to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 11.01.2019

Πολιτική

«Πανικός» της ΝΔ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας

Απομονώθηκε η ΝΔ στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, καθώς αποχώρησε με αποτέλεσμα όλα τα κόμματα να καταδικάσουν την στάση της - Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή


Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 9.30 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, σχετικά με τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed Martin.

Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να επανέλθει σε συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, να καταθέσει τα έγγραφα τα οποία του ζητήθηκαν από βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στην σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Πολιτικός πανικός στη ΝΔ

Πολιτικό πανικό καταλόγισε στη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σχολιάζοντας την αποχώρησή της από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, Εξωτερικών και Άμυνας και Εξοπλιστικών της Βουλής όπου συζητείται η τροπολογία του υπουργού Άμυνας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Παράλληλα την κατηγόρησε για διαρκή μόχλευση ανωμαλίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ έγινε ασθμένως δεκτή και από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τα υπόλοιπα κόμματα ενώ η πρόταση για κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε επίσης δεκτή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται η ΝΔ συνιστά προσβολή για το Σώμα αλλά και αυτοπροσβολή της ίδιας γιατί απέρριψε την διαδικασία που η ίδια είχε προτείνει»», τόνισε ο κ. Ξυδάκης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά την αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτικό πανικό κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων. Το μόνιμο σενάριο της για εκλογές δεν συνιστά πολιτική στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση, και ενόψει μάλιστα της ψήφισης κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, συνιστά διαρκή μόχλευση ανωμαλίας. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου παραμένουν στην διαδικασία, ζητούν έλεγχο και απαντήσεις στα ερωτήματα τους και θα συνεχιστεί κανονικά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Απαράδεκτη εργαλειοποίηση των εργασιών των Επιτροπών της Βουλής»

Για απαράδεκτη εργαλειοποίηση των εργασιών των Επιτροπών της Βουλής, η οποία γίνεται για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος. «Ξεπερνάει κάθε εσκαμμένο η στάση της ΝΔ, μεταπολιτευτικά. Την ενδιαφέρει μόνο η άγρα εντυπώσεων. Με τη σημερινή συμπεριφορά της, που είπε ότι είναι αντισυνταγματικός ένας υπουργός που δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του, θέλει να γελοιοποιήσει τις διαδικασίες, αλλά τελικά οδηγείται σε αυτογελοιοποίηση» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο Θ. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ). Πρόκειται ουσιαστικά για Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που αφορούν έστω την ΕΑΒ, αλλά δεν έπρεπε με τέτοιες διαδικασίες εξπρές να περάσει μια τέτοια τροπολογία. «Πράγματι κύριε υπουργέ έχετε πει ότι προτίθεσθε να παραιτηθείτε αν προχωρήσει κάτι. 'Αρα είναι απορία μου πως γίνεται, ενώ τελείτε υπό παραίτηση ,να φέρνετε τέτοια τροπολογία που αφορά 230 εκατομμύρια», είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημειώνοντας ότι υπήρχε χρόνος να γίνει αυτή η συζήτηση και τον Φεβρουάριο. Όμως, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση πρέπει να γίνει και κακώς έφυγε η ΝΔ.

«Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας», χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης εκ μέρους των ΑΝΕΛ την αποχώρηση της ΝΔ. Ανέφερε δε ότι με την παρουσία τους οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις επί της ουσίας καταδικάζουν την στάση αυτή. Ο κ. Κατσίκης, προσέθεσε ότι η ΝΔ αυτοπαγιδεύτηκε διότι μετά τις εξηγήσεις που σήμερα θα δοθούν στην Επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο να υποστηρίξει την ονομαστική ψηφοφορία την οποία προκάλεσε επί της τροπολογίας και για να μην αναγκαστεί να την αποσύρει αποχώρησε. 

