to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 23.10.2013

Διεθνή

Πανικός με Μπάνκσι στη Νέα Υόρκη

Το έργο... «Get Banksy» (Συλλάβατε τον Μπάνκσι) διαδραματίζεται αυτόν τον μήνα στους δρόμους της Νέας Υόρκης όπου ο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι γράφει με σπρέι τη δική του ιστορία.


Μετά την Παλαιστίνη, τη Νέα Ορλεάνη και το Λονδίνο, ο Μπάνκσι προκαλεί υστερία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ όπου από τις αρχές του μήνα φιλοξενεί στους τοίχους της τα διάσημα έργα του.

Από τη μία οι θαυμαστές που θέλουν να δουν το πρόσωπο πίσω από τον φαντομά της street art και από την άλλη οι Αρχές της πόλης που δεν καλοβλέπουν τα πολιτικά μηνύματα του Μπάνκσι, έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικό πανδαιμόνιο.

Μάλιστα, δημοσίευμα της «New York Daily mail» θέλει τον Banksy να είναι καταζητούμενος, γεγονός που ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ολα ξεκίνησαν με το πρότζεκτ του Αγγλου καλλιτέχνη, «Better out Than In» (Καλύτερα έξω παρά μέσα), το οποίο βγάζει τους Νεοϋορκέζους από τα σπίτια τους που τρέχουν από τοίχο σε τοίχο για την Τέχνη.

" rel="lightbox-group1">Κάθε μέρα όλο και ένα καινούργιο «χτύπημα» του Μπάνκσι...ξεφυτρώνει στη Νέα Υόρκη
Κάθε μέρα όλο και ένα καινούργιο «χτύπημα» του Μπάνκσι...ξεφυτρώνει στη Νέα Υόρκη



Υστερα από «σήμα» που ανεβαίνει στην προσωπική του ιστοσελίδα για το ακριβές σημείο που βρίσκεται το νέο γκράφιτι, εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να δουν και να φωτογραφήσουν από κοντά τα έργα τέχνης με τον τρομερά προσωρινό χαρακτήρα που έχουν φτάσει να δημοπρατούνται έναντι 1,87 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης διέθεσε για μόλις 60 δολάρια υπογεγραμμένα έργα του στο κοινό, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη υστερία. Ομως, όπως φαίνεται, ο Μπάνκσι δεν «καταζητείται» μόνο από τους θαυμαστές του αλλά και από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ που έχει βάλει στο μάτι το πολιτικό γκράφιτι.

Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μανχάταν πως «το γκράφιτι καταστρέφει τις περιουσίες των ανθρώπων και είναι σημάδι παρακμής και ανομίας». Ο δισεκατομμυριούχος δήμαρχος, που κάθε χρόνο κάνει τεράστιες δωρεές σε ιδρύματα τέχνης, θεωρεί «πως υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη για τέχνη».

«Η καταστροφή ξένης περιουσίας δεν είναι ακριβώς ο ορισμός μου για την τέχνη. Μπορεί και να είναι τέχνη, όμως ο νόμος δεν το επιτρέπει», δήλωσε ο Μπλούμπεργκ αφήνοντας υπόνοιες πως πρόκειται να κυνηγήσει τον Μπάνκσι για βανδαλισμούς. Ωστόσο είναι βέβαιο πως ο καλλιτέχνης έχει την υποστήριξη των πολιτών της Νέας Υόρκης. Την περασμένη εβδομάδα ο μάνατζερ ενός κτιρίου στο οποίο ο Μπάνκσι άφησε τη σφραγίδα του, αρνήθηκε ένα εκατομμύριο δολάρια από συλλέκτη που ήθελε τον? τοίχο του και για να προστατέψει το έργο έβαλε γύρω του πλέξιγκλας.

Πηγή: ΈΘνος

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)