to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:16 | 10.09.2017

Αθλητισμός

Πανηγυρική πρόκριση στους «8» του Ευρωμπάσκετ για την Εθνική Ελλάδος

Πανηγυρική πρόκριση στους «8» του Ευρωμπάσκετ 2017 πήρε η Εθνική Ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 77-64 της Λιθουανίας, στους «16» της διοργάνωσης, και απέκλεισε τη φιναλίστ του Ευρωμπάσκετ 2015


Αφήνοντας πίσω την κρίση, αλλά και τις κρίσεις και επικρίσεις, οι Έλληνες διεθνείς έπαιξαν σαν «ομάδα», στον νοκ άουτ αγώνα της φάσης των «16» με τη Λιθουανία, 77-64, και προκρίθηκαν στους «8» του Ευρωμπάσκετ!

Και οι δώδεκα παίκτες του Κώστα Μίσσα ήταν υπέροχοι στο Σινάν Ερντέμ! Με τον Παπαγιάννη να στέκεται εξαιρετικά απέναντι στον Βαλαντσιούνας (έμεινε στους 13 πόντους), τον Μπουρούση να είναι καθοριστικός στα 2 τελευταία δεκάλεπτα στη ρακέτα, τον Σλούκα να σημειώνει 21 πόντους, με δικό του σερί 11-0 (με 3 διαδοχικά τρίποντα στην 3η περίοδο), τον Θανάση Αντετοκούνμπο να σημειώνει το πιο κρίσιμο τρίποντο (59-68), όταν οι Λιθουανοί μείωσαν σε 59-63, 5:20 πριν τη λήξη! Καλάθης και Μάντζαρης πίεσαν ασφυκτικά τον μοναδικό κλασικό πλέι μέικερ της Λιθουανίας Καλνιέτις. Η εθνική έκανε στο παρκέ, όσα είχε σχεδιάσει και περιμένει να μάθει αν την ερχόμενη Τετάρτη (13/9) στο δρόμο προς τα ημιτελικά θα βρει την Κροατία ή τη Ρωσία. 

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 30-37, 48-61, 64-77

ΛΙΘΟΥΝΙΑ: Καλνιέτις 11 (1/6 τρίπ., 7 ασ.), Γιουσκεβίτσιους, Ματσιούλις 5 (1/5 τρίπ.), Γκετσεβίτσιους, Βαλαντσιούνας 13 (15 ριμπ.), Μοτιεγιούνας 1, Μιλάκνις, Γκριγκόνις 7 (1), Γκουντάιτις, Ουλανόβας 7 (1).

ΕΛΛΑΔΑ: Καλάθης 14 (2), Μπουρούσης 11 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Σλούκας 21 (5), Παππάς 3, Παπαγιάννης 4, Πρίντεζης 8 (1), Παπανικολάου 11 (1), Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Μπόγρης, Αντετοκούνμπο 5 (1).

Φωτογραφία του Kotsis Konstantinos.

Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η εθνική στην πρώτη φάση, μέχρι την επίτευξη του στόχου της πρόκρισης στην οκτάδα αναφέρθηκε ο Κώστας Μίσσας στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη νίκη επί της Λιθουανίας. «Συνεχίζουμε με υπερηφάνεια, αλλά και ηρεμία,» δήλωσε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, ενόψει της συνέχειας, είτε με Κροατία, είτε με Ρωσία, την ερχόμενη Τετάρτη (13/9).

«Ήταν ένα δύσκολο ματς απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Προετοιμαστήκαμε αγωνιστικά και ψυχολογικά. Το κλειδί ήταν η άμυνα και τα ριμπάουντ. Η Λιθουανία είχε μόλις έξι επιθετικά. Στην επίθεση χτυπήσαμε με πικ εν ρολ, είχαμε ηρεμία και πάνω από όλα το πιστέψαμε. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, στο γκρουπ δεν παίξαμε τόσο καλά, αλλά κερδίσαμε και πάμε για το δεύτερο νοκ άουτ. Συνεχίζουμε με υπερηφάνεια, αλλά με ηρεμία και γνωρίζοντας ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ο Κώστας Μίσσας.

Για τα υποτιμητικά σχόλια για τον ίδιο από τους Λιθουανούς ο ομοσπονδιακός τεχνικός είπε: «Είμαι υπερήφανος που ήμουν προπονητής στις γυναίκες. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να μην ξέρουν την πορεία μου, στις ομάδες της Α1 ή με τις μικρές εθνικές ομάδες. Ίσως μετά τη νίκη αυτή να πρέπει να αρχίσουν να διαβάζουν ιστορία».

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Λιθουανίας, Νταΐνιους Αντομάιτις ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκλεισμό: «Ως προπονητής, οφείλω να πάρω την ευθύνη για το γεγονός πως δεν κατάφερα να κρατήσω τους παίκτες μου απερίσπαστους από όλα όσα ακούγονταν. Μιλήσαμε, επαναλάβαμε ότι είναι μία έμπειρη ομάδα που ξέρει να παίζει τέτοιου είδους ματς. Ωστόσο, κάναμε πολλά λάθη σε άμυνα κι επίθεση. Επαναλήφθηκε το σενάριο του αγώνα με τη Γεωργία.

Οφείλω να πάρω την ευθύνη, γιατί όλοι όσοι βρίσκονταν γύρω από την ομάδα έβγαλαν πολλές κραυγές και έδωσαν περισσότερο κίνητρο στους Έλληνες. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω κανέναν από τους παίκτες μου».