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης μέφθηκε την Νέα Δημοκρατία για την «συμπεριφορά της» καθώς - όπως είπε - είναι το κόμμα που προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας στην Ολομέλεια και σήμερα αποχώρησε από την Επιτροπή. Να συνεχιστεί η διαδικασία στην Επιτροπή η οποία συζητεί την σύμβαση αναβάθμισης των F16 ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ o Θανάσης Παφίλης.


Π. Καμμένος: Αν οι εξηγήσεις που δίνονται στη συνεδρίαση δεν κριθούν επαρκείς, θα πάμε σε νομοσχέδιο αντί για τροπολογία

 Ανοιχτό το ενδεχόμενο άφησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, να αποσύρει την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed Martin, προκειμένου άμεσα να καταθέσει τις ίδιες διατάξεις ως νομοσχέδιο.

   «Θα μπορούσε να είναι νομοσχέδιο, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Δρίτσα. Είναι η τελική λύση αν εκτιμηθεί ότι δεν επαρκούν όλες εκείνες οι διευκρινίσεις που ζητούνται από τους βουλευτές και δίνονται σήμερα» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που συζητείται το θέμα. Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι καταθέτει το LOA (Letter of Acceptance) λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο μαζί με την τροπολογία και την υφιστάμενη συμφωνία, συγκροτεί το σώμα του νομοσχεδίου το οποίο θα ερχόταν αντί της τροπολογίας. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η σύμβαση πρέπει να περάσει άμεσα για να μην χαθούν τα χρήματα και να μην κλείσει η ΕΑΒ και γι' αυτό προκρίθηκε ως λύση η τροπολογία. 

   «Θα γίνει σήμερα ανάλυση των πάντων και τα άκρως απόρρητα στοιχεία θα δοθούν στη διάθεση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και αν δεν καλυφθούν οι βουλευτές τότε θα την αποσύρουμε και αναλαμβάνω την ευθύνη για ότι μέχρι τώρα έχει συζητηθεί. Διότι η συγκεκριμένη σύμβαση αν δεν περάσει άμεσα, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα θα χάσει 260 εκατ. δολάρια και η ΕΑΒ θα κλείσει» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι μέχρι τις 11 Μαρτίου πρέπει να κλείσει το όλο θέμα. Επιπλέον, επισήμανε ότι απαιτείται χρόνος, ώστε και η ΓΔΑΕ να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

   Το θέμα αυτό, δηλαδή αν χρειάζεται ή όχι νομοσχέδιο, θα συζητηθεί στη δεύτερη φάση της συνεδρίασης της επιτροπής εξοπλιστικών που ξεκίνησε ήδη και είναι κεκλεισμένων των θυρών. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έχει ζητήσει σήμερα να διατυπώσει γνώμη η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, «σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

   Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας για την ανάγκη να ψηφιστεί η τροπολογία, απευθύνθηκε στον Πάνο Καμμένο και τον ρώτησε: «Ισχύει η εντύπωσή μου ότι η ΕΑΒ δεν κλείνει αύριο, αν δεν επισπεύσουμε τις διαδικασίες; Μπορούν οι διαδικασίες να εξελιχθούν συνεπώς και ομαλώς;».

   Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Διονύσης Πλέσσας, είπε ότι «η συνολική ωφέλεια την οποία θα αντλήσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Αμυντική Ελληνική Βιομηχανία, εκτιμήθηκε από την Lockheed Martin, σε 263,7 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα 160 εκατομμύρια αφορούν σε εργασίες συμπαραγωγής και σε αυτά το Ελληνικό Δημόσιο δεν πληρώνει τίποτα επιπλέον.

   Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός και απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Lockheed Martin είπε: «Υπάρχει η εντύπωση ότι μπορούσαμε να επιδιώξουμε να μειώσουμε το τίμημα. Να πούμε, για παράδειγμα, ότι τα 260 εκατομμύρια, η ελληνική πλευρά δεν τα θέλει για την ΕΑΒ και αν θα μπορούσαμε να μειώσουμε το τίμημα για τα αεροσκάφη».

