Με 37.900 πρόσωπα που αιτήθηκαν άσυλο το 2014 (6% του συνόλου), το Κόσοβο συμπληρώνει την τριάδα στην κορυφή της κατάταξης.

Από τις 360.000 αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τις αιτήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2014, οι 163.000 ήταν θετικές, εκχωρώντας στους αιτούντες καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς προσωρινής προστασίας. Σχεδόν το ένα τρίτο εκ των θετικών αποφάσεων αφορούσαν πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν τον αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που εγκρίνονται εξαιρετικά ανεπαρκή, τονίζοντας ιδίως ότι στην περίπτωση της σύρραξης στη Συρία το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων το σηκώνουν οι γειτονικές χώρες, όπου έχει καταφύγει σχεδόν το σύνολο των 4 εκατ. ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται.

Η ΕΕ υπερασπίζεται την πολιτική της στο συγκεκριμένο ζήτημα αντιτείνοντας ότι χορηγεί το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες επί του πεδίου και στους καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες, όπου έχουν καταφύγει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράγματι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της κρίσης στη Συρία, χορηγώντας πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)