to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:14 | 24.03.2021

πηγή: alfavita.gr

Αθλητισμός

Πανελλήνιες 2021: Σπουδές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Πλήρης οδηγός για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων που θέλουν να σπουδάσουν στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού - Σε ποιες πόλεις λειτουργούν ΤΕΦΑΑ; - Που κυμαίνονται οι βάσεις εισαγωγής στις Πανελλήνιες εξετάσεις


Υπάρχουν συνολικά πέντε Τμήματα στην Ελλάδα στα οποία μπορούν να σπουδάσουν την επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα ΤΕΦΑΑ σε Αθήνα (ΕΚΠΑ) , Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ), Σέρρες (ΑΠΘ), Κομοτηνή (ΔΠΘ) και Τρίκαλα ( Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εισαγωγή σε όλα τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε υγειονομική εξέταση και σε πρακτικές δοκιμασίες (αθλήματα).

Σύμφωνα με την κατάταξη του υπουργείου Παιδείας τα ΤΕΦΑΑ εντάσσονται στις σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) στο Μηχανογραφικό Δελτίο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021.

Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές σε όλα τα ΤΕΦΑΑ είναι τετραετούς φοίτησης και οδηγούν σε πτυχίο, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, επιπέδου 6 (αντίστοιχο του Bachelor's Degree).

Επαγγελματική αποκατάσταση

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού εκπαιδεύονται σε ενιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν:

 • Στη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι έχουν επιπλέον πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
 • Στη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, στα γυμναστήρια, στους χώρους αναψυχής και στους αθλητικούς συλλόγους.
 • Στη διεύθυνση και εποπτεία γυμναστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων και ως σύμβουλοι ή συνεργάτες σε αθλητικούς οργανισμούς ή άλλους φορείς.

Στην συνέχεια παρουσιάζονται συνοπτικά τα Τμήματα και τα ΑΕΙ στα οποία λειτουργούν Σχολές και Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ ,πραγματεύεται τη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία όλων των εκφάνσεων της Κίνησης. Ενδιαφέρεται ολιστικά, αλλά εξετάζει λεπτομερειακά την Κίνηση του Ανθρωπίνου Σώματος.

Αποτελεί ένα γνωστικό αντικείμενο με διεπιστημονική προσέγγιση. Είναι μείγμα κλασικής και θετικής επιστήμης επιχρυσωμένη με κόκκους Τέχνης. Πρόκειται για την ψυχική, νοητική και βιολογική Αγωγή και Υγεία, όλων των ατόμων, μέσα από τη συμμετοχή στον αθλητικό Αγώνα. Παράγει Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Γυμναστές, Προπονητές και Αθλητικούς Επιστήμονες.

Η Σχολή και το ομώνυμο Τμήμα χορηγεί ενιαίο πτυχίο στην «Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού».

 Σπουδές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη)

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ιδρύθηκε το 1982 και από το 2013 ανήκει στη Σχολή  Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ.

Τα γνωστικά αντικείμενα διδάσκονται στους αθλητικούς χώρους, στο σχολείο, στα εργαστήρια και στις αίθουσες, ενώ οι φοιτητές/τριες αποκτούν γνώσεις κατάλληλες για εργασία στη φυσική αγωγή στο σχολείο και σε όλους τους χώρους της άθλησης, άσκησης, αθλητικής αναψυχής καθώς και φυσικής και κινητικής δραστηριοποίησης. 

Οι συστηματικές προσαρμογές των προγραμμάτων σπουδών φανερώνουν τη αποτελεσματική σύνδεση με τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την αθλητική αγορά εργασίας εκπληρώνοντας την αποστολή του τμήματος.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Σέρρες)

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το έτος 1985, ενώ οι πρώτοι φοιτητές του φοίτησαν στο ακαδημαϊκό έτος 1985-1986 και οι πρώτοι πτυχιούχοι του ορκίστηκαν τον Ιούλιο του 1989.

Το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην πόλη των Σερρών και εμφανίζει μια συνεχώς έντονη δυναμική στο χώρο της ανάπτυξης της αθλητικής επιστήμης με τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως συνεδρίων, σεμιναρίων, συμποσίων, συναντήσεων αθλητικών αγώνων, εκθέσεων κτλ. 

Το 2005 έγινε ανεξάρτητο τμήμα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Κομοτηνή)

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε το 1983.

Σκοπός του Τμήματος είναι η ανάπτυξη, προώθηση, διάδοση και εφαρμογή γνώσεων σχετικών με την άθληση, τον αγωνιστικό αθλητισμό, τη φυσική δραστηριότητα και την υγεία. Στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του Τμήματος ευδοκιμούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μαθησιακής διαδικασίας, της έρευνας, και της παροχής ερεθισμάτων και προκλήσεων, όπου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες ηγετικής δράσης, επικοινωνίας και ομαδικότητας.

Μέσα από το πρόγραμμα σπουδών επίσης το Τμήμα στοχεύει στη δημιουργία αποφοίτων ικανών να ανταποκριθούν με επαγγελματική ωριμότητα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται στον Ελλαδικό χώρο.

Επιμέρους σκοπό αποτελεί η προώθηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής όπου υιοθετούνται συνθήκες και συνήθειες υγιούς διαβίωσης καθώς ο φοιτητής έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δικές του φυσικές ικανότητες και αθλητικές δεξιότητες.

running.jpg

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τρίκαλα)

Το πρόσφατα διαμορφωμένο τετραετές πρόγραμμα του Τμήματος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καλλιεργεί την ανταγωνιστικότητα και ανταποκρίνεται με επάρκεια στις εθνικές και διεθνείς τάσεις που θέλουν απόφοιτους με περισσότερη εκπαίδευση και λιγότερη κατάρτιση.

Οι διαλέξεις τουλάχιστον 55 μαθημάτων έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ενώ πολλοί προπτυχιακοί φοιτητές εμπλέκονται σε διάφορες ερευνητικές εργασίες σε μία προσπάθεια εναρμόνισης με τις προϋποθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠ.

Το Τμήμα διαθέτει τέσσερα θεσμοθετημένα εργαστήρια τα οποία παράγουν το 90% των δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών και φιλοξενούν σχεδόν το 100% των διδακτορικών φοιτητών. Στο πλαίσιο διασφάλισης της αριστείας, τουλάχιστον ένα εργαστήριο έχει πιστοποιηθεί κατά ISO9001:2008, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα εργαστήρια.

Βάσεις 2020

Οι βάσεις εισαγωγής όπως διαμορφώθηκαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2020:

 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 17.450
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 17.116
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σέρρες): ΑΠΘ - 14.609
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Κομοτηνή): ΔΠΘ - 13.941
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τρίκαλα): Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - 15.666

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)