to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 20.09.2021

Πολιτική

Πανικός στη ΝΔ από το κοστολογημένο και προοδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου δεν περίμενε μια τόσο τεκμηριωμένη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ κατέδειξε πως το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης υπερ της κοινωνίας είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο


Ο πανικός του επικοινωνιακού κέντρου της ΝΔ φάνηκε αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο το απόγευμα όπου οργανωμένα προφίλ, πριν ακόμα ξεκινήσει να μιλάει ο Αλ. Τσίπρας, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα παροχωλογίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τη σκυτάλλη πήραν οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι οι οποίοι ρώτησαν επίμονα τον Αλ. Τσίπρα σχετικά με τη κοστολόγηση του προγράμματος ποντάροντας σε κάποιο στραβοπάτημα του.

Βεβαίως υιοθετώντας τα ρητορικά σχήματα της κυβέρνησης για τη μεσαία τάξη, τη φορολόγηση και την εργασία το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκθέσουν την ατζέντα συγκεκριμένων συγκροτημάτων και την αραγή συμμαχία τους με την επιτελική ομάδα Μητσοτάκη.

Πέρα από τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη πολύωρη και μεστή συνέντευξη του, κύκλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν πως όλες οι δέσμες μέτρων που έχουν καταθέσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την υγεία, την εργασία, τη στήριξη της οικονομίας ήταν και είναι κοστολογημένα.

Συγκεκριμένα εάν εντός του 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλάμβανε την εξουσία, σε ένα υπαρκτό σενάριο εκλογικής αναμέτρησης, το συνολικό κόστος είναι περίπου 5 δις ευρώ για το 2022. Επιπλέον από το 2023, οπότε και παύουν τα έκτακτα μέτρα, το δημοσιονομικό κόστος τους μειώνεται.

Μάλιστα αυτή η διάσταση ρεαλισμού του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται πως αποτέλεσε τη βασική αιτία ενόχλησης του Μαξίμου καθώς η ΝΔ φαίνεται πως προκρίνει ένα σενάριο πρόωρων εκλογών σε μια ύφεση της πανδημίας με βασικό δίλημμα το «Μητσοτάκης ή χάος».

Το κόστος των μόνιμων μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το κόστος για τα μόνιμα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας είναι περίπου 1,6 δις για το 2022. Συγκεκρειμένα 2 δις σε βάθος τετραετίας για το νέο ΕΣΥ που μεταφράζεται σε περίπου 500 εκ. για το 2022 και 740 εκ. σε βάθος τετραετίας για τα Πανεπιστήμια που αντιστοιχεί σε 186 εκ για το 2022.

Επιπλέον η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000€ και προοδευτικά μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως τις 65.000 θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία 400 εκ. και άλλα τόσα η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Τέλος το μέτρο για την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 100 εκ. ευρώ.

3,2 δις έκτακτα μέτρα για την ανόρθωση της κοινωνίας

Τα προσωρινά μέτρα που θα χρηματοδοτήσουν τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανακούφιση της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης θα έχουν κόστος 3,2 δις.

Συγκεκριμένα στο 1,7 δις ευρώ υπολογίζεται το κούρεμα χρεών πανδημίας και λίγο λιγότερο 1,5 δις θα στοιχίσει η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ενώ περίπου 100 εκ. ευρώ στοιχίζουν μέτρα μικρότερης κλίμακας αλλά άκρως απαραίτητα για τη συντρηπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όπως το: κοινωνικό τιμολόγιο για λογαριασμούς ΔΕΗ, η επέκταση επιδόματος θέρμανσης (30 εκ – αύξηση 50 %), το εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων και η ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος

Το πρόγραμμα δεν είναι πυροτέχνημα

Ας μη ξεχνάμε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μια όψιμη συρραφή μέτρων ανακούφισης θεμάτων που είναι στην επικαιρότητα αλλά μια συνεκτική οπτική προοδευτικής διακυβέρνησης που προετοίμαζε για καιρό και κατέληξε στο συνέδριο του.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή με τη λαϊκιστική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρώντας στάση ευθύνης και αρθρώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Ειδικά τους μήνες της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο φορές συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας, πρότεινε τον οτισμό Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, κατέθεσε το πρόγραμμα του για το ΕΣΥ, πρόσφερε στήριξη για αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και τον εμβολιασμό.

Πρακτικές που ούτε περνούσαν από το μυαλό της δεξιάς του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σπάσει ρεκορ αιτημάτων για εκλογές.

Τελικά αυτή η στάση καταδεικνύει αφενός την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και αφετέρου τις χαώδεις διαφορές πολιτικού πολιτισμού που τον χωρίζουν από τη δεξιά των «αρίστων» και του συστήματος Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)