to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 06.06.2019

Κοινωνία

Άνοιξε η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ - «Πρεμιέρα» για τα ΓΕΛ αύριο

Άρχισαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, σήμερα, Πέμπτη, με τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) να δίνουν το μάθημα των Νέων Ελληνικών και θέμα το ρόλο της Τέχνης και του καλλιτέχνη στην κοινωνία - Συνολικά, περίπου 102.000 υποψήφιοι διεκδικούν 78.335 θέσεις στα ελληνικά ΑΕΙ


Άρχισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις, σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου, με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) να δίνουν το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Το Σάββατο 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στο μάθημα της Άλγεβρας.

 Στο πρώτο κομμάτι της εξέτασης, το μη λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις που αφορούσαν την τοποθέτηση του Αλμπέρ Καμύ στην Ακαδημία της Σουηδίας το 1957, όταν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να αναπτύξουν τους τρόπους με τους οποίους το σύγχρονο σχολείο θα μπορούσε να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της Τέχνης και του Πολιτισμού, σε μία σύντομη ομιλία στη Βουλή των Εφήβων.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο μάθημα της Άλγεβρας.

Επιπλέον, αύριο, Παρασκευή, θα αρχίσουν οι εξετάσεις και για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων (ΓΕΛ), με την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας).

Συνολικά, 102.000 περίπου υποψήφιοι διεκδικούν 78.335 θέσεις στα ελληνικά ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών (συγκεκριμένα από τις 6/6/2019 έως και τις 2/7/2019), η είσοδος του κοινού και των δικηγόρων στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται μόνο από τις 12:00 έως και τις 14:00.

Tα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα στο μάθημα των Νέων Ελληνικών:

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι μόνο ένας σταθμός στην πορεία κάθε νέου και νέας για την πραγματοποίηση των ονείρων τους», τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Επίσης, εύχεται «καλή επιτυχία» στις μαθήτριες και στους μαθητές που διαγωνίζονται, ενώ αναφέρεται και στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας.

«Ασχέτως του αποτελέσματος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι πως στην πολύχρονη διαδρομή των νέων μας στην εκπαίδευση, με συνοδοιπόρους γονείς και εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μόνο νικητές. Η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε αυτόν τον αγώνα», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθως, αναφέρεται με στοιχεία στο έργο της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας και υπογραμμίζει:

- Από την πλευρά μας επί τέσσερα χρόνια καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αναβαθμίζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

- Υπερασπιστήκαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της, προάγοντας ταυτόχρονα ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον μάθησης.

- Ακόμη και μέσα σε συνθήκες σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, την τριετία 2016 - 2018, προχωρήσαμε στην αύξηση των δημόσιων δαπανών του ΥΠΠΕΘ, φτάνοντας το 2,88% του ΑΕΠ, ενώ την πενταετία 2009-2015 είχαν μειωθεί κατά 34%.

- Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και συνεχίζοντας με την προκήρυξη των υπόλοιπων 10.500 θέσεων στη Γενική και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, μετά από 9 χρόνια παγώματος διορισμών.

- Θεσμοθετήσαμε τη Δίχρονη Προσχολική Υποχρεωτική Εκπαίδευση και τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

- Θεσμοθετήσαμε τη λειτουργία του Προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα, διευρύναμε  την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια.

- Αναβαθμίσαμε την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και την ενισχύουμε με την ίδρυση δεκάδων νέων δομών.

- Αναβαθμίσαμε την Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και του απολυτηρίου, ενώ, για πρώτη φορά, δώσαμε ελεύθερη πρόσβαση σε ένα μέρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του Επαγγελματικού Λυκείου με νέα δομή, νέα Προγράμματα Σπουδών και αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού.

-Με τη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο, ο νέος εκπαιδευτικός κύκλος που ξεκινά θα βρει τα παιδιά σε ακαδημαϊκά ιδρύματα με νέα Τμήματα, διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., επιπλέον 1.000 θέσεις διδακτικού προσωπικού και ακόμη 1.500 θέσεις για νέους επιστήμονες.

- Φέτος, 78.335 νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή 3.643 περισσότεροι σε σχέση με τον αριθμό εισακτέων του 2018.

Ο πρωθυπουργός κλείνει τη δήλωσή του λέγοντας: «Εύχομαι στους μαθητές και τις μαθήτριες που από σήμερα κάθονται στα θρανία προκειμένου να διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου, να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία με αυτοπεποίθηση και ενάργεια. Εύχομαι στο τέλος αυτής της πορείας, να βρουν εαυτούς και εαυτές ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των ονείρων τους, κρατώντας όμως υπ όψιν τους ότι αυτή η μάχη δεν είναι καθοριστική ολόκληρης της ζωής τους. Καλή επιτυχία».

Ανακοίνωση από το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ που ξεκίνησαν σήμερα, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν αυτή τη σημαντική  μάχη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία με μεγάλο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή δύναμη και να επιτύχουν τους στόχους τους, έχοντας συνείδηση πως εκτός από αυτή τη σημαντική μάχη θα έχουν και άλλες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, εργαζόμαστε για ένα Δημόσιο, Δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένο Δημοκρατικό σχολείο για όλους και όλες χωρίς καμιά διάκριση, προσβλέποντας στη στήριξη του μορφωτικού και διαπαιδαγωγητικού του ρόλου και τη μείωση του εξεταστικού φόρτου των μαθητών/-τριών. Η εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται μετά την πολιτική αλλαγή του 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναδείξει και στηρίξει αυτά τα χαρακτηριστικά και έχει ανοίξει νέους και σημαντικούς δρόμους για τη μόρφωση των νέων χωρίς φραγμούς».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)