to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 15.09.2021

Κοινωνία

Το συλλαλητήριο με τον φακό του Left.gr: Ακούστηκε δυνατά η φωνή του εκπαιδευτικού κινήματος

Ογκώδης η σημερινή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που κάλεσαν τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ), καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι για την ανατροπή των πολιτικών της ΝΔ στον τομέα της παιδείας - Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ, η ανατροπή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, η κατάργηση των ΕΒΕ είναι μερικά από τα αιτήματα της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας


Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες κατά τόπους ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, προσδίδοντας στη σημερινή δράση χαρακτήρα πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, με αντίστοιχες συγκεντρώσεις να προγραμματίζονται σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, η Σάμος, τα Ιωάννινα και η Ξάνθη.

Με κεντρικά συνθήματα «ασφαλή  σχολεία για όλους τους μαθητές», «όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια σε ταξικούς φραγμούς» εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουν την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η κινητοποίηση μέσα από τον φακό του Άγγελου Καλοδούκα για το left.gr

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, στο συλλαλητήριο συμμετέχουν φοιτητές και γονείς, που εστιάζουν στο ζήτημα της ΕΒΕ, εξαιτίας της οποίας δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών έμειναν εκτός τριτοβάθμιας.

Η κινητοποίηση –στην οποία συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες πολιτών– έχει παλμός, είναι «ζωηρή και ηχηρή», με φωνές και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της δωρεάν παροχής εκπαίδευσης σε όλους.

«Κανένας μαθητής εκτός σχολών» και «Κάτω η Νέα Δημοκρατία, αγώνας για δημόσια, δωρεάν παιδεία», είναι από τα συνθήματα που ακούγονται δυνατά.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση που προηγήθηκε της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης, με εκπροσώπους των Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), εκφράστηκε η ανησυχία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα, ενώ εντοπίστηκε για ακόμη μία φορά η απουσία ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ότι η νέα σχολική χρονιά τούς βρίσκει αντιμέτωπους με την περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών.

Τι ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (8/9)

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εκπροσώπων των Δ.Σ.των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (Δ.Ο.Ε., Ο.Λ.Μ.Ε., Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) με αφορμή την έναρξη μιας ακόμη εξαιρετικά δύσκολης σχολικής χρονιάς τόσο λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουν το έργο τους.

Στη συνάντηση αυτή αποτυπώθηκε η έντονη ανησυχία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, με  απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και με την κυβέρνηση να εκπέμπουν αντιφατικά και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε πως η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών.

Οι τρεις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες συμφώνησαν να προγραμματίσουν το επόμενο διάστημα δράσεις με σκοπό να διεκδικηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Η πρώτη κοινή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου το απόγευμα της Τετάρτης 15/9 στο κέντρο των Αθηνών. Εξετάζεται επίσης η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των απόψεων των τριών Ομοσπονδιών σε κοινή συνέντευξη τύπου». 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)