to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάνω από 100 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου στο κτίριο των «κόκκινων δανείων» της Πειραιώς

Ενώ, την ίδια ώρα, διακινούνται σενάρια από οικονομικές ιστοσελίδες για μεταφορά εργασιών και εργαζομένων της εν λόγω Διεύθυνσης σε άλλη εταιρεία (διαχείρισης «κόκκινων δανείων»), όπως επιχειρήθηκε να γίνει πριν περίπου ένα χρόνο με εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη φύλαξη της τράπεζας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά των 1.000 περίπου εργαζομένων


Για καταγραφή πάνω από 100 εργαζομένων εκτός ωραρίου κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με έλεγγχο του Σ.ΕΠ.Ε.,την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, κατόπιν αιτήματος και παρουσία του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), στο κτήριο της Λ. Μεσογείων 109 - 111, όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται και η Διεύθυνση Διαχείρισης κόκκινων δανείων της εν λόγω τράπεζας.

Απομένει η ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας και η έκδοση του τελικού πορίσματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) για να μάθουμε το μέγεθος της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων στη μεγαλύτερη υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς.

Ασφαλώς, δεν αποτελεί «είδηση» η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στον τραπεζικό κλάδο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το τριήμερο «λουκέτο» που επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς της Βασιλίσσης Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, μετά από επαναλαμβανόμενα «κρούσματα» αδήλωτων υπερωριών. 

Όπως γράφαμε στο Left.gr, το «λουκέτο» αυτό είχε θορυβήσει την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην την τακτική της στα καταστήματα του δικτύου της τράπεζας, εκεί δηλαδή που εξυπηρετούνται οι πελάτες. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο σε άλλες υπηρεσίες, όπως αυτή των «κόκκινων δανείων» όπου, όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο, συνεχίζεται «κανονικά» η... παράδοση των απλήρωτων υπερωριών.

Μιλάμε, άλλωστε, για την τράπεζα στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο - «μαμούθ», ύψους 1.635.000 ευρώ, όταν στα τέλη Απριλίου του 2017 βεβαιώθηκαν περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας σε αντίστοιχο έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε.

Ανησυχία για τα σενάρια μεταφοράς των εργασιών των περίπου 1.000 εργαζόμενων σε άλλη εταιρεία

«Η ενέργειά μας αυτή έρχεται σε συνέχεια των πολλαπλών παρεμβάσεων για την προστασία του νόμιμου  ωραρίου εργασίας, δηλώνει στο Left.gr o πρόεδρος του σωματείου, Μ. Μπεμπένης, τονίζοντας ότι η επιλογή του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου δεν είναι τυχαία.

«Αποτελεί την απάντησή μας στα σενάρια που διακινούνται σταθερά το τελευταίο χρονικό διάστημα», τονίζει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες προκλήσεις.

Εννοεί τις φήμες για απόσχιση κλάδου και μεταφορά των περίπου 1.000 εργαζομένων σε εταιρείες ειδικού σκοπούμε άλλες συμβάσεις και δικαιώματα. 

Θυμίζουμε επίσης ότι, στα τέλη του 2017, η Τράπεζα Πειραιώς είχε επιχειρήσει και την απόσχιση του κλάδου των καθαριστριών και των φυλάκων (τη μεταφορά δηλαδή περίπου 130 εργαζομένων σε τρίτη εταιρεία), κάτι που δεν προχώρησε μεν, λόγω των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων, ωστόσο, εξαναγκάσε πολλούς από τους εργαζόμενους αυτούς (περίπου τους μισούς) να ακολουθήσουν το δρόμο της εθελούσιας εξόδου, φοβούμενοι για το μέλλον τους. 

Η εργολαβοποίηση στο «dna» των τραπεζών

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, όπως έχουμε αναλυτικά περιγράψει στον σχετικό Φάκελο του Left.gr, οι τράπεζες (και όχι μόνο), με το πρόσχημα του «έργου» δανείζονται προσωπικό από αυτού του είδους τις εταιρείες, ικανοποιώντας τον διακαή τους πόθο να απασχολούν εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε σωματείο, απολύονται πανεύκολα και ξαναπροσλαμβάνονται με χειρότερους όρους αν χρειασθεί. Επίσης, με τον τρόπο αυτό υπονομεύουν τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) αφού τις υπογράφουν μεν, δεν τις εφαρμόζουν όμως για το σύνολο του προσωπικού τους, καθώς δημιουργούν υπαλλήλους δύο και τριών ταχυτήτων, πιο εύκολα διαχειρίσιμους.

«Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η παρέμβασή μας αυτή αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς δράσεων, οι οποίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, στην περίπτωση που κάποιοι επιλέξουν να υλοποιήσουν σχέδια, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα», σημειώνει το σωματείο, επαναλαμβάνοντας: «Για ένα μόνο πράγμα μπορούμε να διαβεβαιώσουμε. Στην Τράπεζα Πειραιώς και από πλευράς των εργαζομένων δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν σύγχρονες "Ιφιγένειες"».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)