to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 20.08.2022

Πολιτική

Πανηγυρίζει με «ξένα κόλλυβα» ο Μητσοτάκης την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία - Τοξικότητα και ψεύδη στο διάγγελμα του

Εδώ και μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβεβαιώσει ότι από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η απόφαση για την έξοδο είχε ληφθεί τον Αύγουστο του 2018 και είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2022 με δεδομένη την επιτυχημένη ρύθμιση του δημόσιου χρέους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και την εξυγείανση των δημοσίων οικονομικών από τη καταστροφική εικόνα που τα παρέλαβε το 2015. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα του για την ημέρα θέλησε να ξαναγράψει την ιστορία παρουσιάζοντας το «άσπρο - μαύρο» και κάνοντας ένα προεκλογικού τύπου διάγγελμα επιχείρησε να μεταστρέψει τη πολιτική ατζέντα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.


«Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής για το ποιες πολιτικές δυνάμεις και ποιες πολιτικές προκάλεσαν αυτόν τον πόνο στους πολίτες. Να του υπενθυμίσουμε ότι πλην της περιόδου 2015-2019 ο ίδιος μετείχε στη κυβερνητική πλειοψηφία ως βουλευτής και στη κυβέρνηση ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Αντί λοιπόν να ενδύεται το ύφος τηλεοπτικού σχολιαστή θα περιμέναμε να κάνει την αυτοκριτική του για το πως και ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του συνήργησαν στη διόγκωση των ελλειμμάτων της οικονομίας, στην ευνοιοκρατία του πολιτικού συστήματος και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οδήγησαν στα μνημόνια.

Στο μήνημα του ο πρωθυπουργός μιλά για το τέλος όσων επιβλήθηκαν στο όνομα τους: «δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής 'Αμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας». Ξεχνά αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μνημονιακών φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, επιβλήθηκαν από κυβερνήσεις στις οποίες μετείχε ή στήριζε; Ξεχνά τις δηλώσεις στήριξη κορυφαίων σήμερα υπουργών του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις σκληρές πολιτικές που επιχείρησε να επιβάλλει για τις οποίες μέχρι και ο ίδιος ο πρώην Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας έκανε την αυτοκριτική του; Ξεχνά ότι το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε το 2011 και ότι μέχρι και σήμερα ο ίδιος είναι πιστός οπαδός της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας όπως έχει αποδείξει στις περιπτώσεις της ΔΕΗ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Ελληνικού;

«Τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ.» χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Χωρίς να κοκκινίζει ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στη διακυβέρνηση που το 2018 συμφώνησε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία για την οποία σήμερα πανηγυρίζει, που ρύθμισε το δημόσιο χρέος, παρέδωσε γεμάτα δημόσια ταμεία και το μαξιλάρι των 37 δις το οποίο και αξιοποίησε η κυβέρνηση του, αντί να μακαρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα του διέφυγε το δεδομένο πως μόλις το πρώτο εξάμηνο της θητείας του και προ πανδημίας επανέφερε σε αρνητικούς αριθμούς την ελληνική οικονομία.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στη κυβερνητική του θητεία και τα «επιτεύγματα» της, αναφορά με έντονο προεκλογικό χρώμα καθώς δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Αντίθετα το περιθώριο άσκησης πολιτικής σε πιο άνετο περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης το απέκτησε από αυτούς που καθυβρίζει.

Ο ίδιος δεν δίστασε μάλιστα να «μπλέξει» και τα γεγονότα στον Έβρο, μιλώντας για «μεταναστευτικές εισβολές», τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα γεγονότα της Marfin, την ελληνική διπλωματία που «ενισχύθηκε με δυναμικές πρωτοβουλίες» αλλά και τις επενδύσεις, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα», διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Ενώ δείγμα του Λουδοβίκειου ύφους του έδωσε στην αποστροφή του «όταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις» αναφερόμενος στον εαυτό του. «Το κράτος είμαι εγώ», λοιπόν, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη νοοτροπία που ανακαλύπτει οδυνηρά ο ελληνικός λαός καθημερινά μέσα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η Μητσοτάκης Α.Ε. ήρθε για να πάρει το κράτος ως λάφυρο για τις buisness με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα το «επιτελικό» της έργο έστησε έναν ολόκληρο παρακρατικό μηχανισμό στην ΕΥΠ και το Μαξίμου. 

Ο Πρωθυπουργός που είναι βυθισμένος στον βούρκο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα, παράγοντας περισσότερη τοξικότητα και επαναφέροντας την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων.

Είναι σαφές, ότι ο Κ. Μητσοτάκης, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσει την δημόσια συζήτηση, σε μία περίοδο, όπου όλα τα διεθνή μέσα ερευνούν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και η ακρίβεια θερίζει την κοινωνία.

Η συνέχεια της επιτήρησης

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η παρακολούθηση των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, έχουν ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.

Να θυμίσουμε ότι λίγο μετά την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας που θα έπρεπε να «γιορτάζεται» ως εθνική επιτυχία και όχι με διαγγέλματα διχασμού, ψεύδους και μίσους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέδωσε την χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, πρόσβαση στις αγορές, 10 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, με αίσθημα εθνικής ευθύνης και μακριά από μικροκομματικές λογικές «άδειων ταμείων».

«Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν σκληρό μάθημα» δηλώνει στο ΑΠΕ ο Π. Τζεντιλόνι

 Να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο

«Χάρη στις θυσίες και την αντοχή του λαού της και την αποφασιστικότητα των αρχών, η Ελλάδα κλείνει σήμερα ένα δύσκολο κεφάλαιο στη μακρόχρονη και περήφανη ιστορία της», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανακοινώνοντας την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

«Η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας εκπληρώσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της δεσμεύσεων που ανέλαβε στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ουσιαστικά βασικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της. Τα επιτεύγματά της είναι ακόμη πιο αξιέπαινα, δεδομένου ότι αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από δύο σοβαρά εξωτερικά σοκ: την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην επόμενη φάση της οικονομικής της ανάπτυξης και θα συνεργαστεί μαζί της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ορίζονται στο φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα σηματοδοτεί επίσης τη συμβολική κατάληξη της πιο δύσκολης περιόδου που έχει βιώσει η ζώνη του ευρώ. Η κρίση δημόσιου χρέους που καθόρισε τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν μια απότομη καμπύλη μάθησης για την Ένωσή μας. Η ισχυρή συλλογική μας απάντηση στην πανδημία έδειξε ότι η Ευρώπη είχε μάθει τα μαθήματα αυτής της κρίσης. Πρέπει να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη και ενότητα καθώς πλέουμε στα ταραγμένα νερά στα οποία εισέρχονται τώρα οι οικονομίες μας», καταλήγει η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)