Η μαύρη στατιστική του εμφυλίου δείχνει καθαρά πόσο έχει προχωρήσει η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, το καθεστώς και οι οπλίτες έχουν ενισχυθεί με τζιχαντιστές, μέλη της Χεζμπολάχ και ένοπλους πολιτοφύλακες, καθιστώντας την ειρήνευση έναν ακόμα πιο μακρινό στόχο, με δεδομένη και την διπλωματική αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, από τα 4.420 θύματα, τα 1.386 ήταν άμαχοι και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 302 παιδιά. Οι υπόλοιποι ήταν 64 λιποτάκτες, 1.172 πολίτες που έχουν πάρει τα όπλα και πολεμούν το καθεστώς του προέδρου Άσαντ, 485 ήταν ξένοι τζιχαντιστές, 1.010 ήταν στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς και 211 μέλη της Δύναμης Εθνικής Άμυνας, μιας παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής ομάδας.
Για 92 από τους νεκρούς δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά και το Παρατηρητήριο «οι περισσότεροι ήταν ένοπλοι».
Το περυσινό Ραμαζάνι ήταν το χειρότερο που έχουν ζήσει οι Σύροι μέχρι σήμερα από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ. Μέσα σε ένα μήνα σκοτώθηκαν 5.440 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4.114 ήταν πολίτες. Το 2011 οι νεκροί κατά την ίδια περίοδο ήταν μόνο 473, αλλά τότε η ένοπλη αντίσταση ήταν αναλογικά πολύ μικρότερη .
Η αισθητή μείωση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων πολιτών εξηγείται από το γεγονός ότι οι γραμμές του μετώπου έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί και η φύση της σύγκρουσης έχει αλλάξει.
«Οι πολίτες φεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και καταφεύγουν σε περιοχές που ελέγχονται σταθερά από κάποια πλευρά, είτε αυτή είναι η αντιπολίτευση, είτε οι Κούρδοι, ή το καθεστώς», εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Όπως πρόσθεσε, «οι πολίτες είναι συνεχώς σε κίνηση για να μην ξαναβρεθούν στη γραμμή του μετώπου και αναζητούν προσωρινό καταφύγιο σε περιοχές που θεωρούν ασφαλείς».
Πηγή: in.gr