to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 23.09.2021

Κοινωνία

Πάνω από 6.000 κρούσματα σε μαθητές - Διά ζώσης τα πανεπιστήμια

Το 30% πλησίασε το ποσοστό των κρουσμάτων σε ανήλικους στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ενώ την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο των κρουσμάτων.


Από την έναρξη των σχολείων, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων και σε αυτή τη φάση την πλειοψηφία την έχουν οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το διάστημα από 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή το καλοκαίρι, που οι μαθητές δεν πήγαιναν στο σχολείο ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21)

Ο έλεγχος για τον κορωνοϊό στους μαθητές δημιουργεί κάποιο φρένο για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους.

Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

• Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών,

• έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

Η Υπουργός Παιδείας

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, σημείωσε ότι σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν δωρεάν 7 τεστ την εβδομάδα.

Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που λείπουν από το τμήμα λόγω νόσησης.

Όταν το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς, επεσήμανε η κ. Κεραμέως.

Η νέα εγκύκλιος

Με νέα εγκύκλιό της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττας Μακρή, υπενθυμίζει στα σχολεία την υποχρέωση των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος σε σχολείο να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test) είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές του ΕΟΔΥ.

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοïού COVID-19 σε τμήμα σχολικής μονάδας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην σχετική ΚΥΑ, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες που έχουν χαρακτηρισθεί ως στενές επαφές με κρούσμα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test) είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές του ΕΟΔΥ, οι οποίες είναι αναρτημένες, κάθε φορά, στην ηλεκτρονική διεύθυνσή του: eody.gov.gr/komy-testing-eody/.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες που προσέρχονται στις προαναφερόμενες δομές προσκομίζουν βεβαίωση του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι είναι όντως “στενές επαφές” κρούσματος σε τμήμα.

Εκπαιδευτικοί - Γονείς: Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Η εξέλιξη της πανδημίας δεν αποτελεί έκπληξη. Πολύ πριν από τον Σεπτέμβρη υπήρχαν προβλέψεις και εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον το 30% των μαθητών θα νοσήσει.

Παράλληλα το γεγονός ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη τοομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Τι κάνει όμως το ΥΠΑΙΘ και οι κρατικοί μηχανισμοί μπροστά σε αυτή την δυσοίωνη προοπτική; Τίποτα περισσότερο από το να επαναλαμβάνει μονότονα τις συστάσεις για εμβολιασμό των νέων, κρύβοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς.

Γιατί δεν αραιώνει τα τμήματα; Γιατί όχι μόνο αφήνει αλλά επιβάλλει να λειτουργούν με αυξημένο αριθμό μαθητών; Γιατί δεν αξιοποιεί επιπλέον χώρους και υποδομές όπως προτείνει η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ο ΕΟΔΥ;

Πώς αφήνουν τους μαθητές στην τύχη τους, με μόνο «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό τη μάσκα και τα self tests, χωρίς ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και χωρίς επαναλαμβανόμενα rapid tests, ώστε να ενταθεί η πρόληψη;

Διά ζώσης τα μαθήματα στα πανεπιστήμια

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ακόμα ότι αποφασίστηκε τα μαθήματα στα πανεπιστήμια να γίνουν διά ζώσης, ενώ μίλησε και με θερμά λόγια για τους φοιτητές, οι οποίοι πάνε πολύ καλά στους εμβολιασμούς.

«77% οι εμβολιασμένοι φοιτητές – Πάνω από 91% οι καθηγητές»

«Για τα πανεπιστήμια, θέλω να πω θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές. Έχουμε ποσοστό εμβολιασμού μαζί με νοσήσαντες στο 76-77% σε ενεργούς φοιτητές, που αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ποσοστό είναι πάνω από 91% στους καθηγητές», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Η απόφασή μας χθες ήταν τα μαθήματα θα αρχίσουν διά ζώσης. Το χειμερινό εξάμηνο, αρχές Οκτωβρίου, ξεκινά διά ζώσης για όλα τα πανεπιστήμια. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα με την όποια βοήθεια έχουμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια», εξήγησε ο ίδιος.

Σύνοδος Πρυτάνεων: Επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία στο πλαίσιο που θα ορίσει η πολιτεία

«Τα πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως προσθέτει, «η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος και ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, προσεκλήθησαν στη Σύνοδο και συμμετείχαν σε μέρος της συζήτησης.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το οποίο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

«Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Κεραμέως διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία». Επιπλέον, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός «είναι το σημαντικότερο στήριγμα της διά ζώσης εκπαίδευση υπό τις παρούσες συνθήκες». Χαιρετίζει, δε, ιδιαίτερα το φοιτητικό Σώμα για την ανταπόκρισή του και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί «να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».

«Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές: alfavita.gr, megatv.com,

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)