to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:31 | 06.03.2013

Κοινωνία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 7/3: Για ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει τα όνειρά μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια (φωτό - βίντεο)

Φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, διαδηλώνοντας ενάντια στο Σχέδιο «Αθηνά», την ισοπέδωση του δημόσιου πανεπιστημίου, τη στέρηση των πολλών από το αγαθό της παιδείας. Σε εξέλιξη η πορεία προς τη Βουλή.


16:10  Η πορεία αποχωρεί συγκροτημένα για προπύλαια όπου θα διαλυθεί

16:00 Βίντεο μπροστά στη Βουλή

 

15:40 Μετά την πορεία καλείται συντονιστικό όλων των σχολών στη νομική για διοργάνωση κοινής πανελλαδικής κινητοποίησης την άλλη βδομάδα (@Δρομογράφος)

15:25 Στη Βουλή οι φοιτητές

15:15  Το επεισόδιο έληξε και η πορεία φτάνει στη Βουλή (@Δρομογράφος)

15:05   Ένταση στο Οικονομικών όπου πετάγονται αυγά στα ΜΑΤ

14:45 Το πανό της Φιλοσοφικής στην παλιά Βουλή

 14:40 Μαζί φιλοσοφική και πολιτικό Νομικής. Με παλμό συνεχίζεται η πορεία (@ Δρομογράφος)

 14:35 Η πορεία στρίβει Πεζμαζόγλου - Έντονη παρουσία των ΜΑτ (@Δρομογράφος)

 

14.10 Ξεκίνησε η πορεία των φοιτητικών συλλόγων. Φωτογραφία από naftemporiki στην Πανεπιστημίου. 

----------------------

Ξεκίνησε την Τετάρτη 6/3 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» (δείτε το εδώ όπως το έχει αναρτήσει στη σελίδα του το υπουργείο Παιδείας), που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο για τον ελλιπή διάλογο που προηγήθηκε, όσο και για το συνολικότερο πνεύμα υποταγής στις μνημονιακές απαιτήσεις που το διακατέχει. Aν περάσει η εφαρμογή του, θα υπάρχουν πλέον 134 τμήματα σε 13 ΤΕΙ και 250 σε 21 ΑΕΙ. Καταργούνται συνολικά 150 τμήματα  (ή 97 αν τα συγκρίνουμε με όσα συμπεριλήφθηκαν στο Μηχανογραφικό του 2012- δεν συμπεριλαμβάνονταν όλα).  Με την εφαρμογή του θα λειτουργούν 47 σχολές στα ΤΕΙ και 100 σχολές στα Πανεπιστήμια.




Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας Συνασπισμού:



«Στα χρόνια της μνημονιακής επίθεσης η νεολαία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Η επίθεση στα δικαιώματα της νέας γενιάς, η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια, η βίαιη προσαρμογή του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου στις ανάγκες ενός νεοφιλελευθερισμού σε κρίση, κάνουν ξεκάθαρο το όραμα των κυρίαρχων για τη δική μας γενιά.

Σήμερα, το σχέδιο Αθηνά αποτελεί ακόμα ένα κομμάτι του παζλ στα σχέδιά της κυβέρνησης για το νέο Πανεπιστήμιο: ένα Πανεπιστήμιο για λίγους, ένα Πανεπιστήμιο των επιχειρηματικών συμφερόντων αποκομμένο από τις ανάγκες της κοινωνίας, ένα Πανεπιστήμιο παραγωγό ευέλικτης και φθηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα. Ένα Πανεπιστήμιο που δε χωράει, την ανάγκη και τα όνειρά μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια.



Απέναντι στο συνολικό αδιέξοδο που φτιάχνουν για μας, εμείς θα βρεθούμε πάλι στο δρόμο του αγώνα, μαζί με τους καθηγητές και τους εργαζομένους στα ιδρύματα της χώρας. Μαζί, θα δώσουμε τη μάχη για ένα Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, σε μια κοινωνία χωρίς μνημόνια. Γιατί ξέρουμε ότι αυτή η μάχη δε θα είναι νικηφόρα, αν δεν ανατραπεί το σύνολο των πολιτικών που μας έχουν φέρει εδώ. Και ξέρουμε, από την άλλη, ότι η υπεράσπιση το δικαιώματός μας στην ανώτατη εκπαίδευση, η υπεράσπιση ενός Πανεπιστημίου στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, είναι υπόθεση, όχι μονάχα δική μας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.



Μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μαζί με όλη την κοινωνία, για το Πανεπιστήμιο των ονείρων μας, για την κοινωνία της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας».

«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ»

Το τμ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει σε ανακοίνωσή του, πως «Το Σχέδιο "Αθηνά" συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.

Διαβάστε για τις σχετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών:

«Τα υλικά που υπερίσχυσαν στο σχέδιο Αθηνά είναι οι κλασσικές πελατειακές σχέσεις» (ηχητικό) Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλά στο Κόκκινο για το σχέδιο "Αθηνά" // Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Λιβαδειάς για την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος // Κατάληψη της Εγνατίας από φοιτητές του ΤΕΙ Κοζάνης ενάντια στο σχέδιο Αθηνά // Λάρισα-Κατάληψη από σπουδαστές ΤΕΙ στον ΟΣΕ //  «Όχι» στο σχέδιο Αθηνά από τους φοιτητές την Τετάρτη (φωτογραφίες - συνεχής ενημέρωση) // Κεφαλονιά: Κατάληψη της Περιφέρειας ενάντια στο κλείσιμο του ΤΕΙ του νησιού

Αλ. Τσίπρας: «Το σχέδιο "Αθηνά" δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως αυτό το ίδιο είναι ένα πρόβλημα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)