to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αύριο, Τετάρτη, η απεργία της ΑΔΕΔΥ - Στις 28 Νοεμβρίου οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων του ιδ. τομέα

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά η ΑΔΕΔΥ αύριο, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και διοργανώνει συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος - Για τις 28 Νοέμβρη μετατέθηκε το κάλεσμα τόσο του ΠΑΜΕ όσο και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), μετά την πρόσφατη απόφαση, την οποία φαίνεται ότι αναγκάστηκε να λάβει η ΓΣΕΕ, για 24ωρη πανελλαδική απεργία στον ιδιωτικό τομέα στη συγκεκριμένη ημερομηνία


Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αύριο, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και διοργανώνει συγκέντρωση στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκονται μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων (αναλυτικά εδώ η ανακοίνωση). 

Από τον ιδιωτικό τομέα, στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι οικοδόμοι, το σωματείο μισθωτών τεχνικών, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία (ΟΣΝΙΕ), οι μηχανικοί Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ) κ.α.

Σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν τα σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ ενώ, στις 11 το πρωί της Τετάρτης, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια πρωτοβάθμια σωματεία καλώντας «όλες τις ταξικές δυνάμειςνα βάλουν ένα αποφασιστικό "στοπ" στον εκφυλισμό απομονώνοντας τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό» (διαβάστε όλα τα καλέσματα στα συλλαλητήρια της Τετάρτης).

Αναλυτικά, το πρόσφατο δημοσίευμα του Left.gr για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου:

Κινητή εορτή θυμίζει η απεργιακή κινητοποίηση (των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα) του Νοεμβρίου: οι αρχικές αποφάσεις του ΕΚΑ καθώς και Ομοσπονδιών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, για απεργία στις 14 Νοεμβρίου, άλλαξαν, αναγκαστικά, μετά την προκήρυξη απεργίας για τις 28 του μήνα από τη ΓΣΕΕ

Η Συνομοσπονδία φαίνεται ότι σύρθηκε στην απόφαση για απεργία εντός του Νοεμβρίου, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΕΚΑ, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις καθώς, καλούσε τη ΓΣΕΕ είτε να «ακολουθήσει» το κάλεσμα για τις 14 Νοεμβρίου, είτε να κηρύξει απεργία σε άλλη ημερομηνία εντός του ίδιου, όμως, μήνα.

Το ΕΚΑ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του για τη συνεδρίαση της 5ης Νομεβρίου, «αποφάσισε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη, ενιαία και ενωτική Πανελλαδική, Πανεργατική Απεργία, αντί για τις 14 Νοέμβρη, να συμμετάσχει στην απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, ώστε να απεργήσουν και οι δεκάδες χιλιάδες των εργαζομένων ανά την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, η ΑΔΕΔΥ θα τηρήσει την αρχική της απόφαση για απεργία στις 14 Νοεμβρίου (και συγκέντρωση στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος), ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις και ορισμένες ομοσπονδίες που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ (το βάρος όμως θα πέσει στο συλλαλητήριο της 28ης Νοεμβρίου), το οποίο κατηγορεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για διασπαστική στάση.

Τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. ζητεί η ΓΣΕΕ!

Παράλληλα, αντιδράσεις στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος, τροφοδοτεί η πρωτοφανής απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να διαφυλαχθούν οι εκλογικές διαδικασίες στα συνδικάτα.

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία η συνδρομή της αστυνομίας κρίνεται αναγκαία «εξαιτίας των αλλεπάλληλων παρεμποδίσεων εκλογικών διαδικασιών και  τραμπούκικων ενεργειών, το προηγούμενο διάστημα, σε σωματεία Τροφίμων, η συνδρομΙδιωτικών Υπαλλήλων και στα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Τρικάλων, Φλώρινας, Κατερίνης, Κοζάνης, οργανώσεων μελών της ΓΣΕΕ, από μεταφερόμενα στελέχη του ΠΑΜΕ (αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές) στους οποίους ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις».

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα», κάνει λόγο για «ξετσίπωτο κυβερνητικό συνδικαλισμό» και καλεί τους εργαζόμενους «να τους διώξουν (σ.σ.: όσους εκπροσωπούν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ) από τα συνδικάτα».

Το παραπάνω ζήτημα προκαλεί προβληματισμό καθώς φέρνει στην επιφάνεια χρόνιες παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος, σε μία περίοδο που οι οργανωμένες του δυνάμεις οφείλουν να παίξουν προωθητικό ρόλο στο νέο πεδίο δυνατοτήτων που ανοίγεται, με την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των συνδικάτων βρίσκεται και η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, με φόντο την κυβερνητική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης σε βάρος των νέων εργαζομένων (του “υποκατώτατου” μισθού για τους κάτω των 25 ετών).

Παράλληλα, τα συνδικάτα θέτουν στο επίκεντρο η ανάγκη κατάργησης της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει τον ορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική παρέμβαση και όχι μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ΓΣΕΕ, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε πρόσφατα, καλεί «όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς επίσης και τις οργανώσεις που απαρτίζουν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (sic), να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και στις 28 Νοεμβρίου να συμπορευτούμε  απέναντι στις πολιτικές που ισοπεδώνουν κοινωνία και οικονομία».

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική για την «κοινωνική συμμαχία» με εργοδοτικούς φορείς, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η «Πανεθνική Ημέρα Δράσης», στις 30 Μαΐου, που κατέληξε σε μία κινητοποίηση χωρίς μαζικότητα και με ασαφές, από ταξικής και πολιτικής σκοπιάς, πρόσημο. Ως εκ τούτου, η ΑΔΕΔΥ, εκτιμάται ότι θα κρατήσει στο εξής αποστάσεις από την προαναφερθείσα πρωτοβουλία που αναμένεται να είναι θνησιγενής. 

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), πραγματοποίησε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την περασμένη Κυριακή 4 Νοεμβρίου.

«Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών, μετά από επιταγή των δανειστών και των μεγαλοεργοδοτών», ανέφερε η ΟΙΥΕ σημειώνοντας ότι “αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας θα συνεχιστεί διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά”.

Παράλληλα, την Πέμπτη 1/11, πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποίησαν διακλαδική απεργία και κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας «συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά μισθών-ημερομισθίων στα επίπεδα των συμβάσεων πριν τα μνημόνια, κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τον ΟΜΕΔ, επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, μείωση του χρόνου εργασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)