to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάνω από το ένα τρίτο του πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσε να καταρρεύσει καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται

Μια νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Reading διαπιστώνει ότι καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία της Γης αυξηθεί σε 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, περίπου 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα των κρηπίδων πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να καταρρεύσουν στη θάλασσα.


Στην αεροφωτογραφία η κρηπίδα πάγου Larsen-C της Ανταρκτικής το 2016 (Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center)
 

Οι κρηπίδες πάγου (ice shelves) είναι μόνιμα πλωτά στρώματα πάγου που συνδέονται με την ακτογραμμή και η κατάρρευσή τους θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας. Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2°C και όχι στους 4°C θα μειώσει κατά το ήμισυ την περιοχή σε κίνδυνο και πιθανώς θα αποτρέψει σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Oι ερευνητές εντόπισαν επίσης την κρηπίδα Larsen C -τη μεγαλύτερη κρηπίδα πάγου πάνω στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, η οποία είχε διαχωριστεί όταν δημιουργήθηκε το γιγαντιαίο παγόβουνο A-68 το 2017- ως μια από τις τέσσερις κρηπίδες πάγου της Ανταρκτικής που θα απειλούνταν ιδιαίτερα σε ένα θερμότερο κλίμα.

Η Δρ Ella Gilbert, από το Τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Reading, δήλωσε: “Οι κρηπίδες πάγου είναι σημαντικοί ρυθμιστές που εμποδίζουν τους παγετώνες στην ξηρά να ρέουν ελεύθερα προς τον ωκεανό και να συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Όταν καταρρέουν, είναι σαν να απομακρύνεται ένας γιγαντιαίος φελλός από ένα μπουκάλι, αφήνωντας στη θάλασσα τεράστιες ποσότητες νερού από τους παγετώνες”.

"Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του περιορισμού των παγκόσμιων αυξήσεων θερμοκρασίας, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στάθμης της θάλασσας."

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Geophysical Research Letters”, χρησιμοποίησε ένα υπερσύγχρονο περιφερειακό μοντέλο υψηλής ανάλυσης για την πρόβλεψη, με περισσότερη λεπτομέρεια από ό,τι πριν, της επίδρασης της αυξημένης τήξης και της απορροής του νερού στη σταθερότητα του πάγου. Η ευπάθεια του πάγου από αυτή τη διαδικασία θραύσης προβλέφθηκε για σενάρια 1,5°C, 2°C και 4°C, τα οποία είναι όλα δυνατά αυτόν τον αιώνα.

Πηγή: University of Reading - Meteo.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)