to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:32 | 07.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Πάνω από 19.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί

Εν έτει 2012, δύσκολα θα περίμενε κανείς πως ένα απλό κρυολόγημα θα αποτελούσε βασική αιτία θανάτου. Εν έτει 2012, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ακόμα ότι θα υπήρχαν παιδιά που δεν εμβολιάζονται. Κι όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef -με αφορμή τον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης που διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ στις 10 Δεκεμβρίου- για την κατάσταση των εμβολιασμών των παιδιών στον κόσμο και στην Ελλάδα και με την ΕΡΤ, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά.


Εν έτει 2012, δύσκολα θα περίμενε κανείς πως ένα απλό κρυολόγημα θα αποτελούσε βασική αιτία θανάτου. Εν έτει 2012, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ακόμα ότι θα υπήρχαν παιδιά που δεν εμβολιάζονται. Κι όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef -με αφορμή τον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης που διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ στις 10 Δεκεμβρίου- για την κατάσταση των εμβολιασμών των παιδιών στον κόσμο και στην Ελλάδα και με την ΕΡΤ, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Περίπου 19.000 παιδιά κάτω των πέντε χρόνων πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, τα 2,5 εκατομμύρια από μόλις τρεις αιτίες: πνευμονία, διάρροια και ελονοσία...

 

22 εκατ. βρέφη χωρίς εμβολιασμούς, πάνω από το 70% ζει σε δέκα χώρες

Βέβαια, παγκοσμίως τα τελευταία 35 χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, τα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού αυξήθηκαν σημαντικά. Από το αρνητικό ρεκόρ του 5% το 1974, πλέον εμβολιάζεται κανονικά το 83% με άμεσο αποτέλεσμα να σώζονται 2 έως 3 εκατομμύρια παιδιά από βέβαιο θάνατο. Ωστόσο, το 2011 περίπου 21,4 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο, δεν έλαβαν βασικούς τακτικούς εμβολιασμούς (DTP3) και παραμένουν απροστάτευτα απέναντι στις ασθένειες. Πάνω από το 70% αυτών των παιδιών ζουν σε δέκα χώρες.

Στην Ελλάδα, η κρίση για την ώρα δεν έχει διαφοροποιήσει όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με την "Εθνική Μελέτη Εμβολιασμού στην Ελλάδα 2012" το επίπεδο εμβολιασμού στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και λόγω αύξησης του αριθμού των φτωχών και των ανασφάλιστων οικογενειών, υπάρχει προβληματισμός από το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 65-70% των εμβολιασμών γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

 

Οι δήμοι θα καταγράψουν τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, Κώστας Σπυρόπουλος, ο καθηγητής και παιδίατρος-επιδημιολόγος, Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι δήμοι όλης της χώρας θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Unicef για την εξασφάλιση των παιδικών εμβολιασμών παιδιών ευπαθών ομάδων στη χώρα μας με την πλήρη καταγραφή αυτών των αναγκών. Οι δήμοι, είπε ο κ.Ασκούνης, θα συμβάλλουν στην καταγραφή των αναγκών σε εμβόλια "ώστε σε κανένα παιδί να μην λείψει ο εμβολιασμός". "Η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει, με όλα τα μέσα που διαθέτει, στην αναχαίτιση της εμπορευματοποίησης της φτώχειας αφενός και αφετέρου στη διεύρυνση της "ομπρέλας" αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής", πρόσθεσε.

 

Μουσικό πρόγραμμα και δημοπρασία με Μυταρά και φανέλα της Μπαρτσελόνα

Την παράσταση όμως έκλεψαν μικροί μαθητές που έδωσαν το παρών. "Μάθε να μοιράζεσαι", ζήτησαν από τον καθένα μας και απηύθυναν κάλεσμα στον κόσμο για τον τηλεμαραθώνιο που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες στα στούντιο της ΕΤ-1 με απευθείας συνδέσεις με όλα τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ συνδέσεις θα γίνουν επίσης με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας όπου θα πραγματοποιείται εμβολιασμός παιδιών και με γνωστό εμπορικό κέντρο όπου γνωστοί καλλιτέχνες θα προσφέρουν αυτόγραφα έναντι ενός ευρώ για τον κουμπαρά της Unicef.

Κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου θα γίνει δημοπρασία για μια μεταξοτυπία του Μυταρά και μια μπλούζα της Μπαρτσελόνα με τις υπογραφές των παιχτών. Το τηλέφωνο δωρεών, που ισχύει μόνο για την ημέρα του τηλεμαραθωνίου: 2121211000. Δωρεές με SMS, από χθες έως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου με κενό μήνυμα στο 54234 και αυτόματη χρέωση 1,23 ευρώ (με το ΦΠΑ). Δωρεές γίνονται επίσης σε μια σειρά λογαριασμούς τραπεζών (πληροφορίες στο δικτυακό τόπο της Unicef, www.unicef.gr).


Πηγή: Αυγή 

tags: υγεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)