   «Το ερώτημα αυτό τέθηκε επανειλημμένα» είπε ο εκπρόσωπος της Lockheed και πρόσθεσε ότι τα 263,7 εκατομμύρια είναι όφελος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μειώνεται το τίμημα της LOA ούτε κατά ένα δολάριο» είπε ο κ. Πλέσσας και επισήμανε ότι την απάντηση αυτή την έχει δώσει και η αμερικανική κυβέρνηση.



Στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ζήτησαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων

  Τη στήριξη των κομμάτων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ζήτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν κληθεί στις Επιτροπές της Βουλής που συνεδριάζουν, ενόψει της ψηφοφορίας που εκκρεμεί για την τροπολογία αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16 και την εκπλήρωση υποχρεώσεων της Lockheed Martin. O ίδιος ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Διονύσης Πλέσσας, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ζήτησε την μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

   Ο Ζαχαρίας Γκίκας, πρόεδρος της ΕΑΒ, είπε ότι είναι σημαντικό να θωρακιστεί η αμυντική βιομηχανία. Ανέφερε ότι από το 2009 έχει να προσληφθεί προσωπικό και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν να κρατηθεί ζωντανή η ΕΑΒ. Ο κ. Γκίκας δεν παρέλειψε να περιγράψει ότι «ο υπουργός βιώνει μεγάλη αγωνία», να φτιαχτούν τα αεροσκάφη, να κρατηθεί η ΕΑΒ όρθια που έχει πολύ καλό όνομα, «αλλά δεν έχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να σηκώσει δουλειές από όλον τον κόσμο αν και μπορεί να ανταποκριθεί». Ως προς την τροπολογία είπε ότι «αφορά έργα ζωής για την ΕΑΒ, ότι αφορά έργα που θα την απογειώσουν».

   «Δεν μας επέλεξε τυχαία η Lockheed Martin. Έχουμε μεγάλη πίεση να κρατάμε υψηλά τα στάνταρτς», υποστήριξε ο κ. Γκίκας.

   Ο Δημήτρης Βάσσος, πρόεδρος του Σωματείου της ΕΑΒ, είπε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και συνεπώς αν η Βουλή ψηφίσει την τροπολογία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών είναι σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας. «Στην ΕΑΒ υπάρχουν εργαζόμενοι, η μεγαλύτερη αξία της ΕΑΒ είναι η ποιότητα των υπηρεσιών της που τη διασφαλίζουν οι εργαζόμενοί της. Οποιαδήποτε επένδυση γίνει στην ΕΑΒ θα την βοηθήσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί» είπε ο κ. Βάσσος και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στους εργαζόμενους της ΕΑΒ έχει επιβληθεί το ενιαίο μισθολόγιο που δεν αρμόζει σε εργαζόμενους μιας βαριάς βιομηχανίας.

   Ο Αναστάσιος Ροζόλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, επισήμανε ότι οι εταιρείες της ΕΑΒΙ είναι κυρίως κρατικές και σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζονται υποστήριξη για να επιβιώσουν. Τάχθηκε υπέρ της έννοιας Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στην ενίσχυση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών και υπογράμμισε ότι τροπολογία εξασφαλίζει σημαντικό έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ζητώντας να στηριχθούν όχι μόνο η ΕΑΒ αλλά και οι ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες που ζητούν ακόμη περισσότερο έργο.

   Ο Ευάγγελος Βερονικιάτης, εκπρόσωπος εταιρειών Αεροδιαστημικής και 'Αμυνας είπε ότι είναι καλή έννοια τα ΑΩ, δεν αρνήθηκε όμως ότι "η διαχείρισή τους είναι ένα άλλο θέμα". Ως προς την τροπολογία είπε ότι αναμφίβολα θα βοηθήσει την εγχώρια βιομηχανία. Είπε ακόμη ότι η ΕΑΒ είναι βασικός πυλώνας αλλά και οι υπόλοιπες ιδιωτικές βιομηχανίες πρέπει να λάβουν ένα κομμάτι της επένδυσης. 

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)