to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 12.10.2016

Οικονομία

Πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος από τη συλλογή της ελληνικής ρητίνης για τη βόρεια και κεντρική Εύβοια

"Το ρετσίνι όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ουσία που συλλέγεται σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί βασικό προϊόν πρωτογενούς παραγωγής στην Εύβοια"


"Χρυσή" ως προς τη ζήτησή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύεται η ελληνική ρητίνη (το γνωστό ρετσίνι), ενώ οι εφαρμογές της είναι πολυάριθμες και ενίοτε δύσκολο να τις φανταστεί κάποιος, αφού χρησιμοποιείται μέχρι και στα πολυτελή αυτοκίνητα και τις ...πυρηνικές κεφαλές! "Το ρετσίνι όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ουσία που συλλέγεται σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί βασικό προϊόν πρωτογενούς παραγωγής στην Εύβοια" όπως δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή ‘Με τα Χίλια’ ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών- Δασεργατών της Εύβοιας, Βαγγέλης Γεωργατζής.

«Είμαστε όλο το χρόνο μέσα στο δάσος» σημειώνει ο κ. Γεωργατζής, περιγράφοντας μια διαδικασία, που ξεκινά τέτοια εποχή και διαρκεί όλο το χειμώνα. Διαδικασία επίπονη κι εξειδικευμένη, αφού η συλλογή της ρητίνης γίνεται από ειδικές σακούλες που έχουν τοποθετηθεί ήδη από τον Μάρτιο κάθε έτους στα δέντρα που ρητινεύονται. Οι ποσότητες που θα συλλέξουν οι Ελληνες παραγωγοί από τα πεύκα της Βόρειας Εύβοιας καταλήγουν σε τρεις βιομηχανίες, στην περιοχή της Χαλκίδας, στα Μέγαρα Αττικής και στην Ιστιαία της Εύβοιας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μια ευρύτατη γκάμα εφαρμογών.

Η φυσική αυτή ουσία έχει τελικό προορισμό τόσο τα απλά καθημερινά παρασκευάσματα και προϊόντα (νέφτι και πλαστικά, τεχνητές οδοντοστοιχίες) όσο και τα ακριβά ακρυλικά χρώματα για τα πολυτελή οχήματα της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας και «υψηλής τεχνολογίες χρήσεις, μέχρι και πυρηνικές κεφαλές» σύμφωνα πάντα με τον κ.Γεωργατζή. Η δε ζήτηση είναι τεράστια: «όποια στιγμή του χρόνου πούμε ότι διαθέτουμε ρητίνη γίνεται ανάρπαστη».

Η συλλογή της ελληνικής ρητίνης συνεισφέρει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία με τζίρο εντυπωσιακό αφού «πέφτουν κάθε χρόνο 5,5 εκατ.ευρώ στη βόρεια και κεντρική Εύβοια, ενώ δίνουμε 220 χιλιάδες σε ασφαλιστικές εισφορές ανά έτος μόνο από τη ρητίνη και την πρωτογενή δραστηριότητα γύρω από αυτή», σημειώνει ο κ. Γεωργατζής για να καταλήξει πως χρειάζεται η προσοχή του κράτους στα προβλήματα του κλάδου όπως οι τιμές στην αγορά «για να μείνει ο κόσμος μέσα στο δάσος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)