to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 08.04.2022

Πολιτική

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Το καλοκαίρι αναμένεται η είσοδος σε τρία πανεπιστημιακά campus

Η κυβέρνηση βγάζει από το «κάδρο» τις σχολές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, διότι όπως υποστηρίζει εκεί είναι εύκολο να κληθεί η ΕΛΑΣ - Να παρακάμψει τους φοιτητές προσπαθεί η υπ. Παιδείας, τοποθετώντας ΟΠΠΙ και «τουρνικέ» στις εισόδους των ΑΕΙ εντός του καλοκαιριού


(φωτ. Άγγελος Καλοδούκας)

Το καλοκαίρι αναμένεται η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως η «Καθημερινή». Μάλιστα, το σχέδιο του υπ. Παιδείας φαίνεται πως είναι να τοποθετήσει μέλη της ΟΠΠΙ σε τρία πανεπιστημιακά κάμπους, σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ, προκείμένου να κάνουν περιπολίες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Καθημερινή, από τον σχεδιασμό «εξαιρούνται» οι σχολές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς «στα μεμονωμένα κτίρια των ΑΕΙ είναι εύκολο να κληθεί η ΕΛΑΣ».

Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός αυτός βγάζει από το κάδρο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ και το Πάντειο. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να ειβάλουν στο ΟΠΑ και να συλλαμβάνουν φοιτητές. 

ΟΠΠΙ και τουρνικέ μέσα στο καλοκαίρι

Το υπ. Παιδείας προσπαθεί να «μετριάσει» τις σφοδρές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην συγκρότηση και τοποθέτηση των ΟΠΠΙ τοποθετώντας την πανεπιστημιακή αστυνομία σε τρία πανεπιστημιακά κάμπους, παρόλο που οι φοιτητικοί σύλλογοι ήταν από την αρχή ξεκάθαρα ενάντια σε αυτό το μέτρο. Αυτό, μάλιστα, κατέστη σαφές και μέσω την προσφυγής στο ΣτΕ 10 συλλόγων επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων Φοιτητών, όπως και καθηγητών Πανεπιστημίων, προκειμένου να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για την συγκρότηση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τις ισχυρές αντιδράσεις τοποθετώντας τόσο τις ΟΠΠΙ όσο και τουρνικές στις εισόδουςτων ΑΕΙ μέσα στο καλοκαίρι, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ελεγχόμενη είσοδο και τα face controls στα πανεπιστήμια. 

Με πληροφορίες από: Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)