to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 22.07.2021

Πολιτική

Πανελλαδική κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενάντια στο κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων

Κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ενάντια στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε όλη την χώρα, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων περιοχών, καταδικάζοντάς τις σε οικονομικό μαρασμό και άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.


Με διαμαρτυρίες ενάντια στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που ήδη ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία ταυτόχρονα πλήτει τα δικαιώματα των τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι ήδη απομακρύνονται ή έρχονται αντιμέτωποι με δυσμενή μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.

Μερικά στιγμιότυπα από τις κινητοποιήσεις

Κοζάνη: Εκλεισε ένα από τα τρία καταστήματα, κλείνουν άμεσα το κατάστημα στα Σέρβια και το ένα από τα δύο στην Πτολεμαΐδα

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Κώστας Πασσαλίδης και κλιμάκια αποτελούμενα από μέλη της Ν.Ε., της Ο.Μ. Κοζάνης και της Ο.Μ. Σερβίων επισκέφθηκαν τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κοζάνη και τα Σέρβια, αντίστοιχα.

Όπως σημειώνουν:

«Η περιοδεία έγινε με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ενάντια στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε όλη την χώρα, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων περιοχών, καταδικάζοντάς τις σε οικονομικό μαρασμό και άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.

Παράλληλα θα πλήξει τα δικαιώματα των τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι ήδη απομακρύνονται ή τίθενται σε δυσμενή μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.

‘Ήδη, στην Κοζάνη έκλεισε το ένα από τα τρία καταστήματα, με δέκα από τους δεκαπέντε υπαλλήλους να απολύονται ή να βγαίνουν σε εθελουσία, ενώ κλείνουν άμεσα, το κατάστημα στα Σέρβια και το ένα από τα δύο καταστήματα στην Πτολεμαΐδα. Για τις εξελίξεις αυτές, έχει ήδη κατατεθεί κοινοβουλευτική ερώτηση από την κ. Βέττα, ώστε να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.

H Νέα Δημοκρατία, εγκλωβισμένη ανάμεσα στα υπέρογκα και διαρκώς αυξανόμενα κομματικά χρέη που φτάνουν τα 340 εκ. ευρώ, αλλά και στις ιδεοληψίες της που την αποτρέπουν από το να ασκήσει υπεύθυνη κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, δεν προβαίνει σε καμία κίνηση για την διατήρηση των τραπεζικών καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, δε, που στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί 1 τραπεζοϋπάλληλος στους 185 πολίτες, στην χώρα μας η αναλογία είναι 1 στους 292, ενώ παράλληλα, δεν ξεχνάμε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν στηρίξει, με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, δηλαδή με δημόσιο χρήμα, τους τραπεζικούς ομίλους. 

Το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων στην Π.Ε. Κοζάνης θα είναι ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην περιοχή, έπειτα από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, το μαρασμό των υποδομών και τη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Λέμε όχι στο κλείσιμο των τραπεζών στην περιοχή και καλούμε την κυβέρνηση και τους τραπεζικούς ομίλους, να σταματήσουν άμεσα τα σχέδια τους και να στηρίξουν έμπρακτα τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης».

Σ. Βαρδάκη: Πρακτικές ασυδοσίας και αναλγησίας εις βάρος εργαζομένων και πολιτών από τις τράπεζες

Με αφορμή την πανελλαδική ημέρα δράσης από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ενάντια στη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών και τη ραγδαία κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζει:

«Αν και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, και μάλιστα τρεις φορές, οι πρακτικές που ακολουθούν απέναντι στους εργαζομένους τους, στις επιχειρήσεις, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο είναι απαράδεκτες. επιδεικνύοντας πλήρη απουσία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων τους: Βιάννος, Κρουσώνας, Πύργος, ΠΑΓΝΗ και ακολουθεί το Ασήμι Δήμου Γόρτυνας στον νομό Ηρακλείου.

Σε αυτές τις περιοχές υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σταμάτησαν την λειτουργία τους, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους, ιδίως στον αγροτικό πληθυσμό, που μέσω των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων διεκπεραίωναν συγκεκριμένες συναλλαγές με ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ, αλλά και στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι προτιμούν τις συναλλαγές με φυσική παρουσία, καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας.

Πολλά περισσότερα υποκαταστήματα πρόκειται να κλείσουν το επόμενο διάστημα, με πρόσχημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αγνοώντας ότι αυτή η πρακτική οδηγεί ακριτικές και νησιωτικές περιοχές σε οικονομικό μαρασμό, δημιουργεί προβλήματα σε παραγωγικούς και τοπικούς φορείς της οικονομίας, αλλά και στους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην "εξαναγκαστική" εθελούσια έξοδο και την απόλυση!

Για την περιοχή μας, το Νομό Ηρακλείου έχουμε παρέμβει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα υποκαταστήματα της Βιάννου, του Κρουσώνα, του Πύργου,, στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και στο Ασήμι. Η κυβέρνηση κωφεύει και αφήνει το θέμα στις Διοικήσεις των Τραπεζών, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανισότητες που παράγει αυτή η πρακτική και τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες».

Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)