to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:40 | 18.11.2021

Πολιτική

«Πανικόβλητη» αντίδραση Κεραμέως για τα προσωπικά δεδομένα

Δικαστική απειλή και προς τον θεσμό που την ελέγχει για την τηλεκπαίδευση - Με Δελτίο Τύπου-παρωδία εξερράγη επειδή δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησε την Πέμπτη σε μία εντυπωσιακή επίδειξη του πώς αντιλαμβάνεται την «αριστεία» που τόσο προπαγανδίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πρακτικά στρεφόμενη κατά των θεσμών που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις επιλογές της.

Με δελτίο Τύπου, επιτίθεται στην ανεξάρτηση Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το γεγονός ότι τόλμησε να μην εκτελεί εντολές, αλλά να παραμείνει ανεξάρτητη στο θέμα της τηλεκπαίδευσης και της συνεργασίας με την CISCO για το γνωστό μας Webex που υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές εν μέσω πανδημίας. Πρακτικά, η κα Κεραμέως εξοργίζεται επειδή:

 • η καθ' ύλην αρμόδια Αρχή δεν ακολουθεί τη γραμμή του υπουργείου και σταμάτησε τον «διαρκή διάλογο»

 • η καθ' ύλην αρμόδια Αρχή «αφιερώνει 3 ολόκληρες σελίδες» στα μέτρα ενημέρωσης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν απολογείται επειδή κρίνει πως η ομάδα υποστήριξης σε επίπεδο σχολικής μονάδας δεν διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι εκπαιδευτικοί

 • η καθ' ύλην αρμόδια Αρχή τολμά να επιπλήττει το υπουργείο Παιδείας επειδή από τον Ιούνιο δεν συμμορφώθηκε με τις νέες υποχρεώσεις που θεσμοθετήθηκαν

 • η καθ΄ ύλην αρμόδια Αρχή δεν αρκείται στα περί διαφορετικής «δικής μας σύμβασης» με την CISCO, παρότι όπως λέει είναι απλώς «αμφίβολο» και όχι εξασφαλισμένο ότι προσωπικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες

 • μία ανεξάρτητη Αρχή επιλέγει η ίδια το αν και πότε συνεδριάζει για κάποιο θέμα

Το πλέον κραυγαλέο ωστόσο για το είδος της «αριστείας» που ηγείται της ελληνικής δημόσιας Παιδείας, είναι η απειλή, όπως έγινε και με τους εκπαιδευτικούς, προσφυγής στη Δικαιοσύνη! «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ασφαλώς σέβεται τις Αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών. Οι αποφάσεις, όμως, αυτές υπόκεινται σε δικαστική κρίση», διαλαλεί η κα Κεραμέως. Όπως φαίνεται, θα δούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα ακόμη αντιδημοκρατικό κρεσέντο να πηγαίνει στα δικαστήρια ακόμη και τις Ανεξάρτητες Αρχές που έχουν υποχρέωση να την ελέγχουν...

Είχε προηγηθεί την Τρίτη πενταπλό χαστούκι της Αρχής στην Κεραμέως για την τηλεκπαίδευση και ακολούθησε την Τετάρτη άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε την παραίτησή της.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας:

Εσφαλμένες παραδοχές στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση

Η Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) 50/2021 σχετικά με την τηλεκπαίδευση, η οποία παρασχέθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρά την πανδημία, εκπλήσσει λόγω των εσφαλμένων της παραδοχών, αλλά και λόγω της ξαφνικής αλλαγής πλεύσης εκ μέρους της Αρχής και παράκαμψης του διαρκούς διαλόγου της με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Η ΑΠΔΠΧ, με την 4/2020 γνωμοδότησή της, είχε κρίνει καταρχήν νόμιμη την τηλεκπαίδευση, προβαίνοντας σε κάποιες συστάσεις, τις οποίες υιοθέτησε το Υπουργείο εντός της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας. Έκτοτε, και ενώ το Υπουργείο βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Αρχή και παρείχε επιπλέον πληροφορίες που ζητήθηκαν, ουδέποτε επισημάνθηκαν αποκλίσεις από τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων, ούτε βεβαίως αναφέρθηκαν τα όσα μόλις επικαλέστηκε για πρώτη φορά η Αρχή για να αιτιολογήσει τη νέα απόφασή της.

Και ενώ δεν εφαρμόζεται πλέον η τηλεκπαίδευση και τα σχολεία μας έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, συγκαλείται περιέργως έκτακτη συνεδρίαση η οποία καταλήγει σε απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων:

1. Η Αρχή θεωρεί εσφαλμένα ότι η επεξεργασία δεδομένων που εφαρμόζεται στην τηλεκπαίδευση είναι αυτή που περιγράφεται στα Privacy data sheets της CISCO. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς το Υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης. Πέρα από αυτό, η ίδια η Αρχή αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων.

2. Η Αρχή αφιερώνει 3 ολόκληρες σελίδες για να περιγράψει τα μέτρα ενημέρωσης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι δημιουργία δύο δικτυακών τόπων και τηλεφωνικού κέντρου υποστήριξης, έκδοση εγκυκλίων, ανακοινώσεων και διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης (περιλαμβανομένου οδηγού του ΙΕΠ), αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για… παραβίαση των σχετικών διατάξεων περί ενημέρωσης. Υπογραμμίζεται  ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε επισημάνθηκε από την Αρχή οποιαδήποτε αστοχία σε σχέση με την ενημέρωση η οποία παρασχέθηκε μεσούσης της πανδημίας.

3. Η Αρχή αξιολογεί μόνο ορισμένα από τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο για την ενημέρωση  αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση/αιτιολόγηση, π.χ. δεν εξηγεί γιατί θεωρεί ότι η λειτουργία ομάδας υποστήριξης σε επίπεδο σχολικής μονάδας δεν διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι εκπαιδευτικοί.

4. Η Αρχή επιπλήττει το Υπουργείο Παιδείας για μη συμμόρφωση με νέες υποχρεώσεις που θεσμοθετήθηκαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο ενώ η σχολική χρονιά ολοκληρωνόταν και μαζί της και η τηλεκπαίδευση και ενώ η Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου είχε εκπονηθεί μήνες πριν!

Σημειωτέον, δε, ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γνωρίζουμε να έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε ζήτημα με την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ασφαλώς σέβεται τις Αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών. Οι αποφάσεις, όμως, αυτές υπόκεινται σε δικαστική κρίση.

Όσο για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάξια λόγου. Οι εμπνευστές της σπεύδουν να υιοθετήσουν ερμηνείες χωρίς αντίκρισμα, ενώ δεν διστάζουν και να παραποιήσουν πλήρως την ίδια την απόφαση της Αρχής, αναφέροντας ψευδώς ότι δήθεν στην απόφαση περιλαμβάνεται ότι, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, προσωπικά δεδομένα διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Πόσο πιο χαμηλά! Και μέσα στην απελπισία τους καταστροφολογούν όπως πάντα, πιστοί στο δόγμα του ΟΧΙ σε όλα. Κλείνουν τα σχολεία λόγω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στην τηλεκπαίδευση και τα παιδιά μας στο σκοτάδι. Ανοίγουν τα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στη δια ζώσης λειτουργία τους. Διορίζονται 16.200 εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει. Το Νέο Σχολείο γίνεται πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Χωρίς ποτέ να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και θετικό.

Η Παιδεία αλλάζει. Με τη στήριξη της κοινωνίας που απαιτεί το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Στο λαϊκισμό απαντάμε με υπευθυνότητα. Εργαζόμαστε, μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, δημιουργώντας το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)