to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 10.01.2023

Πολιτισμός

«Όχι τσεκούρι στον πολιτισμό»: Δυναμική κινητοποίηση των καλλιτεχνών με φόντο τον κυβερνητικό εμπαιγμό

Οι άνθρωποι του πολιτισμού πραγματοποίησαν μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας - Η Κεραμέως αρνήθηκε να δει τους εκπροσώπους των σωματείων τους


(φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην εμμονή της κυβέρνησης να εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου, βρέθηκαν οι καλλιτέχνες οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Αρχικά, οι άνθρωποι του πολιτισμού καλούσαν σε συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 11:30 το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια, πραγματοποίησαν μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου προχώρησαν σε νέα συγκέντρωση με τη συμμετοχή και πολλών μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε να δει τους εκπροσώπους των σωματείων τους, παρά το γεγονός ότι γνώριζε για την κινητοποίηση. Όπως αναφέρει η Σία Αναγνωστοπούλου, η υπουργός Παιδείας προέβαλε ως επιχείρημα ότι δεν ήταν εκεί και δεν είχαν προγραμματίσει ραντεβού μαζί της.

Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής,

«ΖΗΤΑΜΕ εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Η πολιτεία ν’ αναγνωρίσει έμπρακτα ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων. Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η απουσία αντιστοίχισης των πτυχίων μας είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της».

Καλλιτέχνες πολιτισμός μαθητές

Υπό κατάληψη η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο Π.Δ 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-22), το οποίο εξισώνει τα διπλώματα των Δραματικών Σχολών, των Σχολών Χορού και Κινηματογράφου με Απολυτήρια Λυκείου, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας ανακοόνωσαν ότι το κτήριο, όπου στεγάζεται το διοικητικό τμήμα, η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, καθώς και το, εντός των εγκαταστάσεων της Δραματικής Σχολής, Θέατρο Μπάρι τελούν υπό κατάληψη από σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00.

«Το λυπηρό της υπόθεσης είναι πως το συγκεκριμένο Π.Δ ήρθε ως επιστέγασμα μιας συστηματικής υποτίμησης των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι δίχως αμοιβή πρόβες, καθώς και η υπάρχουσα οικονομική εκμετάλλευση, η οποία, πλέον, νομιμοποιείται και κρατικά είναι μόνο μερικές εκφάνσεις αυτής», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Τα αιτήματά τους:

• Άμεση απόσυρση του Π.Δ 85/2022.
• Καθιέρωση τετραετούς φοίτησης σε όλες τις δραματικές σχολές.
• Επαναφορά του τίτλου Π.Ε για τους απόφοιτους σχολών παραστατικών τεχνών και
μισθολογική κατάταξη τους στην κατηγορία Π.Ε
• Δημιουργία Δημόσιας Ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης παραστατικών τεχνών, στα πρότυπα
της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
• Αναγνώριση και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Το «τυράκι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια λυκείου και προσπαθεί να κατευνάσει την οργή τους κερδίζοντας χρόνο.

Μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώθηκε ότι «το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο».

Όμως ρίχνει ένα «τυράκι» στο τραπέζι καθώς ενημερώνει πως «συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου».

Τον εμπαιγμό των ανθρώπων του πολιτισμού στηλιτεύει η Σία Αναγνωστοπούλου

Σ. Αναγνωστοπούλου: Το βροντερό μήνυμα του καλλιτεχνικού κόσμου, απάντηση στην εξαπάτηση Μητσοτάκη

Αναλυτικά η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου:

«Την αίσθηση απαξίωσης που έχει -εδώ και τρεισήμισι χρόνια- εμπεδώσει πλέον ο κόσμος του σύγχρονου πολιτισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εισέπραξαν και σήμερα οι καλλιτέχνες από την Υπουργό Παιδείας.

Η κ. Κεραμέως αρνήθηκε να δει τους εκπροσώπους των σωματείων τους, παρά το γεγονός ότι γνώριζε για την κινητοποίηση και τη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι δεν ήταν εκεί και δεν είχαν προγραμματίσει ραντεβού μαζί της.

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου έδωσε τη βροντερή απάντηση στην εξαπάτηση που επιχείρησε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνει τη δέσμευση, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε στη συνάντηση που είχε με τα σωματεία, ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα καταργηθεί και θα αποκατασταθούν οι χρόνιες αδικίες απέναντι στον καλλιτεχνικό κόσμο».

Π. Σκουρολιάκος για τη σημερινή διαμαρτυρία καλλιτεχνών, εργαζομένων στον πολιτισμό και σπουδαστών

Καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στον πολιτισμό και σπουδαστές καλλιτεχνικών σπουδών στο δρόμο

Ο Πάνος Σκουρολιάκος βιάζεται πολύ | Liberal.gr

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, απαξιώνει τον Πολιτισμό, κυρίως όμως απαξιώνει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Αποκορύφωμα της πολιτικής της, το τελευταίο της "χτύπημα"; Η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τους Τίτλους Σπουδών των μαθητών που κάνουν καλλιτεχνικές σπουδές με αυτούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη σημερινή διαμαρτυρία ξεχωρίζουν οι μαθητές μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Με φρεσκάδα, ζωντάνια και ευρηματικότητα στα συνθήματα διαδήλωσαν την απαίτησή τους να τους σεβαστεί η Πολιτεία.

Με δήλωσή μου στις 23-12-2022 καλούσα την κυβέρνηση να αποσύρει το ΠΔ και να αρχίσει διάλογο που θα οδηγήσει σε διαβάθμιση τις καλλιτεχνικές σπουδές και με άρθρο μου στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής με θέμα: Καλλιτεχνική εκπαίδευση για πέταμα, παρουσίασα τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)