to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 01.07.2012

Πολιτική

Πανελλαδική Συντονιστική ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Μαζί με τη κοινωνία, για το επόμενο βήμα

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η πρώτη, μετά τις εκλογές, Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επιφορτισμένη με το καθήκον να αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να σχεδιάσει και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της αξιωματικής, πλέον, αντιπολίτευσης.


Μεγάλη ήταν η προσέλευση φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από όλη τη χώρα, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με τη μνημονιακή διακυβέρνηση συνυπάρχουν με την ελπίδα που γέννησε η εκτόξευση του σχηματισμού της αριστεράς από το 4% πριν την 6η Μάη, στο 26,89% της 17ης Ιουνίου. Αποτέλεσμα το οποίο αξιολογήθηκε ως ιστορικής σημασίας, αφού επαναφέρει την αριστερά στο κέντρο των εξελίξεων και της ελπίδας των λαών, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και των υπολοίπων της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που κλονίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο, λόγω των αδιέξοδων και σκληρών πολιτικών λιτότητας και του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου δόγματος  που τις παράγει.

Θετικό κλίμα λοιπόν, ενθουσιασμός και συμμετοχή, αλλά με αρκετό προβληματισμό και συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, η οποία πέφτει πλέον στους ώμους της αριστεράς. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα στα οποία καλούταν να απαντήσει η Πανελλαδική Συντονιστική. Από τη μορφή που θα πρέπει να αποκτήσει ο φορέας της αριστεράς και τα βήματα που θα τον οδηγήσουν εκεί, στη χάραξη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής και από εκεί στην οργάνωση και διαμόρφωση των εργαλείων αντίστασης της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας και των κινημάτων απέναντι στη συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Όπως είχε διαφανεί και από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, και αποκρυσταλλώθηκε στην τελική απόφαση, βασικό συστατικό της επόμενης μέρας θα αποτελέσουν τα κοινωνικά κινήματα και η συμμετοχή των πολιτών, οι λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών και τα δίκτυα αλληλεγγύης: "Να μετατρέψουμε αυτή την ευρεία εκλογική και πολιτική στήριξη προς την αριστερά, σε ενεργή κοινωνική και πολιτική στάση. Χρειάζεται να στήσουμε ακόμα πιο ισχυρά και ακόμα πιο οργανωμένα δίκτυα αντίστασης και αλληλεγγύης. Να δημιουργήσουμε υποδείγματα κοινωνικής δράσης απέναντι στην κρίση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτός ο προσανατολισμός καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε έναν μαζικό, ενιαίο, δημοκρατικό, αριστερό και ριζοσπαστικό πολιτικό φορέα, αφού το πρώτο βήμα που αποφασίστηκε είναι η διενέργεια, αλλά και η δημιουργία όπου δεν υπάρχουν, ανοιχτών λαϊκών συνελεύσεων γειτονιάς του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να αποτελέσουν τους μελλοντικούς πυρήνες του εγχειρήματος. Πυρήνες αντίστασης, συμμετοχής και παραγωγής πολιτικής, οι οποίοι θα διασφαλίζουν και θα διευρύνουν την γείωση του πολιτικού σχηματισμού με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Θα ακολουθήσει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του σχήματος το φθινόπωρο, όπου και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κόμματος της αριστεράς. "Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρέπει να είναι μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία. Να ενισχύει όχι μόνο τα πολιτικά, αλλά και τα κινηματικά μας χαρακτηριστικά", είπε ο Αλέξης Τσίπρας "δείχνοντας" τον παραπάνω δρόμο.

Με τις προσδοκίες του κόσμου της αριστεράς, και όχι μόνο, αυξημένες και την άμμο στην κλεψύδρα του χρόνου για τον ελληνικό λαό και τις αντοχές του, να λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η μετεξέλιξή του κρίνεται από όλους αναγκαία και ο λαϊκός παράγοντας με τη συμμετοχή του είναι ο μόνος που μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτή θα συμβεί προς την αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη δυνατή κατεύθυνση, για τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της κοινωνίας.


Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πιο αναλυτικά, όταν γραφτεί το τελικό κείμενο.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)