to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 01.11.2018

Κοινωνία

Πανελλαδική απεργία στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε η ΓΣΕΕ

Η απόφαση πάρθηκε την Πέμπτη 1/11, παρ' ότι η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και το ΕΚΑ είχαν προκηρύξει εδώ και μέρες απεργία για τις 14 Νοέμβρη


(φωτογραφία αρχείου)

Η Oλομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συνεδρίασε τελικά την Πέμπτη 1/11, με αφορμή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «την επικείμενη ψήφιση ενός ακόμη άδικου προϋπολογισμού, που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

Η Διοίκηση της Συνομοσπονδίας έλαβε απόφαση κήρυξης 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, «ημερομηνία που με σαφήνεια αναδεικνύει την αυτόνομη και ακηδεμόνευτη στρατηγική των 146 δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων – μελών μας – έναντι κομματικών, εργοδοτικών και κυβερνητικών παρεμβάσεων, αλλά και ως αναγκαιότητα προσδιοριζόμενη από τις εξελίξεις σε οικονομικοπολιτικό επίπεδο».

Ειδικότερα, στην προμετωπίδα του αγώνα της ΓΣΕΕ «βρίσκονται τα ζητήματα της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751€, της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και όλων των κοινωνικών μέτρων των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας».

Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις συνδικάτων και σωματείων για απεργία στις 14 του μήνα (ΕΔΩ το προηγούμενο δημοσίευμα του Left.gr).

Τις επόμενες ημέρες, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ομοσπονδίες και σωματεία αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Το ίδιο θα κάνει και το ΠΑΜΕ (ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα συνδικάτα που αναφέρονται στο ΠΑΜΕ θα συνεδριάσουν εκ νέου), το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, κατηγορώντας τη Συνομοσπονδία ότι «σαμποτάρει το απεργιακό μέτωπο, που ήδη σχηματίστηκε τις προηγούμενες μέρες, με τις απεργιακές αποφάσεις 18 Εργατικών Κέντρων (όπως το ΕΚΑ, το μεγαλύτερο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά), 12 ομοσπονδιών και 212 σωματείων, καθώς και της ΑΔΕΔΥ».

(φωτογραφία: 902.gr)

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, καλεί «όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς επίσης και τις οργανώσεις που απαρτίζουν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (sic), να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και στις 28 Νοεμβρίου να συμπορευτούμε  απέναντι στις πολιτικές που ισοπεδώνουν κοινωνία και οικονομία».

Θυμίζουμε ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική για την «κοινωνική συμμαχία» με εργοδοτικούς φορείς, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η «Πανεθνική Ημέρα Δράσης», στις 30 Μαΐου, που κατέληξε σε μία κινητοποίηση χωρίς μαζικότητα και με ασαφές, από ταξικής και πολιτικής σκοπιάς, πρόσημο. Ως εκ τούτου, η ΑΔΕΔΥ, εκτιμάται ότι θα κρατήσει στο εξής αποστάσεις από την προαναφερθείσα πρωτοβουλία που αναμένεται να είναι θνησιγενής. 

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), με απόφαση της Διοίκησής της, προκήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018. «Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών, μετά από επιταγή των δανειστών και των μεγαλοεργοδοτών», τονίζει η ΟΙΥΕ σημειώνοντας ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας θα συνεχιστεί διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά.

Την ημέρα της απεργίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση το μεσημέρι στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, όπως έχει συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. 

Διαδηλώσεις στο πλαίσιο της διακλαδικής απεργίας

Εν τω μεταξύ, πορείες στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 1/11 εργατικά σωματεία, στο πλαίσιο 24ωρης διακλαδικής απεργίας που είχαν κηρύξει, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

(φωτογραφία: pandiera.gr)

Οι διαδηλωτές με κεντρικό σύνθημα «η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Χαυτεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τον ΣΕΒ και τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κάνοντας μια στάση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και κατέληξαν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

(φωτογραφία: pandiera.gr)

Όπως ανέφεραν στο κάλεσμά τους, «τα σωματεία διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά μισθών-ημερομισθίων στα επίπεδα των συμβάσεων πριν τα μνημόνια, κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τον ΟΜΕΔ, επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, μείωση του χρόνου εργασίας». 

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)