Στην ολοκληρωτική εμφάνιση της Εθνικής Ανδρών, στάθηκε ο πρωταγωνιστής της αποψινής επιτυχίας, Κώστας Σλούκας, αμέσως μετά την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στους «8» του Ευρωμπάσκετ 2017, απέναντι στη Λιθουανία. Παράλληλα, ο Έλληνας γκαρντ χαρακτήρισε τη νίκη ως μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

«Κρατάμε την εμφάνιση, η οποία σ' όλα τα επίπεδα ήταν φανταστική. Ολοκληρωτική εμφάνιση», είπε αρχικά ο Σλούκας και πρόσθεσε: «Ξεκουραζόμαστε για λίγο και να παίξουμε ακόμα ένα τελικό. Η Λιθουανία είναι μία σπουδαία ομάδα, με δύο NBAer, αλλά αξίζαμε τη νίκη, αφού κάναμε φανταστική εμφάνιση. Χρειαζόμαστε την τύχη με το μέρος μας. Όλοι μαζί ενωμένοι συνεχίζουμε για κάτι καλό. Ελπίζω τα προηγούμενα χρόνια να μας έγινε πάτημα το πάθημα στα νοκ άουτ. Η ομάδα έχει ποιότητα, ταλέντο και το έδειξε σε μεγάλο βαθμό».

Μιλώντας στη συνέχεια στην κάμερα της ΕΡΤ, ο 27χρονος είπε: «Η χαρά σήμερα είναι απερίγραπτη. Είναι από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Η ομάδα έδειξε χαρακτήρα, έκλεισε τα αυτιά της και είμαστε πανάξια στους "8" του Eurobasket. Η Λιθουανία τερμάτισε στην κορυφή του άλλου ομίλου, αλλά εμείς ήμασταν φανταστικοί στην άμυνα. Η παρουσία όλων ήταν τρομερή, ειδικά στην άμυνα. Όλοι ήταν φανταστικοί, τρομεροί, έβαλαν από κάτι μικρό για να κερδίσουμε τη Λιθουανία. Είχαμε πει από την αρχή ότι θέλαμε να μπούμε στο γήπεδο και να παίξουμε δυνατά. Η άμυνά μας στο "πέντε εναντίον πέντε" ήταν εξαιρετική. Το παιχνίδι ήταν σχετικά ελεγχόμενο, με εξαίρεση ένα δίλεπτο. Η πραγματική Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στους "8". Πάμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, απέναντι σε μια πολύ δυνατή ομάδα που έρχεται.Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα. Σήμερα ένιωθα καλά. Όλοι έκαναν τρομερή δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Είμαστε πολύ δεμένοι, το έχω ξαναπεί. Θέλω να ελπίζω ότι έχουμε ακόμη κάτι. Δεν έχουμε ταβάνι».

Από την πλευρά του, ο πολύτιμος Γιάννης Μπουρούσης, είπε: «Δώσαμε ένα ζόρικο παιχνίδι, βγήκε το πλάνο που είχαμε ετοιμάσει και όλα τα παιδιά έδωσαν το κάτι παραπάνω. Μου βγήκαν κάποιες προσπάθειες, ήμουν πιστεύω καλύτερος από άλλες βραδιές και στην άμυνα και στην επίθεση. Εχουμε ακούσει πολλά, πρέπει να ξεκουραστούμε και να ετοιμαστούμε για τον επόμενο αγώνα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μετά από όσα έχουμε περάσει. Αν πάρουμε το ματς που έρχεται, θα έχουμε κάνει την αρχή για να επιστρέψει η Εθνική στην ελίτ της Ευρώπης».

Ο Γιώργος Πρίντεζης εξέφρασε τη χαρά του για την σπουδαία πρόκριση, τονίζοντας: «Συγχαρητήρια στην ομάδα. Μεγάλη νίκη απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα. Αυτή η ομάδα αξίζει να βρίσκεται στους 8. Είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα, όμως προετοιμαζόμαστε από αύριο για το επόμενο νοκ άουτ. Και στις χαρές και στις λύπες πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Στο πρώτο γύρο οι εμφανίσεις δεν ήταν όπως έπρεπε, αλλά έχουμε φιλότιμο και αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα».

Τέλος, ο Νικ Καλάθης, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Ήταν σπουδαία νίκη για εμάς. Πολύς κόσμος δεν μας πίστευε, όμως όλοι στα αποδυτήρια ξέραμε ότι έχουμε πιθανότητες για νίκη. Ο προπονητής είχε ένα πολύ καλό πλάνο και το ακολουθήσαμε. Έχουμε σπουδαία ομάδα και παίζουμε για πολλά χρόνια μαζί. Ο Κώστας (Σλούκας) έκανε εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο, όπως και ο Μπουρούσης, που ήταν ηγέτης. Στην άμυνα ήμασταν πολύ καλά και σταματήσαμε τους ψηλούς της Λιθουανίας. Τα καταφέραμε και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα σας δούμε μετά από νίκη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε μακριά αν παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε».

Αναφερόμενος στην ένταξη του Νικου Γκάλη στο Basketball Hall of Fame, αλλά και τα σχόλια κατά του Κώστα Μίσσα είπε: «Προφανώς ο Νίκος Γκάλης έβαλε το ελληνικό μπάσκετ στο Hall of Fame. Είναι τιμή για όλους. Αν παίζεις μπάσκετ, ξέρεις ποιος είναι ο Γκάλης. Όλοι το είδαν και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Δεν καταλαβαίναμε τι έλεγαν για τον προπονητή μας οι Λιθουανοί. Για εμάς ο κόουτς είναι άξιος σεβασμούς και καταλαβαίνεις ότι οι άλλοι δεν βλέπουν αυτά που βλέπουμε εμείς. Δεν μας νοιάζει τι λέει ο κόσμος για να είμαστε ειλικρινείς».


Συγχαρητήρια στην Εθνική:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)