to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:34 | 20.01.2023

Πολιτική

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πάνω από 20 οι επιβεβαιωμένοι στόχοι - Πάνω από 40 απόπειρες παρακολούθησης μέσω Predator

Για τουλάχιστον 20 στόχους στην Ελλάδα, οι οποίοι «πλευρίστηκαν» μέσω 40 sms-δολώματα, μιλάει η Αρχή σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Τέλλογλου-Τριανταφύλλου και το Inside Story.


Δεν πάει καιρός όμως που η κυβέρνηση επιχειρούσε να παρουσιάσει την υπόθεση Κουκάκη ως μεμονωμένο περιστατικό πίσω από το οποίο κρυβόταν κάποιος ιδιώτης και όχι η ίδια.Η έρευνα της Αρχής είναι ακόμη σε εξέλιξη, επομένως ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί. Με απλά λόγια, οι έλεγχοι πιστοποιούν ότι οι στόχοι του Predator στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους είκοσι.

Τι έχει βρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Inside Story, το σημαντικότερο ίσως από τα μέχρι τώρα ευρήματα του ελέγχου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προκύπτει από τις επίσημες απαντήσεις της σε ερωτήσεις του inside story, είναι ο εντοπισμός περίπου 40 γραπτών μηνυμάτων που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, τα οποία έχουν αποσταλεί σε «λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς» κινητών τηλεφώνων.

Το inside story απηύθυνε ερωτήματα στην ΑΠΔΠΧ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, μετά το πρόστιμο που επέβαλε στην Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator, για μη συνεργασία της εταιρείας με την Αρχή κατά τη διαδικασία ελέγχου της και κατόπιν δύο δημοσιευμάτων –στις εφημερίδες «Το Βήμα» στις 15 και στα «Νέα» στις 16/1 που αναφέρονταν σε «20 μηνύματα-δολώματα» που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο έρευνας της Αρχής.

Στις απαντήσεις της, η ΑΠΔΠΧ αναφέρει ότι «έως σήμερα η Αρχή έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες (σ.σ.: sms centers) στην Ελλάδα. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας –όπως έχει ήδη διαπιστωθεί– αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε ομόλογες εποπτικές αρχές». Ακόμη τονίζει ότι: «Έως σήμερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται» και πως αυτά «έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς». Άρα κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα sms-δόλωμα.

Τι γνωρίζουν τα sms centers

Πηγή με καλή γνώση της μεθοδολογίας που ακολουθείται σε τέτοιου είδους τεχνικούς ελέγχους, αναφέρει στο inside story, ότι εφόσον το μήνυμα-δόλωμα έχει αποσταλεί από ελληνικό sms center, τότε αυτός ή αυτοί που αγόρασαν την υπηρεσία με σκοπό να μολύνουν, έχουν δώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου και αριθμό πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας προκειμένου να ολοκληρώσουν την αγορά. Οι ελληνικές πλατφόρμες μαζικής αποστολής μηνυμάτων έχουν σύστημα 2FA, που σημαίνει ότι για να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία πρέπει να σταλεί πρώτα ένα sms με κωδικό επιβεβαίωσης στον πελάτη, ενώ η πληρωμή της υπηρεσίας δεν γίνεται ανώνυμα π.χ. με κρυπτονομίσματα, αλλά χρειάζεται τραπεζική κάρτα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ξηλώνεται το πουλόβερ της εκτροπής

Η Κουμουνδούρου συνεχίζει να κρατά ψηλά τους τόνους για το θέμα των παρακολουθήσεων, επανερχόμενη αυτή τη φορά μετά και τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως μέσω του ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μία μέρα μετά το αντισυνταγματικό μπλόκο της ΝΔ στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο για να μην ενημερώσει για τα ευρήματα των ερευνών του γύρω από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε πολιτικά πρόσωπα, αξιωματικούς και δημοσιογράφους, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει το σκοτεινό και βαθιά αντιδημοκρατικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα από το insidestory.gr η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει επισήμως επιβεβαιώσει πως ταυτοποίησε τουλάχιστον 20 πρόσωπα που «μολύνθηκαν» με το κακόβουλο λογισμικό Predator και παρακολουθούνταν από το παρακρατικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πουλόβερ της εκτροπής του κ. Μητσοτάκη ξηλώνεται κάθε μέρα. Όσες χυδαίες απόπειρες συγκάλυψης και αν επιχειρήσει, όσο και αν κάνει κουρέλι ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα, δεν πρόκειται να διασωθεί. Θέλει δε θέλει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα καταφέρει να φιμώσει την ΑΔΑΕ. Η αλήθεια του καθεστώτος του θα αποκαλυφθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)